FacebookTwitterLinkedIn

Kazahstan este un stat de zece ori mai mare decât România și este un adevărat laborator de chimie, în condițiile în care aici regăsești, spun statisticile, 99% din elementele din tabelul lui Mendeleev. Dar acest stat din Asia Centrală este casă și pentru o comunitate românească de peste 20.000 de suflete. Potrivit cifrelor neoficiale, sunt chiar 40.000. De ce? Pentru că cei veniți pe vremea țarului sau a sovieticilor sunt trecuți moldoveni. Apoi, doar bărbații care sunt descendenți ai prizonierilor din lagărele staliniste și-au păstrat naționalitatea, căci pe teritoriul fostului URSS aceasta era stabilită după cea a tatălui, astfel că toate femeile care s-au căsătorit și copiii lor le-au preluat pe ale acestora.

Primii români au ajuns aici pe la 1906, pe timpul lui Stalakan, când Basarabia era în Imperiul Țarist. Au mers vreo șase luni până aici, căci li s-a promis pământ. Unii s-au întors, văzând că nu rodește, dar alții au rămas. Și în ziua de azi s-au păstrat în regiunea Aktubinsk două sate, Basarabka și Moldovanka. Al doilea val a fost în 1941, când zeci de mii de persoane au fost deportate din Basarabia și Bucovina de Nord. La Spassk există Monumentul românilor, căzuți victime lagărelor staliniste. Însă, pentru că spuneam că încă sunt zeci de mii de conaționali, trebuie să precizăm că la Universitatea de Stat „Academician E.A. Buketov“ din Karaganda există un proiect unic în Asia Centrală, un Lectorat de limba română. Am ajuns în Kazahstan, pentru că acest stat este liderul sectorului energic din Marea Caspica si EurAsia, dar și pentru că Astana a primit, în anul în care aniversează două decenii de când a devenit capitală, dreptul de a organiza cel mai mare eveniment din lume – expoziția mondială ce are loc o dată la patru ani. Expo Astana 2017, programat în perioada 10 iunie – 10 septembrie, reuneşte participanţi din 114 ţări şi le prezintă vizitatorilor, al căror număr, estimau organizatorii, va depăși cifra de cinci milioane, cele mai noi soluţii în domeniul energiei – cu precădere cel al energiei curate. Sub sloganul „Future Energy“, evenimentul reprezintă şi un bun prilej pentru întâlniri la nivel înalt între oficiali ai statelor, companii şi mari jucători de pe piaţa globală de energie.

Evenimentul este de o importanță majoră în contextul în care, la nivel mondial, acest domeniu trece prin transformări majore. O demonstrează, mai întâi, schimbările referitoare la prețurile energiei și ale costurilor de producție. Înregistrăm, în egală măsură, o scădere a ritmului de dezvoltare economică în țările emergente, dar și instabilitate geopolitică, iar acest lucru are efecte în ceea ce privește cererea și oferta pe această piață. În paralel, chiar dacă înregistrăm valori reduse ale prețului țițeiului, gazului sau cărbunelui, investițiile în energia verde au atins, în 2015, un nivel nivel record – 348,5 miliarde de dolari – de aproape șase ori mai mare comparativ cu anul 2004, o treime din această sumă revenind Chinei.

Radiografia le aparține specialiștilor Forumului Economic Mondial, care atrag însă atenția asupra faptului că, raportat la factorii conjuncturali, volatilitatea pieței mondiale a energiei a rămas o constantă.

Raportul la care facem referire a identificat și trei tendințe definitorii pentru viitorul pe termen scurt. Astfel, în următorul deceniu, vom înregistra oportunități, dar și probleme noi, fie că vorbim despre tranziția către energia regenerabilă și diversificarea portofoliului de furnizori, ori despre trecerea la tehnologia digitală în domeniul câmpurilor petrolifere. În plus, schimbările în ceea ce privește cererea și oferta vor conduce la o nouă ordine globală privind securitatea energetică. Este de așteptat să asistăm la schimbări importante pe această piață, câștigători urmând să fie operatorii care vor ști să profite de inovațiile tehnologice și, în egală măsură, să se apere de atacurile cibernetice, iar din punct de vedere legal vor avea capacitatea de a croi structuri flexibile, în măsură să se plieze pe un mediu în continuă schimbare.

Realizat sub conceptul „Energia luminii – (O călătorie în viitor)“, pavilionul României are ca element central prezentarea proiectului ELI-NP, implementat de Institutul Naţional de Fizică şi Inginerie Nucleară – Horia Hulubei (IFIN-HH), de la Măgurele. În plus, vizitatorii au avut ocazia să participe la demonstrații  interactive oferite de studenții UPB și să vadă modele de roboți construiți de studenții Facultății de Automatică și Calculatoare București și premiate la concursuri internaționale.

Planurile CEFC cu KMGI

Țara noastră a fost reprezentată și de OMV Petrom, dar mai ales de Rompetrol. Și, dacă vorbim despre ultima companie, la Astana, Du Liefen, director al boardului China Energy Company Limited (CEFC China), a vorbit despre planurile pe care grupul le va pune în aplicare după preluarea pachetului de 51% din acţiunile KMG International (KMGI), entitatea care deține Rompetrol.

KMGI desfăşoară operaţiuni în sectoarele de rafinare şi petrochimie, retail, trading, upstream şi servicii industriale pe 11 pieţe principale. În România, grupul controlează rafinăria Petromidia Năvodari, cu o capacitate de cinci milioane de tone pe an, rafinăria Vega Ploieşti – cea mai veche unitate de profil încă în activitate (din 1905), dar şi o largă reţea de distribuţie a carburanţilor. Investiţiile totale realizate de KMG în România, în perioada 2007-2016, se ridică la patru miliarde de dolari, la care se adaugă contribuţii la bugetul de stat de peste 13 miliarde de dolari.

„Vom pune în aplicare iniţiativa Belt and Road, propusă de preşedintele Chinei în anul 2013. Iniţiativa Belt and Road este un Drum al Mătăsii, un lanţ economic şi maritim al secolului 21“, a spus Du Liefen, explicând că strategia corporativă a CEFC China urmăreşte această iniţiativă, astfel susţinând strategia naţională. „În Orientul Mijlociu, în Asia Centrală şi Africa, avem deja acces la resurse de petrol şi gaze. În Europa, am stabilit deja un sistem de distribuţie a petrolului şi gazului. În Europa, Orientul Mijlociu, Asia şi Africa, am stabilit deja investiţii şi platformele de finanţare“, a spus aceasta. „Cu aceste investiţii şi platforme de finanţare, am obţinut controlul asupra companiilor financiare care ne pot ajuta să demarăm investiţii internaţionale şi afaceri în domeniul finanţărilor.“

Proiectul comun al companiei naţionale din Kazahstan – KazMunayGas şi al companiei CEFC China se va dezvolta având ca bază KMGI şi subsidiarele sale.

Potrivit oficialului, „CEFC intenționează să facă investiții pentru îmbunătățirea activelor existente ale KMGI, dar și pentru achiziția de noi active, în acest sens urmând să ofere o finanțare de trei miliarde de dolari, după stabilirea planului de afaceri pe cinci ani“.

La finele lunii iulie, autoritățile române au aprobat tranzacția încheiată la sfârșitul anului 2016 între acționarul său unic, compania națională de petrol și gaze din Kazahstan, KazMunayGas (KMG), și compania chineză CEFC China.  Astfel, Consiliul Suprem de Apărare a Ţării și Consiliul Concurenței au fost de acord cu finalizarea tranzacției de preluare a pachetului majoritar de acțiuni al KMGI.

„Acest joint venture va beneficia de potențialul resurselor energetice din Kazahstan și de resursele financiare ale Chinei, pentru extinderea activităților în contextul proiectului global One belt, one road. O atenție deosebită va fi acordată proiectelor din România, fiind statul în care Grupului KMGI deține principalele active. În concluzie, trebuie remarcat faptul că acest proiect global va avea efecte multiplicatoare în economiile țărilor participante – România, Kazahstan, China, precum și un impact social pozitiv“, potrivit lui Zhanat Tussupbekov, CEO al KMG International.

Primul pas al CEFC China a fost cel al preluării oficiale a controlului asupra Dyneff, compania de trading şi distribuţie a carburanţilor în Franţa şi Spania din cadrul KMGI, după ce au cumpărat de la kazahi 51% din acţiunile companiei, în a doua parte a anului 2015. Tranzacţia a fost anunţată la finalul lunii septembrie a anului trecut, iar finalizarea acesteia a fost realizată în cursul lunii decembrie. KMGI rămânea în urma acestei tranzacţii cu 49% din Dyneff.

