FacebookTwitterLinkedIn

Serviciul de închirieri de mașini Autonom Rent a Car, una dintre cele mai mari firme din domeniu la momentul actual, a fost lansat în 2004, la Piatra Neamț, după ce Marius Ștefan, general manager și co-fondator al afacerii, a absolvit un MBA în Statele Unite. Se poate spune că acela a fost locul în care a apărut ideea de a demara o afacere în România. „Lucrul care m-a determinat să pornesc un business a fost schimbarea de mentalitate. Am emigrat în SUA și am văzut un pragmatism pe care nu-l văzusem în România”, a declarat Marius Ștefan la Forbes CEE Forum.

AFLĂ MAI MULTE DESPRE SOLUȚIILE FORBES CEE FORUM PENTRU CREȘTERE SUSTENABILĂ

Business-ul nu a fost gândit de la început ca o „afacere de familie”. A fost pornit de Marius Ștefan, care după un an, a decis că o creștere sustenabilă ar putea fi posibilă dacă se asociază cu fratele său. Inițial, afacerea îi viza pe românii care lucrau în străinătate și se întorceau în țară în timpul vacanțelor, însă, în timp, strategia a fost regândită. Astăzi, serviciile sunt disponibile în orice loc din țară, local și interurban, dar și către sau dinspre o destinație din Europa. Astfel, în cei șapte ani de la pornirea businessului, cei doi au ajuns la 41 de centre în 28 de orașe din întreaga țară, la peste 160 de angajați și la o cifră de afaceri de peste 11 milioane de euro, în 2014, în creștere cu 10% față de anul precedent.

În plus, dacă la început în parcul auto erau disponibile spre închiriere doar trei mașini, în prezent, clienților li se pun la dispoziție 2.700 de autoturisme. Totodată, compania are în portofoliu trei opțiuni: Premium, Regular și Van. Anul trecut, compania a extins segmentul Premium prin introducerea unui nou model de mașini.

Tot anul trecut Autonom Rent a Car și-a extins activitatea în Ungaria, printr-o agenție deschisă la Budapesta. Un serviciu lansat relativ recent este cel prin care clienții pot închiria mașini cu șofer, iar, în scurt timp, cei doi antreprenori se așteaptă ca acest serviciu să reprezinte peste 10% din cifra de afaceri.

Despre experiența sa antreprenorială, Marius Ștefan mai spune că în primii ani era „un manager rece”, considera că e propice să facă o distincție clară între viața de la birou și cea de acasă, dar și-a schimbat atitudinea și acum pune un mare accent pe discuțiile oneste și deschise cu colegii.

Poate că motivul pentru care cei doi frați au întâlnit succesul se datorează spiritului antreprenorial prezent în familia Ștefan. Imediat după Revoluție, părinții celor doi au pornit o afacere în comerțul de carte, business de pe urma căruia frații Ștefan au avut ce învăța. Indiferent care ar fi motivul, Marius Ștefan susține că nu se poate vorbi doar despre noroc fără muncă: „Una dintre vorbele mele favorite e «Cu cât muncesc mai mult, cu atât sunt mai norocos». Cred că norocul este momentul în care oportunitatea se întâlnește cu pregătirea”, a spus el.

AUTONOM RENT A CAR, UN BUSINESS PE DOUĂ ROȚI

Cu toate că afacerile de familie generează, de multe ori, neînțelegeri între rudele implicate care duc chiar la destrămarea businessului, frații Ștefan sunt una dintre excepții. Deși fiecare deține câte 50% din companie, în procesul decizional este implicat și un director operațional, pe care cei doi îl consideră egal. Astfel, atunci când trebuie luată o „decizie sensibilă”, după cum se exprimă Marius Ștefan, cei trei încearcă să ajungă la acord, iar votul majorității este decisiv.