FacebookTwitterLinkedIn

Acționar al grupului de firme Grup Servicii Petroliere (GSP), Gabriel Comănescu s-a clasat pe locul șase în topul Forbes 500 Miliardari, menținându-se pe aceeași poziție ca în anul anterior, cu o avere estimată la circa 520 de milioane de euro. În ciuda problemelor pe care le-a avut cu ANAF, instituție despre care omul de afaceri spune că a făcut din compania GSP „ținta a numeroase abuzuri”, Comănescu pare mai hotărât ca niciodată să își atingă țintele de extindere propuse pentru următorii ani.

În 2014, flota GSP a înregistrat o creştere semnificativă de unităţi: de la 6 a urcat la 8 platforme de foraj marin şi de la 10, la 13 nave de asistenţă offshore, după ce în primăvara anului trecut a finalizat o investiţie de peste 44 de milioane de dolari în modernizarea şi în reclasificarea platformei GSP Uranus. ,,După un deceniu de activitate antreprenorială şi investiţii care depăşesc un miliard de dolari numai în proiectele derulate de Grup Servicii Petroliere SA, afacerile încep să se stabilizeze, iar grupul de firme îşi întăreşte poziţia pe pieţe externe precum Golful Mexic, sau în sudul Mării Barents – în Marea Peciora. Toate acestea pe lângă Marea Neagră, unde ocupăm o poziţie de top în domeniul nostru de activitate”, spunea, anul trecut, Gabriel Comănescu pentru revista Forbes.

Revenind la planurile de viitor, constănțeanul susține că reorganizarea internă şi extinderea vor fi cuvintele cheie pentru perioada următoare. Iar proiectele de creștere și de modernizare a flotei includ și construcţia a două platforme de foraj noi, prin investiții a căror valoare putea ajunge la circa 800 mil. dolari. Pentru anul trecut, Gabriel Comănescu estimează o cifră de afaceri a grupului GSP de peste 500 de milioane de euro, ceea ce ar însemna o revenire la nivelul afacerilor înregistrate în 2010, an urmat de scăderi.

Cât despre activitatea de la Marea Neagră, el spune că mizează pe o rată din ce în ce mai bună de exploatare a tuturor proprietăţilor: nave, nave de construcţii marine, platforme de foraj şi alte echipamente, precum facilităţi portuare. „Desfăşurăm însă afaceri la nivel global şi nu vom neglija niciuna dintre pieţele tradiţionale, sau oportunităţile de a accesa noi pieţe sau noi categorii de servicii. Oprindu-ne doar la operaţiunile din zona arctică, 100 de milioane de dolari ne vor aduce numai operaţiunile pe care le va desfăşura platforma GSP Saturn în perioada 2014-2015 în Marea Peciora”, mai explică Gabriel Comănescu.