Cautare
, Contributor

Telecom |
|

Forbes 21 pentru 2021. Operatorii telecom așteaptă cu nerăbdare licitația 5G

Cel mai așteptat eveniment al anului 2021 în sectorul comunicațiilor este licitația 5G. Cum va arăta balanța de putere dintre jucătorii din acest domeniu?  
052 dosar21 07 comunicatii

Am putea asista în 2021 la evenimentul mult așteptat de piața telecom: licitația pentru spectrul 5G. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) promite că, în trimestrul al II-lea, va avea loc licitația amânată încă din 2019. De-a lungul timpului, în procesul de implementare a tehnologiei 5G au intervenit diverse obstacole. În luna decembrie 2020, însă, ANCOM a lansat spre consultare publică planul său de acțiuni pentru anul 2021, care cuprinde, pe lângă transpunerea în legislația secundară a prevederilor Codului European al Comunicațiilor Electronice, și organizarea licitației pentru spectrul 5G.

În timp ce România a amânat demararea licitației, din motive precum lipsa unei Hotărâri de Guvern privind stabilirea unor prețuri minime de pornire, ori lipsa transpunerii în legislație a Memorandumului 5G semnat alături de SUA (în anul 2019), alte state europene au făcut progrese în acest sector. Germania, de exemplu, a atras suma de 6,55 miliarde euro în urma licitaţiei pentru atribuirea de licenţe 5G, în luna iunie a anului trecut. Franța, de asemenea, a lansat în septembrie 2020 procesul de atribuire a primelor frecvenţe 5G din care a câștigat 2,8 miliarde de euro. Privind alte țări europene, precum Irlanda, Finlanda, Italia, Elveţia şi Austria, care au demarat deja acordarea licențelor 5G, situația nu este favorabilă pentru România.

Potrivit rezultatelor Indicelui Economiei și Societății Digitale (DESI) 2020, publicate de Comisia Europeană în luna iunie 2020, România se află pe locul 26 din cele 28 de state europene prezente în clasament, în ceea ce privește progresul digital. Licitația privind spectrul 5G ar putea reprezenta o oportunitate pentru statul român de a puncta un progres în acest sector.

Un alt proiect important pentru piața comunicațiilor din România este cel privind transpunerea noului cod al comunicaţiilor electronice, mai exact transpunerea în legislația primară a prevederilor Directivei privind instituirea Codului European al Comunicațiilor Electronice. În acest sens, pe parcursul anului curent, ANCOM și-a propus revizuirea reglementărilor referitoare la regimul de autorizare generală privind furnizarea rețelelor și serviciilor de comunicații electronice.

Anul 2021 ar putea reprezenta momentul în care România va face demersuri pentru consolidarea acestei industrii. Partea pozitivă, însă, este reprezentată de acoperirea cu semnal de voce mobilă, care plasează România pe primele poziții în clasamentul european. Autoritatea Naţională pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) susţine că toţi operatorii şi-au îmbunătăţit acoperirea cu semnal de voce mobilă în 2020.

 

Cum se pregătesc marii jucători pentru licitație?

În 2021, marii jucători din piața telecom vor investi în dezvoltarea reţelelor de telecomunicaţii. Se așteaptă, însă, ca și guvernul să se implice în vederea evoluției sectorului în România, prin programe publice de susținere a digitalizării și, mai presus de toate, prin organizarea licitației privind spectrul 5G.

Marii operatori telecom se vor pregăti intens pentru acest moment, însă regulile jocului ar putea fi schimbate. Puterea Orange pe segmentul de telefonie fixă ar putea să crească considerabil, ca urmare a achiziției pachetului majoritar (54%) din acțiunile serviciilor fixe ale operatorului Telekom România Communications. Tranzacția prin care cei peste 900.000 de abonați la serviciile fix-mobile Telekom vor fi integrați în activitatea Orange va majora avansul companiei pe piață până la cota de 43%, potrivit declarațiilor lui Eduard Lovin, vicepreședintele ANCOM. În cazul în care forța Telekom va scădea în acest segment, poziția sa competitivă și capacitatea de investiții ar putea suferi. Până la aprobarea tranzacției de către Comisia Europeană, însă, putem doar să presupunem care vor fi demersurile pe care operatorii telecom le vor întreprinde. Cu toate acestea, ne așteptăm ca anul 2021 să marcheze progrese importante în consolidarea sectorului de comunicații din România, în ciuda obstacolelor ce ar putea interveni.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii