
Pentru soţii Talpeş, echilibrul dintre viaţa personală şi cea profesională este simbolizat chiar de numele firmei pe care au creat-o: Softwin –soft, de la software, domeniul de activitate, şi twin (gemenii familiei). Altfel spus, ei au încercat să acorde o atenţie la fel de mare familiei şi businessului: „suntem întreprinzători care pun preţ mare pe devotament şi entuziasm, dar ştim că, pentru ca acestea să nu se stingă, trebuie ca viaţa personală a fiecăruia să îşi facă loc suficient”, spune Măriuca Talpeş.
Ziua soţilor Talpeş, care au creat companiile româneşti de soft Bitdefender şi Softwin, începe adesea cu dans, o pasiune pe care au descoperit-o împreună şi pe care au ajuns să o ducă aproape la un nivel profesional. Acum 15 ani, la şcoala la care învăţau copiii, a venit o tânără campioană la dans. La insistenţele Măriucăi Talpeş, profesoara a organizat şi o grupă de adulţi. „Pe noi dansul ne-a ajutat să învăţăm şi mai mult unul despre celălalt. În dansul standard, cei doi parteneri sunt împreună tot timpul, unul conduce, iar celălalt răspunde, dar contribuţia fiecăruia e esenţială.”
Familia Talpeş ocupa în 2013 locul 35 în topul Forbes 500 miliardari, cu o avere de 95 de milioane de euro.
Ziua Măriucăi Talpeş continuă cu munca la proiectele sale din cadrul Intuitext, divizia de soft educaţional a Softwin. Urmează lecţiile de pian sau flaut, cina cu familia şi, în apropiere de miezul nopţii, câte o oră-două de muncă pe notebook, apoi câteva minute de pian şi câteva pagini de lectură (în format clasic sau pe Kindle). „La sfârşit de săptămână neapărat mergem cu bicicletele prin oraş sau prin parc, jucăm tenis de masă sau baschet cu copiii. Altă variantă este să mergem prin ţară sau la munte pentru o drumeţie”, explică cei doi. O dată pe lună soţii Talpeş nu pot fi contactaţi, pentru că sunt plecaţi la câte un concurs de dans internaţional din afara României, organizat de Federaţia Internaţională de Dans Sportiv (în ţară nu există concursuri pentru categoria lor de vârstă). Antreprenoriatul în general şi cel în IT, în special, tinde să ocupe tot timpul dacă i se permite. „Am aflat destul de devreme că trebuie o anumită disciplină pentru ca viaţa personală să ocupe un timp suficient de mult încât să te simţi echilibrat. În primii ani de antreprenoriat, viaţa profesională ne-a prins «neînvăţaţi» şi a dominat clar viaţa profesională în timpul săptămânii. În schimb, pentru sfârşiturile de săptămână era aproape o regulă să ieşim din oraş la munte cu copiii. În anii 2000 deja aveam un anumit echilibru”.
Începutul în afaceri al familiei Talpeş a fost un act de curaj, deoarece se petrecea în 1990, în urma demisiei lor de la Institutul de Calcul. A fost literalmente un start de la zero, când piaţa de IT nici nu exista în România, şi ei recunosc că au avut emoții, dar nu fiindcă era un plan pentru doi, ci pentru că riscul era dublu.
Cei doi încearcă să echilibreze proiectele complexe de la birou cu proiecte consistente şi relaxante în particular. Cu cât provocările profesionale sunt mai mari, ei simt nevoia unor proiecte care să implice multă mişcare, creativitate şi aer curat. De exemplu, Măriuca Talpeş profită chiar de plimbările prin parc pentru a desena – o altă pasiune din copilărie, iar caietul şi creioanele sunt nelipsite din ghiozdanul său de weekend.
Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România