FacebookTwitterLinkedIn

Doru Lionăchescu, președintele BT Capital Partners, consideră că piața de capital românească se află, în prezent, în fața unui paradox. „Ne-am văitat că nu aveam lichiditate pe bursă atunci când dobânzile erau foarte mari și nu aveam lichiditate pe piața bancară, iar acum, în 2016, orice produs bun pe care îl pui în piață este buy-to-hold, este cumpărat, este luat de fondurile de investiții sau de asset-manageri și ținut. Acestea, neavând instrumente alternative, nu mai ies să creeze lichiditate”.

Doru Lionăchescu consideră că jucătorii din piața de capital trebuie să devină, în noile condiții de piață, tot mai realiști. „Cantitatea de produse noi sau de tranzacții noi pe care noi, brokerii, trebuie să o punem pe piață este atât de mare, comparativ cu lichiditatea existentă, încât trebuie să fim realiști cu nivelele de lichiditate la care putem aspira.”

Totodată, responsabilitatea de a crea lichiditate este nu atât de mult a managerilor bursei sau a guvernului, cât mai degrabă a jucătorilor de pe bursă, a consultanților, a băncilor de investiții, a băncilor în general și a brokerilor.

„Mi se pare foarte important să presăm guvernanții să iasă cu IPO (oferte publice inițiale – n. red.), să iasă cu ceea ce au fost blue chip-urile sectorului public, dar mi se pare la fel de important să împingem produse pe piață, fie dintre cele existente, prin metoda clasică a majorării de capital, fie luându-ne în serios rolul de broker pe piața de capital românească.”