FacebookTwitterLinkedIn

Piața după pandemie

Oana Răducan: Veniturile din vânzările online au crescut considerabil în lunile în care a fost instituită carantina, dar insuficient pentru a compensa veniturile pierdute în urma închiderii librăriilor.

Pentru că, la data la care răspundem la această întrebare, librăriile din marile centre comerciale încă nu s-au deschis, este greu să estimăm care va fi nivelul veniturilor.

Impactul crizei asupra editurii

Oana Răducan: O mare parte din personalul editurii a fost în luna aprilie și jumătate din luna mai în șomaj tehnic și am redus semnificativ publicarea cărților noi.

Propuneri pentru salvarea culturii scrise

Oana Răducan: Ar fi binevenit un program de susținere a editurilor similar cu cel inițiat de guvern pentru companiile de presă sau măcar alocarea unor fonduri pentru achiziția de carte prin intermediul bibliotecilor.

Revenirea pieței

Oana Răducan: Estimăm o revenire la nivelul anului 2019 peste doi ani.

Schimbări ale obiceiurilor de consum

Oana Răducan: Este clar că achiziția online a cărților va crește foarte mult. Interesul pentru cărțile pentru copii cu siguranță nu o să scadă. Este foarte greu de estimat care va fi puterea de cumpărare, este posibil ca pentru anumite categorii sociale acesta să nu scadă semnificativ, în timp ce pentru altele să scadă destul foarte mult.

Cele mai vândute cărți ale anului 2019