Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Opinii |
|

O scrisoare pe an

În fiecare an, Jeff Bezos, cel mai bogat om din lume în prezent, singurul „centimiliardar”, a cărui avere în dolari se scrie cu 12 cifre, publică o scrisoare deschisă către acționarii Amazon.
Ionut Bonoiu

Compania pe care a fondat-o în urmă cu două decenii și jumătate a ajuns (chiar dacă pentru foarte puțin timp) la o valoare de aproape un trilion de dolari. Pentru comparație, Produsul Intern Brut al României va depăși la rândul său în acest an pragul de un trilion, dar nu de dolari, ci de lei.

În ultimele două decenii, scrisorile lui Bezos au devenit o sursă esențială pentru modul cum îi privește americanul pe clienți (focusul aproape obsesiv al Amazon, încă de la înființare), cum abordează procesul de inovație și cum reușește să creeze permanent valoare ignorând regulile tradiționale și perspectiva pe termen scurt.

Bezos este urmat în clasamentul Forbes de anul acesta, al celor mai bogați oameni din lume, de fostul lider, Bill Gates (96,5 miliarde de dolari) și de Warren Buffett (82,5 miliarde de dolari), cel supranumit Oracolul din Omaha, unul dintre cei mai prolifici investitori din toate timpurile.

Dacă Bill Gates este mai degrabă cunoscut pentru listele sale cu cărțile pe care le recomandă a fi citite, Buffett scrie, la rândul său, de patru decenii, o scrisoare anuală acționarilor Berkshire Hathaway, un holding care include acum peste 60 de companii printre care asigurătorul Geico sau producătorul de baterii Duracell.

Atât scrisorile lui Buffett, cât și cele ale lui Bezos au surprins deopotrivă momente de exuberanță economică și crize profunde și este interesant de urmărit cum a evoluat tonul celor doi pe parcursul acestor perioade.

Pentru adepții citatelor motivaționale, există o sumedenie de variante potrivite pentru a ilustra postările de pe Facebook, Linkedin sau, mai nou, Instagram.

Practic, mesajul lui Bezos s-a modificat de la „Atrage acționari care se aliniază cu valorile tale”, la listarea companiei în 1997, spre „Construiește standarde înalte în cultura companiei”, în prezent. Independent de perioadele de boom sau criză, subiectele predilecte ale lui Bezos au fost, însă clienții, inovația permanentă, dezvoltarea accelerată și atenția deosebită la finanțele companiei, îndeosebi cash-flow.

Scrisorile lui Buffett, pe de altă parte, au un ton mult mai relaxat, includ glume și un ton autoironic, dar sunt, în același timp, mult mai orientate către promovarea și susținerea unei perspective mai prudente și orientate către creștere sustenabilă, limitând caracterul speculativ: „Nu investi în afaceri prea complexe pentru a le înțelege pe deplin”, „Liderii ar trebui să trăiască în același mod în care vor să trăiască angajații lor”, „Investește în companii care nu sunt sexy, dar care construiesc produse de care oamenii au nevoie”, „Ferește‑te atunci când alții sunt lacomi și devino lacom când ceilalți se feresc” sau „Executivii ar trebui să mănânce doar ceea ce vânează”.

Dintre români, în cea mai recentă ediție a topului miliardarilor Forbes se află, la fel ca anul trecut, Ion Țiriac. În plus, parcă pentru a celebra luna martie, care tocmai se încheie, pe listă a intrat în acest an și prima femeie de origine română, Anastasia Soare.

Ca un observator direct al mediului de afaceri local în ultimele două decenii, știu că există destui români care au dezvoltat aici afaceri care valorează sute de milioane de dolari, dar nu știu ca vreunul dintre aceștia să împărtășească cu o anumită frecvență, printr-o scrisoare deschisă (sau orice altă formă de comunicare) filosofia sa de business și viață către investitori, parteneri de afaceri și, prin extensie, către publicul larg. Doar prin transparență și responsabilitate, dublate de consecvență, oamenii de business de la noi pot deveni cu adevărat liderii de care societatea românească are nevoie, mai mult decât oricând.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii