Cautare
, Contributor

Opinii |
|

Obama vede totul greșit

Președintele Obama a trimis o „scrisoare deschisă”, ce se întinde pe mai multe pagini, publicației The Economist despre capitalism, imigrație, economie și zonele economice pe care succesorul său trebuie să se concentreze.
 aboneaza-te
Steve Forbes

Toată pledoaria cuprinde gândirea anapoda susținută cu obstinație care a dus SUA și economiile lumii aproape de colaps. Durata de stagnare și sentimentul că nu există un sfârșit pentru această situație în perspectivă, hrănește politica „urâtă” din ce în ce mai mult. Eseul are, de asemenea, cota sa din nesinceritatea specifică lui Obama, care a sporit divizarea politică pe care președintele american a denunțat-o cu atâta ardoare. Acesta declară, de exemplu, că „cel mai mare motor al prosperității și oportunității pe care l-a văzut lumea vreodată a fost capitalismul”. Cu toate acestea, în calitate de președinte al Americii, bastion al liberei inițiative, el a urmat cu succes un plan socialist pe care Karl Marx îl aplaudă din mormânt.

Socialiștii inteligenți au recunoscut, cu ani în urmă, că guvernul nu are nevoie să profite de „mijloacele de producție” pentru a controla economia. Instituirea regulilor și regulamentelor generale și intruzive care fac ca supraviețuirea tuturor industriilor și a companiilor să fie dependentă de capriciile birocraților guvernamentali este suficientă. Finanțele reprezintă seva unei economii, însă băncile au fost subjugate de Legea Dodd-Frank. Autoritățile de reglementare folosesc și ele această legislație pentru a încerca să lege companiile de asigurări, fondurile mutuale, precum și orice alte entități care se ocupă de finanțare pentru a dobândi mai mult control la Washington. Rezerva federală s-a angajat într-un regim de alocare a creditelor, care a dus la malnutriția întreprinderilor mici și noi din punct de vedere al creditării. Cu nicio autoritate, aceasta și-a oferit ei înșiși un portofoliu de obligațiuni în valoare totală de aproximativ 4,2 trilioane de dolari.

Putem vedea, de asemenea, ce-i face sistemului de sănătate, cu o pondere de aproape 20% din economia națională, legea care reformează sistemul asigurărilor de sănătate din SUA, Affordable Care Act (mai bine cunoscută sub numele Obamacare). Combustibilii fosili s-au aflat sub un neîncetat atac birocratic. Colegiile și universitățile intră în alertă de fiecare dată când o agenție de la Washington trimite o simplă scrisoare „consultativă”; astfel de scrisori au fost folosite într-un proces echitabil în ceea ce privește tot felul de presupuse infracțiuni, al căror rezultat sufocă discursul liber și promovează controlul gândirii. Instituțiile de învățământ sunt vizate să dispară. IRS (Internal Revenue Service – Fiscul american, n. red.) continuă să suprime grupurile considerate ostile marelui guvern. Obama nu ratează nicio ocazie de a avansa obiectivul său de control federal al aplicării legii locale. Chiar și internetul – forța cea mai dinamică în vremurile moderne tocmai pentru că nu s-a aflat sub control guvernamental – este adus la pământ cu reglementările FCC (The Federal Communications Commission – Comisia Federală de Comunicare) în stilul anilor 1930. Și aceasta continuă la nesfârșit.

Mai este de mirare că, pentru prima dată din câte ne amintim, crearea de noi afaceri este mai înceată decât închiderea celor existente? Sau că redresarea economică după declinul brusc al anilor 2008-2009 a fost cea mai grea din istoria SUA?

În ciuda celei mai serioase și mai inexorabile încercări din istoria noastră de a da economiei o revenire socialistă, misiva locvace a președintelui afirmă că „economia nu este o abstracție. Ea nu poate fi pur și simplu reproiectată cu totul, și reasamblată din nou, fără consecințe reale pentru oamenii reali”. Da, și vă puteți păstra și medicul dumneavoastră.

Indiferent de situație, sentimentele reale ale lui Obama cu privire la piețele libere ies la iveală: „Economiștii au recunoscut mult timp că piețele, lăsate să funcționeze conform propriilor lor politici, pot eșua. Acest lucru se poate întâmpla prin tendința pe care o au spre monopol și rent-seeking. … Fundamental, un capitalism modelat de cei puțini și iresponsabili pentru cei mulți este o amenințare pentru noi toți”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii