Cautare
, Contributor

Afaceri |
|

O afacere destinată antreprenorilor

Un fost bancher grec a creat de la zero un club care numără acum câteva sute de manageri de top din România. 
Sotiris Chatzidakis

Cu patru ani în urmă, Sotiris Chatzidakis aducea în România modelul unei organizații care la nivel internațional reunește câțiva dintre miliardarii planetei. După ce a condus companii importante din domeniul financiar sau IT, grecul a decis la un moment dat că e timpul pentru o nouă perspectivă. I s-a ivit oportunitatea de a lua parte la construirea CEO Clubs în Grecia, unde a fost general manager mai bine de doi ani. Apoi, dorința de a extinde acest model de organizație l-a făcut să pornească în căutarea unor noi teritorii. Așa că, în 2011, lansa CEO Clubs în România și Bulgaria. Pe piața din Bulgaria planurile lui au eșuat în scurtă vreme. Sotiris Chatzidakis spune acum că eșecul a fost cauzat, în special, de faptul că a acordat mai multă atenție pieței românești. „Am constatat că aici există o oportunitate mai mare”, afirmă el. Iar timpul i-a demonstrat că are dreptate. Dacă la lansarea CEO Clubs România organizația număra 20 de membri, azi este foarte aproape de numărul maxim pe care îl poate atinge. „Există acel concept de «Dunbar’s number», acel număr de persoane cu care un om poate să mențină relații sociale stabile, iar acesta este 150. De altfel, este o decizie pe care am luat-o împreună cu ceilalţi membri, de a limita numărul de membri. Fiindcă suntem o organizaţie nonprofit, noi nu căutăm să ne majorăm venitul prin creşterea numărului de participanţi”, explică Chatzidakis.

AFLĂ CARE ESTE REȚETA PENTRU WORK-LIFE-BALANCE A LUI SOTIRIS CHATZIDAKIS

Modelul CEO Clubs a apărut pentru prima dată în Statele Unite, în urmă cu 38 de ani, fondat de scriitorul Joseph Mancuso. În prezent, organizația deține filiale în țări de pe toate continentele. Printre criteriile de bază pentru aderarea la CEO Clubs, în România, este acela de a conduce o afacere care să aibă venituri anuale de peste 10 milioane de euro. „La fel de importante sunt și criteriile calitative. Ne interesează lideri de companii modești, tot timpul preocupați de cum ar putea să își îmbunătățească businessul, cărora le pasă de oamenii lor și care cred într-un viitor mai bun. Ne interesează oamenii care sunt vizionari și care cred în România. Iar aceste criterii se aplică oricăror țări”, explică Chatzidakis. Prin aderarea la club, membrii au acces la evenimente de networking, atât la nivel local, cât și internațional și li se oferă cursuri în diferite domenii. Mai mult, dacă unul dintre membri este plecat temporar din România, el poate participa la evenimentele clubului din țara în care se află. Dacă unul dintre executivii care face parte din CEO Clubs România este relocat în altă țară, acesta va fi imediat acceptat în clubul din țara respectivă, dacă organizația are filială și acolo. Taxa de membru al CEO Clubs România este de 2.500 de euro pe an, iar rata anuală de reînnoire a apartenenței la Club este de aproximativ 25-30%.

„Suntem foarte mândri că am reușit să introducem o mentalitate diferită în rândul celor care s-au alăturat clubului. Ei știu că este un loc în care pot să vină și să fie ei înșiși. Acest lucru le dă un sentiment de libertate. Aici pot să își îndepărteze masca de corporatist”, spune Chatzidakis zâmbind. În final, scopul este de a crea legături strânse între toți antreprenorii și managerii de companii întruniți în cadrul clubului, pentru a-i încuraja să își împărtășească lecțiile învățate în anii de experiență pe care îi au în fruntea unor companii.

16 pentru 2016

VEZI AICI CARE SUNT CELELALTE PERSONALITĂȚI CU POTENȚIAL DE A SCHIMBA MODUL ÎN CARE ARATĂ ANUL 2016

Sotiris Chatzidakis recunoaște că, în ciuda perspectivelor foarte bune din piața românească, începutul nu a fost deloc ușor aici. Dincolo de provocările financiare, mărturisește că i-a fost destul de dificil să se adapteze într-un loc în care nu cunoștea pe nimeni, departe de prieteni și familie. Acum, afirmă însă cu multă relaxare că, dacă îl întreabă cineva unde locuiește, n-ar ști cum să răspundă pentru că viața lui se împarte între România și Grecia, unde ajunge în fiecare weekend. El consideră că oportunitatea de a călători cu ușurință, în ziua de azi, ar trebui să ne determine să nu mai avem un loc stabil, într-o singură țară. Cât despre provocările financiare, Sotiris Chatzidakis își aduce aminte că a lansat această organizație cu un buget inițial de 15.000 de euro. Secretul a fost acela de a reuși să câștigi credibilitatea celor cărora te adresezi. „Iar pentru acest lucru ai nevoie de un plan bine pus la punct. Indiferent de  industria în care am lucrat, de la cea financiară la IT, peste tot e vorba de credibilitate. Este greu să atingi punctul în care să devii credibil, dar de îndată ce atingi acel punct şi, bineînțeles, dacă nu ai planuri ascunse de a abuza de acea încredere, vei reuşi să atragi oameni în jurul tău. Cu toţii avem nevoie până la urmă să avem încredere în cineva”, declară Chatzidakis.

Acum, vorbește despre un nou model de organizație, Next Gen Clubs. Ideea de a forma o nouă organizație a venit în momentul în care membrii CEO Clubs România au insistat în câteva rânduri să aducă și alți oameni cu funcții de conducere în companiile lor la evenimente de networking. Cum numărul celor care solicitau acest lucru devenea tot mai mare, Sotiris Chatzidakis s-a gândit că ar fi bine să înființeze un alt club, pe același model cu CEO Clubs, dar unde să poată adera și alți directori din companii, nu doar președinți și directori executivi, care de asemenea să participe la evenimente de socializare și care să facă schimb de experiențe. Taxa de membru al Next Gen Clubs este de 1.000 de euro pe an. „În șapte luni de la lansare am avut peste 80 de membri înscriși, cifră pe care ne-am propus să o atingem într-un an. Acum avem membri care vin din peste 65 de companii, din diferite industrii și lucrăm la conceptul de extindere al acestui model de organizație la nivel internațional”, explică reprezentantul CEO Clubs România.

Dincolo de pasiunea pentru călătorie, Sotiris Chatzidakis iubește sportul, cititul și muzica. De altfel are o colecție impresionantă de cărți și viniluri. Insistă cu tărie că nu există ideea de echilibru între timp liber și muncă, cel puțin pentru cei pentru care pasiunea și jobul merg mână în mână. „Totul este o sumă de provocări pe care care le poți întâmpina atât în timpul liber, cât și în timpul serviciului, cred că cele două sunt interconectate”, spune Chatzidakis.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii