Cautare
, Forbes Staff

Imobiliare |
|

Office Best Hubs 2020: Marele furnicar

Zona Calea Floreasca – Barbu Văcărescu a început să prindă contur în anii duri ai crizei financiare, iar jucătorii care au mizat pe această zonă nu au regretat nicio secundă investițiile realizate aici.  
072 dosarBOH 01 Floreasca_1

Pe parcursul ultimilor 15 ani, profilul zonei s-a schimbat radical, în contextul în care cea mai mare parte a platformelor industriale situate în acest perimetru s-a transformat în proiecte imobiliare moderne, Calea Floreasca – Barbu Văcărescu devenind unul dintre cele mai importante centre de afaceri ale Capitalei. Și în acest an zona Calea Floreasca – Barbu Văcărescu își va menține statutul și va rămâne una dintre cele mai efervescente zone ale pieței imobiliare din România, în special datorită segmentului office.

Cu un stoc de aproximativ 462.000 de metri pătrați, zona Calea Floreasca – Barbu Văcărescu este a doua cea mai mare concentrare de clădiri de birouri din România, potrivit estimărilor Knight Frank România. Peste 90% din suprafața clădirilor de birouri a fost livrată în ultimii zece ani, creșterea zonei începând în anii de criză și atingând apogeul în anul 2016, când au fost livrate clădiri de birouri cu o suprafață de peste 120.000 de mp. În zonă se află acum unele dintre cele mai înalte clădiri din România, printre care Sky Tower sau Globalworth Tower, iar întregul ansamblu al clădirilor de birouri moderne a conferit zonei Calea Floreasca – Barbu Văcărescu un aspect de un veritabil district de business, rar întâlnit în țara noastră.

Pe de altă parte, compania de consultanță imobiliară JLL estima, la finele trimestrului trei al anului trecut, stocul zonei Calea Floreasca – Barbu Văcărescu la peste 523.000 de metri pătrați, cu o rată de neocupare de doar 2,8% și cu chirii care se situează în intervalul 15-16 euro/ mp. Totodată, în 2019, în zonă au fost livrate proiecte cu o suprafață cumulată de 53.000 de metri pătrați, respectiv, 19% din livrările totale din Capitală, Calea Floreasca – Barbu Văcărescu fiind și una dintre cele mai căutate zone de către companii, totalizând 11,4% din totalul cererii din București.

În plus, datorită dezvoltării zonei de office din zonă, Aurel Vlaicu a fost în anul 2019 cea mai aglomerată stație de metrou din București, aceasta fiind situată în imediata proximitate a zonei Calea Floreasca – Barbu Văcărescu. Stația Aurel Vlaicu, pe locul 8 în topul celor mai tranzitate stații în 2014, este acum prima în acest top, cu o creștere de 46%, de la 5,4 milioane la 8,1 milioane de călătorii faţă de 2014, potrivit unei analize realizate de Crosspoint Real Estate. Această creștere este direct proporțională cu cea a stocului de birouri din zonă din ultimii ani, numărul de angajați din zonele Aurel Vlaicu/Pipera ajungând în 2019 la peste 120.000.

Stocul de birouri din zonă va continua să crească și în perioada următoare. În acest an ar urma să fie livrată clădirea de birouri One Tower, parte a proiectului multifuncțional One Floreasca City, dezvoltat de One United Properties, care va produce venituri din chirii de aproximativ 6 milioane de euro. One Tower va avea 16 etaje, cu o suprafață închiriabilă totală de 24.000 mp. Clădirea de birouri se află în curs de dezvoltare și urmează să fie livrată în trimestrul al doilea din 2020. Tot parte a proiectului One Floreasca City, complexul rezidențial One Mircea Eliade este compus din trei blocuri turn, cu 15, respectiv 20 de etaje și totalizează 247 de apartamente.

La finele anului trecut, Skanska România, filiala locală a unuia dintre cei mai mari dezvoltatori imobiliari la nivel global, a inaugurat Equilibrium 1, prima clădire a proiectului de birouri Equilibrium, situat în zona Calea Floreasca – Barbu Văcărescu. În prezent, Equilibrium 1 a ajuns la un grad de ocupare de 61%. Prima clădire are o suprafață închiriabilă de 20.800 mp, iar împreună cu a doua fază a proiectului, întregul complex va avea o suprafață închiriabilă de 40.700 mp. Alte clădiri de birouri, care totalizează peste 85.000 de mp, sunt în construcție și ar urma să fie livrate până la finalul anului 2021.

Unul dintre cei mai importanți dezvoltatori imobiliari din această zonă este Globalworth Real Estate Investments. Investitorul listat pe piața din Londra deține doar în Calea Floreasca – Barbu Văcărescu clădirile Globalworth Tower, Nusco Tower și Green Court (clădirile A și B), pe care le-a preluat de la Skanska România.

În plus, în august 2017, Globalworth a finalizat preluarea integrală a proiectului Green Court, de la dezvoltatorul Skanska România, după ce a achiziţionat și clădirea C, cu un preț de 38 de milioane de euro. Pe o suprafaţă de 16.300 de metri pătrați, Green Court C adună printre chiriaşi companii precum General Motors, Orange, Capgemini, Tradeshift, ABB, Legrand şi Merck. Cele trei clădiri de clasa A care formează parcul de birouri Green Court cumulează o suprafaţă închiriabilă totală de 54.300 de metri pătrați, fiind certificate LEED Gold.

Până recent, concurentul principal al Globalworth în acestă zonă era NEPI Rockastle, acesta pierzând acest statut după vânzarea portofoliului de birouri către Afi Europe, în cea mai mare tranzacție imobiliară de pe piața locală, a cărei valoare depășește 300 de milioane de euro. Astfel, în portofoliul Afi Europe au intrat, printre altele, și proiectele Floreasca Business Park, situat pe Calea Floreasca 169 (cu o suprafață de peste 36.000 de mp), și The Lakeview, amplasat pe str. Barbu Vacarescu 301-311, București (cu o suprafață de aproape 26.000 de mp).

De zona Calea Floreasca – Barbu Văcărescu s-a arătat interesat și omul de afaceri Gheorghe Iaciu, care vrea să demareze construcția unui proiect imobiliar mixt, unde să dezvolte atât birouri, cât și locuințe și un hotel. Și segmentul rezidențial va continua să se dezvolte în zona Floreasca- Barbu Văcărescu. În ultimii ani s-a accentuat tendința dezvoltatorilor de a demara proiecte rezidențiale de anvergură în această zonă și în proximitatea clădirilor de birouri de aici, fiind inițiate noi proiecte.

 

The Lakeview

Dezvoltator imobiliar: AIG Lincoln/ Fabian

Proprietar actual: Afi Europe

Suprafață închiriabilă: 25.564 mp

An finalizare: 2010

 

Floreasca Park

Dezvoltator imobiliar: Portland Trust

Proprietar actual: GLL Real Estate Partners

Suprafața închiriabilă: 38.000 mp

An finalizare: 2013

 

Sky Tower

Dezvoltator imobiliar: Raiffeisen Evolution

Proprietar actual: RPHI

Suprafața închiriabilă: 41.200 mp

An finalizare: 2012

 

Nusco Tower

Dezvoltator imobiliar: familia Nusco

Proprietar actual: Globalworth

Suprafața închiriabilă: 24.382 mp

An finalizare: 2010

 

Green Court A + B + C

Dezvoltator imobiliar: Skanska

Proprietar actual: Globalworth

Suprafața închiriabilă: 54.300 mp

An finalizare: 2016

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii