Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Opinii |
|

O lume fără miliardari

La ora la care scriu acest text, nu a fost încă publicată ediția 2016 a topului celor mai bogați oameni din lume, așa-numita listă a miliardarilor lumii, care îi include pe oamenii de afaceri care au o avere netă de peste un miliard de dolari.

Lista, la care editorii ediției americane colaborează cu francizele Forbes din toată lumea, inclusiv România, va fi apărut deja la momentul la care acest text va apărea în ediția tipărită a revistei Forbes România.

Nu trebuie să fim clarvăzători pentru a intui cine va fi cel mai bogat om din lume, dacă urmărim cu atenție ceea ce s-a întâmplat în ultimul an.

Nu e nevoie de puteri supranaturale, ci doar de bun-simț economic, pentru a constata că oamenii de afaceri asiatici, câștigătorii ultimilor ani, nu au mai dus-o prea bine în ultimul an, iar mărirea a fost urmată, la fel de intens, de prăbușirea averilor.

Rușii și ceilalți magnați activi în domeniul energiei, în general, au văzut cum averile lor și-au continuat declinul pe măsură ce prețul materiilor prime și al „aurului negru” au atins valori greu de imaginat în urmă cu un an. De altfel, nici măcar aurul nu mai este ce a fost în vremurile sale de glorie.

Chiar dacă au fost mai „adăpostiți”, nici măcar americanii nu au scăpat de turbulenețele de început de an, care au măturat mii de miliarde din valoarea acțiunilor din toată lumea, ca o dovadă a faptului că „valoarea” creată prin tipărirea de bani cu nemiluita dispare mult mai ușor decât a apărut, mai ales în cazul unor economii și domenii profund bolnave.

Dar reversul crizei care se prefigurează este la fel de adevărat. Din incertitudinile și turbulențele pe care le traversează economia mondială în prezent se vor face următoarele miliarde de dolari, dar doar în măsura în care investitorii vor fi suficient de curajoși și, în același timp, abili să recunoască asemănările și deosebirile cu alte perioade de criză, după cum îmi spunea într-o discuție recentă directorul financiar al holdingului de firme al celui mai bogat român.

România se află, cel puțin la o primă vedere (care poate fi însă înșelătoare, dacă bunul-simț economic nu ne împinge să trecem de principalii indicatori macroeconomici și să ajungem la detaliile din spatele cifrelor agregate), într-o poziție privilegiată pentru a face față incertitudinilor.

Și anul acesta, România este prezentă pe harta miliardarilor lumii, așa cum s-a întâmplat în fiecare an din 2007 încoace, însă semnele privind viitorul nu arată prea bine. Cu excepția lui Ion Țiriac, care pare a fi, având în vedere tranzacțiile din ultimul an, românul cu cel mai mult cash, oamenii de afaceri de la noi sunt mai departe ca niciodată de topul Forbes al miliardarilor planetei.

Ioan Niculae, ale cărui „perle” din domeniul chimiei îi aduceau profituri de multe zeci de milioane de euro anual, iar acum sunt în insolvență, nu reușește să convingă judecătorii să îl elibereze condiționat, după ce a fost condamnat la doi ani și jumătate închisoare în dosarul denumit „mită la PSD”. Mai „norocos”, Gruia Stoica, fondatorul Grup Feroviar Român, a primit recent o condamnare de 2 ani și șase luni de închisoare cu suspendare în dosarul privind trucarea unei licitații publice organizate de Complexul Energetic Oltenia. Dan Adamescu, un alt pretendent la topul miliardarilor Forbes, se află de un an și jumătate în arest la domiciliu, iar în urmă cu un an a primit o condamnare de patru ani și patru luni (e drept, decizia nu este definitivă).

Nici dinspre potențialii miliardari români din străinătate, precum Veronica Gușă de Drăgan, moștenitoarea imperiului construit de Iosif Constantin Drăgan, sau Frank Timiș, „împăratul Africii de Vest”, veștile nu sunt dintre cele mai bune. Afacerile fostului grup ButanGas au scăzut permanent, conform informațiilor oferite de oficiali, iar Frank Timiș a închis și vândut mină după mină, ajungând în cele din urmă să-și închidă chiar și site-ul de prezentare franktimis.com.

Așadar, nu trebuie să fii clarvăzător să intuiești că pentru un orizont important de timp, ideea de miliardari români rămâne, cu o singură excepție, un miraj. Mai importantă, însă, este schimbarea pe care ar putea-o aduce în economie miile de antreprenori (mari sau mici) și intraprenori din corporații.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii