FacebookTwitterLinkedIn

Până anul trecut, zona Centru-Vest a Bucureștiului te ducea cu gândul, din perspectiva pieței office,  în primul rând la ansamblul office AFI Park, dezvoltat, alături de centrul comercial AFI Palace Cotroceni, de către AFI Europe România. Lucrările la prima clădire a complexului office au fost demarate cu cinci ani în urmă, într-o perioadă în care nu mulți dezvoltatori se grăbeau să investească în segmentul de birouri bucureștean. „Este adevărat că în timpul crizei economice AFI Europe România a dat dovadă de mult curaj şi a utilizat propriile resurse financiare pentru a dezvolta proiectul AFI Park, pentru că am crezut în el și am văzut potenţialul zonei de Centru-Vest din Bucureşti, datorită proximităţii de Universitatea Poltehnica, de metrou şi de centrul comercial AFI Palace Cotroceni”, declară, pentru Forbes România, reprezentanții AFI Europe România. „În comparaţie cu acea perioadă, acum România are o economie stabilă şi o cerere mai crescută pentru spații de birouri, în special din partea sectorului IT&C, însă în același timp mai multe proiecte sunt dezvoltate, ceea ce duce la o competiţie mai mare. Fiecare perioadă cu propriile analize de risc.”

ASCENSIUNEA SEGMENTULUI OFFICE ÎN BUCUREȘTI

În prezent, clădirile 4 și 5 ale AFI Park – ansamblul cuprinde cinci clădiri de birouri, cu o suprafață totală închiriabilă de 70.000 de metri pătrați –, livrate la începutul lunii februarie, sunt închiriate în proporție de 50%. „Am observat şi am beneficiat de cererea constantă de spaţii de birouri din partea companiilor de IT&C, în prezent fiind cea mai activă industrie în ceea ce priveşte tranzacţiile imobiliare, prin închirierea în ultimii trei ani a 330.000 de metri pătrați de spaţii”, explică reprezentanții AFI Europe România.

SCURT TRATAT DE ISTORIE OFFICE A BUCUREȘTILOR

De altfel, pe segmentul IT&C, care a generat, anul trecut, 48% din cererea totală de spații de birouri – în perioada 2010-2015 procentul este de 35% –, potrivit informațiilor furnizate Forbes România de către compania de consultanță imobiliară Knight Frank România, mizează și alți dezvoltatori care au anunțat proiecte în zona de centru-vest. „În apropiere se află cea mai mare concentrare de studenți din România: Universitatea Politehnică, unde studiază 25.000 de studenți și campusul studențesc Regie, în care locuiesc peste 15.000 de tineri”, spuneau, anul trecut,  reprezentanții CA Immo, fond de investiții care a anunțat în 2015 începerea dezvoltării ansamblului office Orhideea Towers (două clădiri în suprafață totală de 37.000 de metri pătrați). Orhideea Towers este prima investiție „de la zero” a austriecilor, modelul de business al CA Immo de până acum în România fiind achiziționarea de clădiri existente (Europe House, River Place, Opera Center).

„Portofoliul actual pe care îl deținem în București a fost ocupat aproape integral în ultimii ani. De aceea, pentru a putea da curs solicitărilor de extindere ale chiriașilor actuali, am decis să ne consolidăm poziția prin dezvoltarea unui nou proiect de birouri, care respectă toate criteriile CA Immo în ceea ce privește amplasamentul și arhitectura”, a declarat Marian Roman, managing director CA Immo România. După finalizare, Orhideea Towers va rămâne în portofoliul de investiții al CA Immo. Un alt jucător de calibru care și-a anunțat intenția de a dezvolta clădiri de birouri în zonă este Inter IKEA, prin brațul său imobiliar, Vastint România, care a obținut autorizația de construire pentru ansamblul Business Garden (41.000 de metri pătrați), amplasat pe Calea Plevnei nr. 159 – zona Orhideea.

IKEA CONTINUĂ ASALTUL PE PIAȚA IMOBILIARĂ BUCUREȘTEANĂ

Tot despre segmentul IT&C vorbesc și reprezentanții Forte Partners, o companie fondată de Ionuț Dumitrescu (fondatorul Eurisko, companie de consultanţă imobiliară românească vândută către CBRE), Geo Mărgescu (un manager de numele căruia se leagă proiecte precum Europolis Logistic Park, sediul central al Millennium Bank sau clădirea de birouri Louis Blanc) și Johhny Jabra (fondatorul business-ului Nova Brasilia, vândut catre Kraft Foods).

Forte Partners va dezvolta, pe termen mediu, două ansambluri – unul office și unul cu folosință mixtă office-comercial – pe două terenuri aflate în zona central-vestică a Bucureștiului, la o stație de metrou unul de celălalt. Primul dintre aceste proiecte, în ordinea cronologică a dezvoltării, este The Bridge, denumit astfel după Podul Basarab, în apropierea căruia se află. Parcul office cu două clădiri ce vor fi dezvoltate în două faze este situat pe un teren de 12.700 de metri pătrați achiziționat de la spaniolii de la Hercesa.

UN NOU PROIECT DE BIROURI ÎN VESTUL CAPITALEI

Toate informațiile disponibile în acest moment, printre care suprafața ce urmează a fi livrată în acest an în zonă – 121.000 de metri pătrați, inclusiv clădirile AFI Park 4&5 –, conduc la concluzia că hub-ul Centru-Vest va fi, în acest an, noua zonă „fierbinte” de pe segmentul office.

Clădiri reprezentative

AFI Park
1-5

Dezvoltator: AFI Europe Romania

Proprietar actual: AFI Europe Romania

Suprafață: 70.000 de metri pătrați

An finalizare:
2012-2015

Opera Center

Dezvoltator: Portland Trust

Proprietar actual: CA Immo

Suprafață închiriabilă: 15.000 de metri pătrați

An finalizare: 2000

Green Gate

Dezvoltator:
S Group

Proprietar actual: S Group

Suprafață închiriabilă: 31.000 de metri pătrați

An finalizare: 2014