FacebookTwitterLinkedIn

La sfârșitul anului 2014, presa a anunțat că RCS&RDS a ajuns la o înțelegere cu Central European Media Enterprises (CME), compania care deține Pro TV S.A., pentru preluarea radiourilor Pro FM, Info Pro, Pro Clasic, Music FM şi Dance FM. Știrea nu a fost comentată nici de reprezentanții RCS&RDS și nici de cei ai CME, semn că cele două părți au bătut palma. Nu se știe încă suma. Dar pentru parafarea tranzacției va fi nevoie de avizul Consiliului Național al Audiovizualului (CNA).

Dorința americanilor de la CME de a scăpa de operațiunile de radio a fost o bună oportunitate pentru operatorul de cablu de a se instala cu fermitate pe această piață cu investiții publicitare estimate la 18 milioane de euro în 2014 (Media Fact Book). Este o piață săracă în comparație cu cea din 2008, când investițiile au atins 35 de milioane de euro, dar foarte atractivă pentru clienții publicitari din retail și domeniul farmaceutic.

RCS&RDS nu va avea o viață ușoară pe piața radio, având de înfruntat agresivitatea rețelelor Kiss FM, Radio ZU și a radioului Europa FM. Oricum, „nava amiral” ce va naviga pe undele radio va rămâne Pro FM, o rețea plasată pe locul trei în topul încasărilor de publicitate, după primele nouă luni din 2014, după Kiss FM și Radio ZU, conform monitorizărilor BRAT.

Pe de altă parte, în 2015, va fi demn de urmărit evoluția companiei în piața TV. Televiziunea de știri Digi 24, singurul canal din portofoliul RCS&RDS aflat în lista must-carry (liber la retransmisie), și-a câștigat un loc distinct pe nișa de știri TV. Audiențele pe care le-a atins în ultima lună a anului 2014 (53.000 de telespectatori pe minut, în mediul urban) îl așază pe Digi 24 în postura de concurent real pentru B1 TV și Realitatea TV. Digi 24 are potențial de a depăși aceste două televiziuni în 2015 și de a-și consolida poziția de televiziune de știri și dezbateri cu adevărat relevante, departe de propaganda, încrâncenarea și senzaționalismul de la România TV și Antena 3. RCS&RDS va avea probleme cu gestionarea canalului Digi Sport (cu extensiile sale), pentru că nu mai deține drepturile TV pentru Liga 1 și Premier League.

Prin ultima sa achiziție de radio, indiferent de modul cum va fi gestionată în 2015, RCS&RDS transmite semnalul clar că este cel mai puternic jucător în mass-media și comunicare. Operațiunile sale se derulează în cablu, televiziune, DTH, telecomunicații, internet și radio.