Cautare
, Contributor

Tech |
|

Omul cu tehnologia

Bogdan Iordache, cofondatorul TechHub Bucharest, a crezut în ideea de comunitate de tehnologie şi a făcut tot posibilul pentru a-şi vedea visul cu ochii.
 aboneaza-te
bogdan iordache

Spune că are numai zece ani de „viaţă profesională”, aşa că nu se simte încă un erou. Însă în comunitatea pasionaţilor de tehnologie pe care a reuşit să o aducă, împreună cu Daniel Dragomir şi Ştefan Szakal, sub acelaşi acoperiş, părerile par a fi altele. Amploarea pe care a luat-o „fenomenul” TechHub sugerează nevoia unui astfel de loc.

Ideea unui hub a venit urmând exemplele occidentale – Londra, Berlin sau Paris, acolo unde sunt centrele puternice de tehnologie din Europa. Iar TechHub este construit de echipa de la How To Web, care a devenit, în timp, una dintre cele mai importante conferinţe de tech şi antreprenoriat din Europa de sud-est. „Suntem pe lista celor 20 de evenimente anuale recomandate de cea mai importantă publicaţie de tehnologie din Europa”, spune cu mândrie cofondatorul TechHub.

13242229_1297358010293274_158881131_o

32 de rețete pentru a deveni propriul erou

În 2010, a realizat că există o lipsă pe piaţă în ceea ce priveşte oportunităţile existente pentru cei care doreau să devină antreprenori în tehnologie. „Erau foarte puţini bani locali, erau foarte puţine oportnităţi de a te conecta cu mari centre din afară”, mai spune el. A început să exploreze şi să caute opţiuni pentru cei care îşi doreau, la fel ca el, să demareze o afacere în acest domeniu. „Dintr-o întâmplare, am ajuns la Paris, la ceea ce a devenit una dintre cele mai mari conferinţe despre tehnologie – Le Web – unde am fost uimit de impactul profund pe care un eveniment de tehnologie îl poate avea pentru cei care sunt la început de drum, aşa cum mă consideram şi eu atunci”, îşi mai aminteşte el. Diferenţa pe care a sesizat-o între ceea ce se întâmpla la Bucureşti şi ceea ce se întâmpla la Paris era faptul că aici, la astfel de conferinţe, erau date exemple din cărţi, pe când la evenimentul din capitala pariziană, oamenii care veneau în faţa publicului erau chiar cei care şi-au fondat şi şi-au crescut singuri afacerile. Cu forţe proaspete, tânărul cu vise mari se întoarce la Bucureşti unde îşi propune să pună bazele unei conferinţe similare, dedicate antreprenoriatului tech din regiune. Fără niciun fel de experienţă, dar cu mult entuziasm, aşa s-a născut How To Web. De aici, nu a mai fost decât un pas până la TechHub care s-a deschis în mai 2013. Spune că nu a fost foarte simplu să găsească o locaţie, date fiind criteriile pe care tinerii antreprenori le aveau în minte: trebuia să fie un spaţiu central care să poată primi cel puţin 40 de birouri pentru rezidenţi, să aibă o zonă de coworking şi o sală cu o capacitate de cel puţin 120 de persoane. Mai mult, hubul trebuia să se autosusţină şi să aducă valoare comunităţii. Opt luni de zile au căutat locul perfect, l-au găsit, iar după alte două luni au dat drumul hubului. „Dacă ştii ce faci şi dacă ştii că ceea ce faci este ceea ce trebuie pentru client sau comunitate, nu trebuie să abandonezi niciodată, pentru că oricât de mult îți lipseşte experienţa şi oricât de dificil poate să fie contextul, trebuie să ai încredere în tine şi să reuşeşti”, argumentează Bogdan Iordache.

Ideea lor de a crea o comunitate omogenă a celor pasionaţi de tehnologie din Bucureşti nu ar fi putut să fie completă fără un parteneriat internaţional. Au devenit astfel parte din TechHub, o reţea internaţională de spaţii de coworking pentru profesioniştii în tehnologie, dezvoltată la iniţiativa lui Mike Butcher de la Techcrunch şi a lui Elizabeth Varley. Iar evoluţia hubului a fost apoi una foarte bună.

Dacă ar fi să facă un bilanţ al scurtei existenţe a hubului, spune că „TechHub a reuşit într-un an de zile să fie un lucru senzaţional. L-am deschis în mai anul trecut şi până în septembrie a ajuns să fie ocupat complet. De atunci nu mai avem niciun fel de spaţiu, iar de fiecare dată când pleacă cineva de la birou, avem o listă de aşteptare pentru următorii care vor să intre în zona de coworking”.

„Am reuşit să facem din TechHub un centru al tech-ului din Bucureşti”, concluzionează Bogdan Iordache.

Citiți lecțiile celor 19 eroi

Citiți textele integrale în ediția tipărită a revistei, dar și în variantă digitală a revistei din webviewer sau în aplicația de iPad a Forbes România

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii