Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Leadership |
|

Oana Botolan Datki, SEE Managing Partner al Consulteam: „Este reconfortant să completăm registrul cu businessuri antreprenoriale și extrem de vii”

Le-am solicitat oamenilor de afaceri să privească spre viitor, prin prisma lecțiilor pe care le-au învățat în 2016.
Oana-Datki_Consulteam

Evoluția companiei în 2016

Inovație. Anul acesta, mult mai mult decât până acum, a fost vorba despre introducerea noului – în modul în care livrăm serviciile, în abordările pe care le oferim, în serviciile pe care le propunem. Nu spun că ne-am fi plictisit până acum, dar anul acesta chiar a fost un exercițiu de imaginație. Și, nu știu de ce, dar am senzația că este doar începutul.

Realizările în cifre arată bine, am atins obiectivele din trimestrul trei, dar pe alte servicii decât pe cele pe care ne așteptam. Per total am atins și obiectivele de cifră de afaceri și cele de profit, dar a trebuit să modificăm, la mijlocul anului, mixul obiectivelor. Am avut rezultate foarte bune în zona de recrutare și executive search, proiectele dedicate pentru IT au avut o creștere masivă, dar și cele din FMCG, logistică și pharma. Divizia de training a avut o creștere constantă, însă aici am adus programe noi și am livrat cu totul altceva față de ceea ce făceam acum un an, de exemplu. Așa că ne-am asumat schimbarea și ne-am concentrat pe aducerea de noi licențe și noi programe – diferite, fresh și sexy. În zona de consultanță, am schimbat metodologia, așa că a fost totul extrem de diferit, dar tot în creștere.

 

Strategia companiei pentru 2017

Principalul punct este, în continuare, inovația. Avem în plan aducerea unor noi licențe, așa încât acum planificăm strategia de lansare și de promovare. În rest, business as usual, și avem în obiectiv creșterea cifrei de afaceri, atât în România, cât și în Bulgaria, Serbia și Slovacia, unde avem operațiuni și unde vom introduce noi linii de business.

 

Evoluția domeniului în 2016

Neplăcut m-a impresionat lipsa de profesionalism pe care am remarcat-o, de câteva ori, anul acesta, de la furnizorii concurenți. Este neplăcut, doar pentru că este neașteptată, după atâția ani de activitate și, mai ales, în ultima perioadă, când nivelul a crescut natural, orice reminiscență a proastei creșteri în business mă ia pe nepregătite.

Cel mai plăcut a fost faptul că anul acesta am avut cei mai mulți clienți locali, companii românești medii și mari. Dacă până acum lucram majoritar cu multinaționale, este reconfortant să completăm registrul cu businessuri antreprenoriale și extrem de vii.

Măsuri bune ale Guvernul Cioloș

Eliminarea ștampilei din contracte.

Scutirea impozitului pe profitul reinvestit în IT.

Însă cel mai mult, mai ales într-un singur an de mandat, au contat măsurile pe care nu le-a luat – lipsa unor măsuri care să afecteze în mod negativ mediul de afaceri. Nu pare mult, dar, în România, e ceva esențial și nou.

Pentru prima oară am avut impresia distinctă că există un guvern care ia măsuri ale căror scop nu este propriul interes sau supraviețuire, chiar și atunci când face greșeli.

 

Așteptări de la noul guvern

Să continue debirocratizarea.

Sa foloseasca inteligent si cu viziune banii stransi la buget – in investitii si infrastructura, nu cresteri salariale.

Sa creeze si sa mentina un climat financiar stabil si predictibil.

 

Provocări globale în 2017

Alegerea lui Trump este un „Black Swan Event” și oricine mai pretinde acum că poate prezice cu vreun grad de acuratețe viitorul Statelor Unite, dincolo de inaugurarea sa, n-a învățat nimic din aceste alegeri.

2017, la nivel mondial, va fi un an foarte interesant, în lipsa unui cuvânt mai bun.

 

Ce au mai spus alți oameni de afaceri.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii