Situația economică pe plan local a revenit la nivelul perioadei anterioare crizei, dacă luăm în considerare creșterea de 3% a Produsului Intern Brut (PIB) și scăderea ratei șomajului în 2014, arată Royal Institution of Chartered Surveyors (RICS). „În România găsim condiții asemănătoare cu acelea din restul țărilor din Europa de Est, iar pentru a atrage investitorii este nevoie atât de deschidere, de transparență cât și de respectarea standardelor. Important este să existe un plan și să se treacă la acțiune, fiindcă doar existența planului nu este suficientă. România este la jumătatea drumului, între piețele mari din Europa și India, având o localizare strategică”, spune Daniel Cook, director strategie și planificare RICS.
În cadrul primei ediții SEE Property Forum, Bogdan Macarie, director dezvoltare al TriGranit Development Corporation, a explicat că „prin dimensiunea ei, piața imobiliară din țară nu poate fi neglijată de investitori, atât doar că există o nevoie stringentă de a se lucra la capitolele percepție și încredere din partea investitorilor, precum și la capitolul transparență. Există în momentul de față o diferență fundamentală între cifrele macroeconomice pe care România le oferă și realitățile pieței imobiliare, în sensul că, deși cu o creștere economică semnificativă prognozată pentru 2015, lichiditatea pieței, nivelul yield-ului și posibilitățile de exit nu se situează la nivelul dorit de toată lumea. Cu siguranță, România este demnă de o cauză mai bună din acest punct de vedere”.
Mai exact, explică Bogdan Macarie, dacă există oarecum posibilități de exit în București, în provincie se reduc la zero. Un yield mare ar încuraja investitorii să aștepte o compresie care să le permită un exit în profit, încurajându-i să cumpere. Doar că nimeni nu poate spune cu certitudine când va avea loc această compresie.
„Piața românească este cu adevărat atrăgătoare. Cred că vom asista la o revenire a pieței în ceea ce privește segmentul imobiliar din țară. România rămâne în radarul investitorilor străini. Compania mamă a Portico investește în mai bine de 40 de țări și ne așteptăm ca piața din România să devină mai transparentă, să ofere încredere investitorilor străini. România are toate șansele să devină o piață de succes. Bine ar fi să vedem și o micșorare a yield-ului”, spune Robert Herman, director de investiții și achiziții în cadrul Portico Investments.
Pe piața românească de imobiliare este nevoie de tranzacții locale mult mai bine definite care să dea semnalul celorlalți investitori străini că România e o piață mult mai stabilă, iar investițiile lor sunt protejate de cadrul juridic, politic, legislativ și comercial, ceea ce le-ar da o mai mare încredere, potrivit directorului de dezvoltare al TriGranit Development Corportation.
„Piața românească de imobiliare devine din ce în ce mai atractivă. Au loc tranzacții, România este o piață profitabilă pentru noi. Așteptările sunt pozitive. Vor apărea noi investitori”, declară Ioannis Ganos, senior investment management, Bluehouse Capital.