După preluare, performanța operațională și financiară a Dyneff s-a îmbunătățit foarte mult. În anul 2016, volumul vânzărilor a depășit trei milioane de metri cubi, ceea ce reprezintă o creștere cu 9% față de 2015. În anul 2016, rezultatul net a fost de 5,95 milioane, ceea ce reprezintă un record istoric. O creștere de 117% comparativ cu anul 2015. „Strategia noastră pentru Rompetrol Franța este o strategie de dezvoltare. Obiectivul nostru este creșterea volumului și a profitabilității. Prin achiziționarea mai multor rețele de distribuție și logistică, sperăm că aceasta poate avea produse petroliere complete, marketing și logistică a sistemului. Idealul nostru este de a construi Rompetrol Franța ca punct de comerț și logistică pentru CEFC în sectorul energetic din Europa“, a precizat Du Liefen.

La nivel internațional, CEFC își continuă strategia de devoltare a activităților sale. Astfel, există planuri pentru construcția unor instalații de depozitare în orașe de-a lungul mării și anumitor râuri în China, în provincii precum Hainan, Shandong și Gunadong.

„Plănuim să construim instalații de depozitare cu o capacitate de 20-30 de milioane de metri cubi. Dintre aceste planuri, o instalație de depozitare cu o capacitate de șase milioane de tone a fost deja realizată. Totodată, cooperăm cu Compania Națională a Petrolului din Abu Dhabi și am dezvoltat o instalație de tip trans-shipment cu o capacitate de zece milioane de metri cubi în Fujairah. În plus, prin cooperarea cu Compania de Transport Feroviar din China și Compania de Transport Maritim din China, realizăm conexiuni logistice între China și alte țări prin livrări și transporturi feroviare și prin conducte. În acest fel, avem un lanț energetic perfect“, a adăugat Du Liefen. „Avantajele CEFC sunt, în primul rând, în jurul fundaţiei sale bazate pe energie. Avem o strategie energetică foarte raţională, necontând dacă este în China sau în alte ţări. Deoarece energia este un sector care se bazează intens pe capital, pentru a putea susţine dezvoltarea CEFC China în domeniul energiei, aceasta a dezvoltat o gamă completă de sisteme de finanţare. Prin investiţii internaţionale multianuale, CEFC China a acumulat resurse diplomatice şi comerciale, stabilind un fundament pentru operaţiunile sale internaţionale. KMGI este o prezenţă solidă a KMG în Europa, din perspectiva extinderii acestora. Include nu numai capacitatea de rafinare, ci şi reţeaua de distribuţie, capacitatea de stocare şi logistică ce au creat o conexiune energetică între Asia Centrală şi Europa. Acesta este unul dintre motivele pentru care CEFC China a ales KMGI, deoarece poate ajuta astfel şi CEFC să intre pe piaţa europeană.“

Cooperarea dintre cele două companii poate complementa punctele forte ale fiecăruia, a mai spus executivul CEFC China. „Este, de asemenea, o cooperare dintre două companii puternice, ceea ce poate crea efectul de unu plus unu egal cu mai mult de doi. Atunci cum ar putea aceste companii să coopereze pentru a genera oportunităţi pentru KMGI? Chiar şi în faza negocierilor, am luat decizia ca ambele companii să se bucure pe deplin de avantajele lor respective.“

Du Liefen a explicat că, potrivit înţelegerii, KMG va furniza anual zece milioane de tone de ţiţei către KMGI pentru rafinare şi comercializare; la rândul lor, cei de la CEFC China s-au angajat ca, atunci când planul de afaceri pentru cinci ani va fi stabilit, ei vor oferi o finanţare de trei miliarde de dolari pe o perioadă de cinci-zece ani: „Aceste resurse şi capitalul vor ajuta KMGI să devină o platformă energetică şi investiţională în următorii cinci-zece ani. Acest capital nu va fi utilizat doar pentru îmbunătăţirea activelor existente, dar şi pentru achiziţia de noi active în vederea eficientizării activităţii“.

CEFC China este un conglomerat privat de businessuri care are la bază domeniul energiei şi cel al finanţelor, deţinând două grupuri şi şapte companii de investiţii, o companie de top listată la bursa din China, cât şi acţiuni în multe companii internaţionale cu listări pe bursă, a subliniat Du Liefen. Compania are în jur de 30.000 de angajaţi în 23 de ţări, iar în 2016, veniturile sale operaţionale au fost de 38,9 miliarde de euro. „Este unul dintre cele mai importante 500 branduri din lume, se află în top cele mai influente companii chineze şi în top 100 de companii chineze cu competitivitate globală“, a precizat reprezentanta CEFC.