Cautare
, Contributor

Bani și Investiţii |
|

Percepţii risipite

ilinca_paun_2659
Un tărâm necunoscut pentru mulţi, definit doar de vagi percepţii pentru alţii, România este în realitate un hub propice dezvoltării pentru tot mai mulţi investitori.

Ilinca Păun, Managing Director Colliers International, descrie actualul tablou al investiţiilor din România într-un mod optimist, remarcând o creştere exponenţială în industria construcţiilor de la an la an. Dovada este dublarea achiziţiilor de terenuri în această primă jumătate a acestui an, faţă de întreg anul trecut. Direct proporţional, Ilinca Păun subliniază ascensiunea la nivelul valorii achiziţiilor, constând practic într-o dublare a pieţei faţă de 2013.

Creşterea pare a nu fi un proces izolat, în viziunea directorului Colliers, exemple venind şi dinspre industria BPO (Business Process Outsourcing) şi cea auto. Prin interesul manifestat de către investitori în zona Europei Centrale şi de Est, statele acestei regiuni sunt într-o continuă competiţie ce nu poate decât să potenţeze economic zona. Există semne bune, care, deşi nu sunt obiectul unei traiectorii spectaculoase, susţin încet şi sigur o creştere anuală a apetitului investitorilor. Un element important al observaţiilor pozitive constă în crearea unei pieţe mai lichide, care ar surveni în urma unui proces accelerat de curăţire a pieţei. Filtrată prin experienţa Ilincăi Păun, încadrarea investitorilor în cinci categorii majore ne ajută să înţelegem mai bine modul acestora de operare. Ei se împart în: foarte oportunişti, oportunişti, tradiţionali (old fashioned), maturi şi instituţionali. Investitorii cei mai oportunişti sunt subiectul unui „hot product” pe piaţa din România. Aceştia s-au orientat către exploatarea creditelor neperformante, a marilor proiecte blocate sau a terenurilor aflate în dificultate. Deocamdată, Ilinca Păun declară această categorie drept una nouă, din care nu poate extrage poveşti de succes, dar se aşteaptă la o conturare tot mai proeminentă a acestui tip de investitor. Cea de-a doua categorie – oportuniştii – presupune, de asemenea, valorificarea unor posibilităţi existente pe piaţă, dar de data aceasta, cu mai puţine riscuri asumate. Aceşti investitori se axează pe valoare adăugată. Din această cauză, dar şi pentru că este o categorie reprezentată bine din punct de vedere numeric, generează un motor de creştere economică.

Investitorii tradiţionali sunt cei care practică un business simplu, ca la carte. Ei sunt purtaţi de mersul pieţei, îşi calculează atent posibilităţile şi fac investiţii clasice, întrunind condiţiile cererii. Nu sunt „gălăgioși”, urmează câte un proiect la doi ani şi se aşteaptă la o rată de profit de aproximativ 50%, spune Ilinca Păun.

Pentru categoria investitorilor maturi, România este tipul de ţară care ridică semne de întrebare atunci când vine vorba despre ofertă. Adeseori, căutând produse premium, aceşti investitori se lovesc de problema unei oferte restrânse sau inexistente, iar milioanele de euro pe care le au pregătite pentru investiţii nu îşi găsesc aplicabilitate pe piaţa internă.

Investitorii instituţionali reprezintă un nucleu pentru tipul fondurilor de pensii private. Ei vor să investească pe termen lung, dar din păcate, România este victima unei percepţii externe care spune că nu este încă pregătită pentru acest tip de investiţie. Ca urmare, aceşti investitori nu există în România, consideră Ilinca Păun.

În opinia managerului de la Colliers, situaţia actuală poate să producă premisele unui punct critic, de cotitură. În primul rând, producţia este în urcare, asistăm la un business în dezvoltare (pieţele IT sau BPO). Lichiditatea pe piaţa rezidenţială poate rezolva problema valorii corecte de creditare, reprezentând un al doilea punct important. Ajustarea ratelor de returnare este încă un pas esenţial, pentru că România nu mai este un paradis al profitului pentru investitorii de ocazie. Adăugând un ultim element, Ilinca Păun îi invită pe investitorii străini să facă pasul către România pentru a se convinge că realitatea din teren este alta decât percepţia exterioară.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii