Cautare
, Forbes Staff

Sănătate |
|

O chestiune de perspectivă

Indiferent de modul cum privim noi contextul local, situația din România arată mult mai bine prin ochii oamenilor de afaceri și managerilor străini. Oare de ce?
 aboneaza-te
052 meeting point Medicover

Oricât de ciudat ar părea, în plin scandal privind bâlbâielile și agresivitatea mediului politic asupra celui de business, suedezul Fredrik Rågmark, CEO al rețelei de servicii medicale private Medicover Group, se declară optimist cu privire la modul în care evoluează lucrurile pe plan local.

„Dacă facem trei-patru pași în urmă și ne uităm la ce s-a întâmplat până acum, vedem că România s-a transformat radical, pe toate planurile, iar acum se află într-un context mult mai bun, chiar dacă din interior nu se vede. Uitându-mă din afară, țara este într-o situație mult mai bună decât cred românii, pentru că a trecut prin multe transformări. Sunt optimist din acest punct de vedere”, a spus el, aflat la București.

Adrian Peake, directorul general al Medicover România, crede că românii sunt flexibili și se adaptează rapid schimbărilor care au loc pe plan local.

De asemenea, creșterea economică a României, de 8,6% pe trimestrul al treilea din 2017, față de perioada similară a anului trecut, anunțată de Eurostat, reprezintă un context favorabil pentru afacerile locale ale rețelei medicale private Medicover, a adăugat Rågmark.

„Am fost în România atât în anii în care a fost bine, cât și în anii de criză. (…) De doi ani, economia țării crește puternic, poate prea puternic, iar România este motorul Europei acum”, a declarat executivul.

Medicover este prezentă în România de 21 de ani, prin unitățile medicale Medicover și laboratoarele Synevo. În primele nouă luni ale anului 2017, veniturile Medicover și Synevo România au crescut cu 19,3%, până la 55 de milioane de euro.

„România este o piață foarte bună pentru noi. (…) Am investit și în vremurile bune, și în vremurile mai puțin bune. Piața din România crește mai mult decât altele. Este un loc bun în care să fim prezenți”, a completat el.

În prezent, piețele principale pentru rețeaua medicală suedeză sunt Polonia, Germania, România și Ucraina, unde are rețele extinse de clinici, spitale și laboratoare.

Local, Medicover deține o rețea de 25 de clinici în București și în țară (Timișoara, Cluj-Napoca, Constanța, Iași, Ploiești, Brașov, Galați, Pitești, Năvodari, Eforie Nord) și un spital generalist în capitală.

Fredrik Rågmark consideră că forța de muncă din sistemul medical românesc este foarte bine educată, însă problemele sunt asemănătoare celor din țările est-europene: bugete insuficiente alocate serviciilor medicale de care au nevoie pacienții.

În acest sens, autoritățile ar trebui să găsească soluții pentru a le oferi categoriilor sociale defavorizate acces la servicii medicale.

„Casa Națională de Asigurări de Sănătate și toate finanțările publice au fost afectate de criza financiară. Sectorul privat a umplut acele goluri, iar acum, odată cu economia care crește, pot crește și investițiile în sistemul medical. Aceste investiții ar trebui să meargă către oamenii care nu pot plăti servicii medicale private. Piața acestor servicii crește puternic și va continua pe acest trend, pentru că umple golul sistemului public”, a completat acesta.

Cu privire la exodul cadrelor medicale cu care se confruntă România, CEO-ul Medicover Group consideră că treptat, acesta se va reduce, pe măsură ce salariile vor crește, însă nu va putea fi oprit, deoarece este normal ca oamenii să caute un nivel de trai mai bun.

„Medicii își doresc să aibă acces la inovații medicale, la cele mai bune metode. Putem face multe lucruri pentru ca ei să rămână în țară, putem investi în sistemul medical din România”, a spus Adrian Peake.

Rågmark lucrează în cadrul Medicover din 1996. Anterior, executivul de 54 de ani a fost Managing Director în cadrul Oresa Ventures și Business Development Manager în cadrul operațiunilor Oriflame din Europa de Est. Planurile acestuia la nivel global pentru 2018 vizează creșterea organică, extinderea și noi achiziții.

Cea mai recentă tranzacție locală anunțată de Medicover a fost achiziția rețelei medicale Iowemed din județul Constanța, care include cinci centre medicale.

La nivel local, Adrian Peake spune că strategia companiei pentru 2018 nu se schimbă față de cea de anul trecut, vizând extinderea, creșterea abonamentelor medicale în zona corporate și achizițiile, dacă piața va oferi oportunități.

„Este un moment bun să investim, România are o creștere economică foarte bună și are o forță de muncă foarte bine educată”, a declarat el.

De asemenea, un alt element strategic pentru Medicover constă în inovațiile medicale tehnologice.

În septembrie 2017, Synevo România a inaugurat primul departament de histopatologie digitală din Europa de Sud-Est, în cadrul Laboratorului Central Synevo de lângă București, unde a investit 1 milion de euro. Departamentul utilizează un sistem de scanare pentru a înregistra imagini de calitate superioară ale probelor biologice specifice, ceea ce reduce semnificativ timpul de procesare și oferă acces la toți specialiștii patologi din rețeaua de laboratoare a Diviziei de Diagnostic Medicover.

 

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii