FacebookTwitterLinkedIn

Numele controversatului om de afaceri a apărut în atenția publicului în anul 2000, când s-a prăbușit Fondul Național de Investiții (FNI), lăsând cu „buza umflată” vreo 300.000 de români care își depuseseră banii la acest fond, atrași de randamentele mari ale plasamentelor. Cu puțin timp înainte de falimentul FNI, Sorin Ovidiu Vîntu (SOV) a retras sume mari de bani din fond și a vândut firma Gelsor, administratorul FNI, către Ioana Maria Vlas. Astfel, SOV a scăpat de condamnare. FNI a înghițit nu mai puțin de 2.000 de miliarde de lei.

MĂRIREA. Afacerile lui SOV de la începutul anilor ’90 au fost făcute în condiții dubioase. Începând cu 1991, când statul român a declanșat campania de privatizare cu certificate de proprietate, SOV a început să cumpere masiv astfel de certificate. În trei ani, potrivit presei, a ajuns să dețină circa cinci milioane de certificate de proprietate, aproape jumătate din certificatele emise de autorități. Una dintre pasiunile omul de afaceri a fost aceea de a cumpăra oameni. Îi plătea foarte bine pentru funcțiile pe care le dăruia în imperiul său financiar pentru a-l sluji cu devotament. A avut grijă mereu să lucreze prin interpuși și prin off-shore-uri. S-a înconjurat de foști lucrători ai Securității. Această strategie în „resurse umane” nu este deloc originală, pentru că s-a spus despre SOV că ar fi colaborat cu Securitatea, în calitate de informator, după ce ispășise o pedeapsă cu închisoarea înainte de 1989.

VEZI CE ALTE LECȚII POȚI ÎNVĂȚA ÎN URMA POVEȘTILOR A ȘAPTE DINTRE CEI MAI BOGAȚI ROMÂNI

Ascensiunea lui SOV în anii ’90 a fost rapidă. A fost proprietarul Băncii Române de Scont și a Băncii de Investiții și Dezvoltare. A deținut acțiuni la diverse societății de asigurare, dintre care cea mai mare a fost Omniasig. Dar marea sa „dragoste” a fost presa. După o investiție consistentă în ziarul „Curentul” (lansat în 1997), SOV l-a vândut după doi ani. A revenit la presă în 2006 când a început să construiască grupul media Realitatea-Cațavencu. Acesta ajunsese să dețină televiziunile Realitatea TV, Money Channel TV și Telesport, ziarul „Cotidianul”, radiourile Guerrilla și Realitatea FM și revista „Academia Cațavencu”. În 2008, SOV conducea cel mai mare grup media din România. În același an, grupul său a participat la prima licitație organizată de Liga Profesionistă de Fotbal (Dumitru Dragomir) pentru atribuirea drepturile TV pentru meciurile din Liga 1. A pierdut licitația în fața consorțiului RCS&RDS – Intact. Pierderea licitației a frânat planurile mogulului SOV de a-și extinde afacerile media.

DECĂDEREA. Sorin Ovidiu Vîntu a fost unul dintre cei trei moguli (alături de Dan Voiculescu și Dinu Patriciu) care au luptat împotriva lui Traian Băsescu în campania pentru prezidențiale din 2012. A rămas de pomină vizita candidatului Mircea Geoană la reședința lui Vîntu din strada Paris (București), chiar înaintea zilei în care avea loc confruntarea finală televizată cu Traian Băsescu. O vizită care s-a dovedit o catastrofă pentru Mircea Geoană în scrutinul electoral.

Criza economică din 2009 a lovit puternic grupul Realitatea-Cațavencu. Acesta s-a prăbușit ca un castel de cărți. Din 2010, SOV a început să aibă probleme cu justiția. În 2012, a fost condamnat la un an de închisoare cu executare într-un dosar de șantaj asupra lui Sebastian Ghiță, partenerul său de afaceri de la Realitatea TV. A mai fost condamnat la doi ani de închisoare în dosarul favorizării lui Nicolae Popa, un apropiat al său, care fusese condamnat în 2006 în dosarul FNI. SOV mai are două dosare pe rol (dosarul Petromservice și FNI). În prezent, rețeaua de socializare Facebook este singura tribună de la care SOV își împărtășește experiența de viață celor care sunt dispuși să-l asculte și să-și piardă vremea.