
Cum apreciați evoluția pieței clădirilor de birouri în 2018? Detaliați!
Piața spațiilor de birouri se consolidează și se extinde constant. În 2018 s-a înregistrat un apetit crescut din partea investitorilor, care au început să prospecteze mai activ piața clădirilor închiriate. Sunt de interes cu precădere clădirile cu un mix bun de chiriași și care sunt bine poziționate.
Care sunt principalele trei tendințe pe care le remarcați pe piața de office anul acesta (din punctul de vedere al dezvoltatorilor, randamentelor, nevoi ale chiriașilor, valorii tranzacțiilor etc.)?
- Se scot pe piață și se cumpără „pachete” de 2-3 clădiri, ceea ce duce și prețul tranzacțiilor în euro la nouă cifre.
- Deși motivați, investitorii sunt, în egală măsură, prudenți. Nu se vinde și nu se cumpară orice.
- Numărul proiectelor disponibile simultan pentru cumpărare este mai mare decât a fost în orice moment în ultimii 10 ani – ceea ce va duce la o piață ușor mai competitivă.
Cum se modifică harta principalelor zone office din București și din țară (zone care se dezvoltă vs. zone care stagnează)?
În continuare accesul facil e critic pentru chiriași. Chiar dacă dezvoltatorii explorează și alte zone decât cele „clasice” (care au devenit supra aglomerate), proximitatea față de mijloacele de transport în comun este deosebit de relevantă.
Care vor fi criteriile principale după care se vor ghida chiriașii? Ce facilități caută, ce tipuri de spații preferă?
Viitorii chiriași vor continua să caute flexibilitate în opțiunile de amenajare a spațiilor, dar și clădiri cu arhitectură specială. În același timp, există o reală preocupare pentru nevoile și starea de bine a utilizatorilor finali, iar conceptul de „well‑being” nu a fost niciodată atât de prezent în piața închirierilor.
Cum estimați că va arăta structura cererii în 2019 (domenii de activitate ale chiriașilor etc.)?
Există toate semnalele că trendurile actuale vor continua.
La ce nivel se situează randamentele investițiilor din țara noastră comparativ cu alte state din regiune?
Randamentele în regiune continuă să fie mai bune decât în România, însă și aici yieldul este în curs de comprimare.
Care sunt principalele oportunități și pericole pe termen mediu pentru piața locală de birouri? Detaliați.
Cererea continuă să se situeze la un nivel ridicat. În același timp, în 2019 și 2020 vom asista la o aglomerare a proiectelor finalizate, ceea ce va face concurența între dezvoltatori mai acerbă.
La cât estimați că se va ridica în 2019 valoarea tranzacțiilor imobiliare din București în sectorul birourilor? Dar la nivel național?
În București, probabil volumele vor fi comparabile cu 2018, iar în țară volumele au șanse să fie mai ridicate.
Care sunt principalele puncte din strategia echipei PeliFilip pentru anul 2019 pentru piața locală de birouri?
Segmentul birourilor a fost întotdeauna focusul echipei noastre, chiar dacă capabilitățile noastre acoperă toate industriile. Majoritatea tranzacțiilor echipei noastre de real estate de anul trecut au avut ca obiect clădiri de birouri și e probabil că statistica să se mențină în 2019.
Considerați că piața de birouri din principalele orașe regionale (Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, Brașov) va deveni mai atractivă pentru investitori în comparație cu piața din București?
Activitatea de anul trecut demonstrează că piața de birouri din principalele orașe regionale (Cluj‑Napoca, Iași, Timișoara, Brașov) devine din ce în ce mai atractivă, atât pentru dezvoltatori, cât și pentru ocupanții spațiilor de birouri. Cu toate acestea, volumele tranzacționate sunt încă departe de cele din București.
În 2018, echipa PeliFilip a asistat 80% din tranzacțiile din segmentul office în București. Ce așteptări aveți pentru 2019?
A fost un an reușit, sperăm să repetăm performanța.