FacebookTwitterLinkedIn

După un deceniu de negocieri, Rusia și China au anunțat o înțelegere în domeniul gazelor naturale pe 30 de ani, în valoare de 400 de miliarde de dolari. Vladimir Putin prezintă înțelegerea ca pe o altă reușită briliantă: Rusia obține un client important, pe termen lung, și demonstrează că agresiunea împotriva Ucrainei nu doar că nu este izolată diplomatic, ci și că are un nou aliat strategic puternic, a doua cea mai mare economie din lume. Putin prezintă pactul ca pe „evenimentul epocii“, dar de fapt nu este mare lucru. Împarte cele 400 de miliarde de dolari la 30 de ani și vei obține o medie anuală de 13 miliarde de dolari. Economia globală este estimată în prezent la aproape 80 de trilioane de dolari. Privite din acest context, ratele contractului par aproape o notă de subsol. Propunerea AT&T de a achiziționa DirecTV merită mai multă atenție.

Alianță strategică? Înțelegerea cu China subliniază principala slăbiciune a Rusiei. În ciuda resurselor sale imense și a populației cu un grad ridicat de educare, care include un număr considerabil de oameni de știință și matematicieni, Rusia are o economie șocant de mică și incredibil de dependentă de exportul de petrol, gaze și câteva alte resurse naturale.

Situația actuală este consecința directă a unei proaste guvernări. În această eră hi-tech, Rusia ar trebui să fie o mare putere, în schimb, este nulă. Țara poate cauza a foarte multe probleme, dar dacă Uniunea Europeană și Statele Unite și-ar uni acțiunile economice, militare și diplomatice, le-ar fi foarte ușor să învingă Moscova. Toți vecinii Rusiei știu că a se alia cu Putin înseamnă stagnare și opresiune.

Statele Unite și Europa și-au slăbit singure puterea cu politici economice idiotice, care includ taxele, bani instabili, legi schimbătoare și sectoare publice umflate. Statele Unite se vor lupta decisiv cu aceste obstacole artificiale după alegerile din 2016. Alegerile din 2014 vor da startul procesului de regenerare. Europa, sau cel puțin anumite părți din ea, vor continua procesul, exact așa cum au făcut și în 1980, după ce Ronald Reagan a tăiat taxele, a învins inflația și a susținut deregularizarea.

Cât despre obsesia Chinei pentru securizarea resurselor naturale, oficialii ar trebui să citească Adam Smith pentru a înțelege că sursa bogăției este comerțul. O economie mare, care se extinde rapid, cu excepția perioadelor de război, garantează că organizațiile care comercializează resursele vor bătători drumul către ușa ta pentru a-și vinde produsele. Îți vor banii.

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România.