Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

O sută de ani mai târziu

Hotelul Palace din stațiunea Băile Govora este primul hotel cu bază de tratament din România, dar are toate caracteristicile unui palat şi este monument de arhitectură de categoria B.  
govoraIMG_3838

Cu o sută de ani în urmă, stațiunea Băile Govora era locul cu cel mai curat aer din Europa, iar oamenii veneau aici să își trateze afecțiuni respiratorii, boli de piele și reumatism. Marile voci ale României au venit la Băile Govora pentru tratament.

Primele mărturii despre stațiunea Govora datează din anul 1504, când se vorbea despre vârfurile Gătejel și Prajila, situate între Est și Vest față de Băile Govora. Unul dintre ele creștea, iar celălat scădea. Vârful care pierdea în înălțime semnifica existența unor tipuri de ape minerale în zonă.

După cel de-al Doilea Război Mondial, generalul medic Nicolae Popescu Zorileanu a aflat că la Govora există ape tămăduitoare care pot vindeca rănile soldaților din Războiul de Independență. Atunci o companie (circa 120 de militari) a fost cazată la Mănăstirea Govora, iar cu apa minerală de aici rănile soldaților au fost vindecate. Informația a fost transmisă primului ministru de la acea vreme, I.C. Brătianu, care a decis să facă cercetări asupra acestor ape minerale. Așa a fost adus inginerul geolog francez Bochet, care a dezvoltat și apele de la Vichy. După ce a făcut primele expertize de la Băile Govora, a dat girul terapeutic al apelor minerale.

Fiind în perioada de dezvoltare a stațiunilor balneare din întreaga Europă, statul român a decis să dezvolte stabilimente pentru sănătatea oamenilor. Astfel a fost construit din lemn, primul stabiliment de băi, împreună cu alte trei hoteluri. În 1910, au mai apărut noi construcții – case de vacanță private. Este anul în care statul român a decis să concesioneze pentru 49 de ani zăcămintele de la Călimănești și de la Govora societății Govora Călimănești, al cărui capital majoritar aparținea familiei Brătianu. Acesta a fost momentul dezvoltării Băilor Govora.

Construcția Hotelului Palace, cel mai mare hotel al stațiunii a fost începută în anul 1911, de către Societatea Govora Călimănești. Relațiile politice pe care le aveam cu Franța au generat și bune relații economice, astfel că francezului Ernest Doneaud i s-a încredințat proiectarea hotelului. „Proiectul inițial era compus din demisol, parter și trei niveluri, fiind o îmbinare între stilul eclectic la demisol și parter și art nouveau la etaje. În 1912, a fost luată decizia ridicării a încă trei etaje, ajungând astfel la șase etaje, ultimele trei fiind construite cu o arhitectură neo-românească. Investiția a fost finalizată în 1914 și a funcționat ca hotel de lux, care avea 160 de camere cu 360 de locuri. A fost primul hotel cu bază de tratament din România care a folosit resursa minerală de la Băile Govora. În timpul celor două războaie mondiale, hotelul a fost predat Ministerului de Război“, spune Mihai Handolescu, director general al societății Băile Govora.

Capacitatea financiară a societății i-a permis acesteia să își deschidă reprezentață la Paris. În perioada de după 1912, statul a sesizat utilitatea acordării unor facilități fiscale pentru investitorii stațiunilor balneare, prin scutirea de impozite locale și către bugetul de stat, timp de 15 ani. În 1948, odată cu schimbarea regimului, hotelul a fost naționalizat. Statul nu și-a mai recupererat niciodată investiția pe care a făcut-o atunci.

Cea mai mare investiție din fonduri europene într-un hotel

În 1967, hotelului i-a fost consolidată structura de rezistență, iar apoi a urmat o perioadă în care a fost exploatat la maxima capacitate. Anul 1990 l-a prins nepregătit pentru a intra în piața concurențială a turismului.  Prin privatizare, pachetul majoritar de acțiuni a fost cumpărat de salariați prin metoda MEBO. În 2007, managementul societății a inițiat un proiect de reamenajare a hotelului din fonduri nerambursabile de la Uniunea Europeană. În 2008, a fost finalizată cererea de finanțare, pe baza studiului de fezabiltatea și a propunerii de reabilitare a hotelului. În 2009, contractul de finanțare era semnat, iar în 2013 hotelul a fost redeschis. „Este cea mai mare investiție într-o structură de cazare din România, ca număr de camere și suprafață, realizată cu finanțare europeană. Valoarea totală a proiectului a fost de cinci milioane de euro, din care 1,6 milioane de euro au fost fonduri europene. Hotelul a fost reamenajat pe coordonatele inițiale, cu 132 de camere de patru stele. Este una dintre cele mai mari clădiri din țară, consolidată cu fibră de carbon, ceea ce îi conferă garanție de încă 100 de ani, dacă nu vom avea un cutremur foarte mare“, explică Mihai Handolescu. Tâmplăria de la parterul hotelului este cea de acum 100 de ani, iar restul tâmplăriei a fost refăcută tot din lemn. Cele două săli de conferințe ale hotelului poartă numele lui Vintilă Brătianu și al lui Ernest Doneaud.

Ulterior, în 2015-2016, a fost creat și Centrul SPA al hotelului, într-un vechi bazin de ape minerale, circular, cu înălțimea de 5,4 metri. Centrul SPA nu a fost cuprins în investiția inițială.

Cel mai mare parc balnear din țară

Hotelul are acum toate caracteristicile unui palat. Dimensiunile hotelului sunt spectaculoase: are 39.000 de metri cubi și 11.400 de metri suprafață desfășurată. Iar faptul că este construit în cadrul celui mai mare parc balnear din țară îi asigură un foarte bun microclimat. Hotelul este acum în creștere și profitabil. 850 de lei este bugetul necesar pentru cinci zile cu cazare, masă și trei proceduri de tratament, cu acces permanent la centrul SPA. Anul trecut, 10% din turiștii hotelului au venit din străinătate. Cu o promovare mai bună, la nivel de țară, numărul turiștilor ar putea crește.

„La Băile Govora sunt trei tipuri de ape minerale: cloruro-sodice iodurate care se extrag de la 1.800 de metri adâncime, ape sulfuroase, extrase de la 70 de metri și ape carbonatate de suprafață. Primele două tipuri sunt folosite pentru tratarea afecțiunilor respiratorii și reumatismale, stațiunea fiind renumită pentru tratarea afecțiunilor respiratorii: astm bronșic, bronșită asmatiformă – care se opresc din evoluție la adulți și se tratează la copii“, completează Mihai Handolescu. Pe lângă apele minerale, stațiunea beneficiază de un parc balnear de 15 hectare, cel mai mare parc balnear din țară. Microclimatul foarte bun este asigurat și de cele 370 de hectare de pădure aflate lângă stațiune.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii