FacebookTwitterLinkedIn

,,Eu sunt o locomotivă. Şi am o viteză destul de mare. Iar angajaţii sunt vagoanele din spatele meu. Eu merg, iar cine poate se ţine după mine, alţii, în timp, rămân fără frână sau fără roţi şi singuri se elimină”, aşa se descrie Ömer Süsli, omul de afaceri de origine turcă, cel care la începutul acestui an, prin compania sa, Search Chemicals, a preluat magazinele Praktiker din România de la nemţii de la Praktiker AG.

„Compania era foarte mare, pierderi erau în fiecare zi. Am reuşit să o aducem pe drumul cel bun – cel puţin aşa ne arată cifrele – în scurt timp, în numai trei luni de zile. Am preluat cu 25.000 de articole din magazin, acum avem peste 35.000 de articole în magazine”, mai explică omul de afaceri. Astfel, sub conducerea lui, Praktiker România a obţinut în primul semestru al acestui an un profit operaţional de 12 milioane de lei, adică aproximativ trei milioane de euro. Un pas mare, pentru o companie care, înainte de vânzare, înregistra pierderi estimate la peste 16 milioane de euro.

Ömer Süsli vrea să deschidă în următorii doi ani 45 de magazine, o parte pe terenuri proprii, o parte pe terenuri închiriate. Deja, anul acesta urmează să inaugureze două, unul la Târgu Jiu şi unul la Giurgiu. Există planuri şi pentru deschiderea unui al treilea magazin, dar acestea rămân deocamdată secrete. Dintre cele 27 de magazine pe care le are Praktier, numai trei sunt în pe terenuri cumpărate.

Cu toate acestea, Ömer Süsli intenţionează, treptat, să achiziţioneze spaţiile pe care le ocupă aceste magazine. „Noi am început să facem oferte de preluarea magazinelor pentru a deveni proprietari, acesta este obiectivul nostru pe viitor: să le deţinem pe toate”, spune hotărât omul de afaceri. Un prim pas pare să fie făcut fiindcă recunoaşte că este pe punctul de a ajunge la o înţelegere pentru a trece în proprietate două magazine.

Pentru Ömer Süsli, oamenii sunt foarte importanţi şi mărturiseşte că nu îşi aminteşte să fi dat pe cineva afară în 21 de ani de când face business. „Eu niciodată nu sunt pentru schimbarea oamenilor, la nicio firmă unde am fost implicat până acum. Nu este felul meu să fac aşa. Mi se pare ruşinos să spun: «dă afară un om»”, explică el.

De pildă, spune că, la Praktiker, până la sfârşitul anului, ar mai putea fi angajaţi încă 400 de oameni, compania urmând să ajungă la 2.000 de oameni. În total, are peste trei mii de persoane în subordine, fiindcă Praktiker nu este singura investiţie a omului de afaceri care subliniază, cu fiecare ocazie, că este român pentru că, spre deosebire de nativi, şi-a dorit să fie român şi a depus jurământ pentru acest lucru. Mărturiseşte însă că ar fi rămas oricum în România, chiar dacă nu ar fi obţinut cetăţenia pentru că această ţară îl face fericit. Mai mult, spune că românii îi plac pentru că sunt „oameni calzi, deştepţi şi prind totul din zbor”.

Prima investiţie greenfield pe care a făcut-o în România, în 1993, este Romtextil, despre care spune că, acum, este cel mai mare producător de saci de rafie din Europa. „În fiecare zi creşte numărul de angajaţi. La intrarea în criză, în 2008, aveam sub 250 de angajaţi, iar acum s-a dublat numărul lor”, spune el precizând că în acest an a făcut o investiţie de 2 milioane de euro în tehnologie nouă fiindcă „nu facem o investiţie şi ne oprim aici. Încontinuu trebuie să creşti”.

Search Chemicals s-a născut mai târziu, în 2003, şi are ca obiect de activitate comerţul cu ridicata al materialului lemnos şi al materialelor de construcţii şi echipamentelor sanitare. Dinamic din fire, Ömer Süsli a achiziţionat anul trecut o fabrică de cărămidă în judeţul Buzău, dar a cochetat şi cu domeniul energetic, investind în două parcuri eoliene, proiecte sistate pentru moment. În paralel cu proiectele legate de business, Ömer Süsli a fost preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri Turcia (TIAD), iar acum este preşedintele comitetului Regiunii Balcani a usiness Council (DEiK).