
„Ideea business-ului a pornit pe baza unei nevoi, eu fiind mamă acum 17 ani. Atunci erau doar câteva magazine și alergam dintr-o parte în alta pentru cumpărături. La Bebe Supermarket găsești tot ce ai nevoie într-un singur loc”, spune Afrodita Pîrcălăbescu, cea care alături de Dragoș Vladu deține afacerea Bebe Supermarket, magazin dedicat produselor pentru bebeluși, gravidelor și tinerelor mame. Acesta este situat în Militari și are 1.000 de metri pătrați, comercializând peste 30.000 de produse, de la consumabile pentru copii, mâncare, mobilier, produse de igienă și de îngrijire atât pentru copii, cât și pentru adulți, până la produse dermatocosmetice pentru adulți.
În 2017, business-ul a avut afaceri de 40 de milioane de lei și un profit de peste 650.000 de lei.
„Am avut aceste rezultate ținând cont atât de apariția competiției, precum și de scăderea natalității, și de emigrația tinerilor, fenomene care impactează piața. În condițiile acestea, totuși suntem în creștere, de aceea acum investim mult și în dezvoltarea magazinului online, unde se găsesc majoritatea produselor din offline”, susține antreprenoarea, care adaugă că la începuturile business-ului, furnizorii de produse își arătau reticența față de piața locală. „La început era o reticență a furnizorilor față de România, nu considerau piața de aici ca fiind importantă, dar ulterior pentru că piața s-a dezvoltat, au început să aibă încredere”, spune Afrodita Pîrcălăbescu.
Extindere continuă
În noiembrie 2017, a decis să deschidă încă un magazin în AFI Palace Cotroceni, urmând ca în luna mai 2018 să fie inaugurată și unitatea din Mega Mall, investiții care s-au ridicat în jurul sumei de 100.000 de euro per magazin. În toate cele trei magazine Bebe Supermarket funcționează și o unitate de tip farmaceutic, farmacie sau drogherie. De altfel, în magazinele din AFI Palace și Mega Mall s-a mai implicat încă un partener de business, alături de Afrodita Pîrcălăbescu și Dragoș Vladu, ea fiind responsabilă de partea de promovare, iar ceilalți de dezvoltare, administrare și de relații cu furnizori.
Următorul magazin Bebe Supermarket va fi situat în AFI Palace Ploiești și va inaugurat în 2020, iar în același timp, antreprenoarea caută posibilități de extindere și în alte orașe din țară, cum ar fi Cluj-Napoca, Timișoara sau Iași. Ținta sa este să dechidă magazine în centre comerciale, pentru că acestea asigură un număr de vizitatori, dar și pentru că există locuri de parcare. „Ceea ce ne diferențiază sunt cei 40 de consilieri de vânzări pregătiți să răspundă întrebărilor clienților și să recomande produsul cel mai potrivit nevoilor acestora, nu neaparat produsul cel mai scump sau cel aflat în diferite campanii de promovare”, adaugă Afrodita Pîrcălăbescu. Magazinul din Militari găzduiește cei mai mulți clienți.
În ceea ce privește comportamentul consumatorilor, antreprenoarea spune că oamenii sunt dispuși să cheltuie din ce în ce mai mult pe produsele pentru copii, publicul-țintă al magazinelor fiind reprezentat de familiile tinere cu venituri medii sau peste medie.
„Dacă la început clienții nu investeau foarte mult, acum au început să investească, iar diversitatea e alta față de acum câțiva ani, au apărut mult mai multe produse, tentația e mai mare”.
De asemenea, Bebe Supermarket comercializează și produse bio, de la cosmetice, mâncare, semințe, uleiuri, până la dermatocosmetice, fiind o nișă despre care Afrodita Pîrcălăbescu susține că este în creștere. În plus, magazinul din AFI comercializează și produse fără gluten și produse pentru sportivi, deoarece se află în proximitatea unei săli de fitness.
De-a lungul timpului, fondatoarea Bebe Supermarket și-a diversificat afacerea, prin organizarea unor cursuri de puericultură pentru părinți și a unor petreceri de baby shower (petreceri pentru viitoarele mame – n. red.). Lunar, sunt organizate în jur de patru astfel de petreceri, bugetul perceput fiind de minimum 1.000 de euro.
În ceea ce privește provocările vieții de antreprenor, Afrodita Pîrcălăbescu spune că este nevoită să fie într-o dezvoltare continuă din punct de vedere personal și profesional. „Nimic nu m-a pregătit în mod special pentru asta, având în vedere că am terminat medicina și apoi am avut o experiență de aproape 10 ani în departamentele de vânzări a două multinaționale, așa încât nu pot să spun că mi-a fost foarte simplu să îmi înving temerile de a începe ceva nou și apoi să mă adaptez în noua poziție. Am descoperit că noțiunea de relaxare a dispărut și că lucrezi 24 de ore pe zi la proiectele tale, că weekend-ul nu mai există, cel puțin nu ca înainte și că întotdeauna vor apărea situații și probleme de rezolvat. Am descoperit, totodată, că ești nevoit să înveți continuu lucruri noi, mai ales că cei din jur se vor aștepta să fii atotcunoscător. Există însă și lucruri foarte plăcute care vin la pachet dincolo de satisfacțiile materiale care pot să nu existe, anume un grad de libertate și plăcerea de a vedea propriile idei materializându-se.”