FacebookTwitterLinkedIn

Avântul segmentului IT în special și al serviciilor în general a făcut ca, în ultima perioadă, piața office din Cluj să cunoască o dezvoltare importantă. Stocul de clădiri de clasă A se ridică, în prezent, la 56.000 de metri pătrați, dintre care 21.000 de metri pătrați reprezintă prima fază a complexului The Office, dezvoltat de fondul de investiții sud-african New Europe Property Investments (NEPI) și omul de afaceri timișorean Ovidiu Șandor.

„În momentul în care am decis că vom face această investiție, Clujul era deja un oraș care atrăgea tot mai mult atenția marilor companii și care nu avea un proiect office major, deci infrastructura de birouri necesară. La fel ca în cazul investiției de la Timișoara, am pornit tot de la o nevoie a pieței și am urmat același concept: dezvoltarea unui proiect de cea mai înaltă calitate, dominant ca dimensiune și ca locație centrală, de adevărată clasă A, caracteristici care să-i asigure dezvoltarea ca principal pol de business al orașului”, declară Ovidiu Șandor, făcând referire la City Business Center (CBC) din Timișoara.

„Conceptul de la Timișoara a fost adaptat pieței de la Cluj, prin dimensiunea foarte mare a etajelor precum și construirea în trei etape, lucruri care permit chiriașilor o așezare optimă în clădire dar și posibilitatea unor extinderi simple în etapele următoare.”

Ovidiu Șandor mai spune că, pentru acest an, prioritățile sunt livrarea, în vară, a celei de-a cincea clădiri a CBC din Timișoara și accelerarea lucrărilor la cea de-a doua fază a proiectului The Office, ceea ce va duce suprafața totală închiriabilă din ansamblul clujean la 40.000 de metri pătrați.

bancorex_IMG_0285

Reprezentanții companiei de consultanță imobiliară Regatta spun că, în afară de zona semicentrală Dorobanților-Calea 21 decembrie – în care se află și ansamblul The Office și care s-a conturat a fi primul pol office din oraș –, zona Iulius Mall va deveni, la rându-i, un punct de convergență pe piața clădirilor de birouri. Un alt punct fierbinte pentru dezvoltările de birouri este zona din spatele Pieței Mihai Viteazul, unde se dezvoltă clădirea Platinia și, în apropiere, o nouă clădire în fază de execuție cu finalizare în trimestrul al patrulea al acestui an.

Este vorba despre Europa BC, cu un total de circa 10.000 de metri pătrați utili dispuși pe P+12 etaje (6.000 de metri pătrați sunt deja rezervați de către EBS la 12,5 euro pe metru pătrat, potrivit reprezentanților Regatta). Acestei clădiri i se adaugă un alt imobil în construcție, de aproximativ 9.000 de metri pătrați închiriabili.

În oraș mai există 57.000 de metri pătrați de spații de birouri de clasă B, distribuiți în 13 poiecte. În pipeline se află, pentru 2015-2016, 26.000 de metri pătrați de spații de clasă A. Gradul de ocupare este 95% pentru clădirile de clasă A și de 80% pentru cele de clasă B. Nivelul chiriilor variază între 13 și 15 euro pe metru pătrat (prime location), 10 și 13 euro pe metru pătrat pentru clădirile de clasă A, în timp ce, la clădirile de clasă B, chiria este cuprinsă între 7 și 10 euro pe metru pătrat.

Ce, când, cum?

Stoc clădiri clasele A şi A-: 56.000 de metri pătrați

Stoc clădiri clasa B: 57.000 de metri pătrați

Nivele medii chirii:

10-15 euro/mp/lună (clasa A)

7-10 euro/mp/lună (clasa B)

Proiecte în pipeline 2015-2016: 26.000 de metri pătrați

Ocupare clădiri clasele A şi A-: 95%

Grad de ocupare clădiri clasa B:80%