
Dacă dai un pește unui om, îl hrănești o zi. Dacă îl înveți să pescuiască, îl hrănești pentru o viață. Acesta este un vechi proverb chinezesc pe care Horațiu Florescu, Chairman & CEO al companiei de consultanță Knight Frank România, îl aduce în discuție atunci când vine vorba despre succesul firmei pe care a înființat-o și pe care o conduce din 2009 încoace – compania a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 2,6 milioane de euro.
Probabil că deja ați observat: compania de consultanță imobiliară și-a schimbat numele, după șase ani în care s-a numit The Advisers/Knight Frank. „S-a decis folosirea unei singure denumiri pe piață, iar numele Knight Frank are o istorie de 110 ani. În plus, acest rebranding arată că Knight Frank vrea să pună definitiv România pe harta companiei”, explică Horațiu Florescu.
S-ar putea să vă intereseze: Scurt tratat de istorie office a Bucureștilor
Și pentru că a venit vorba despre nume, trebuie spus că Howard Frank, unul dintre fondatorii companiei înființate în 1896, chiar a fost cavaler (knight, în limba engleză). Cu toate acestea, numele de „Knight” nu vine de la titlul pe care Howard Frank l-a primit în 1914, ci de la John Knight, un alt fondator al companiei, alături de William Rutley. Inițial, compania s-a numit Knight Frank & Rutley.
Întorcându-ne în zilele noastre, se naște întrebarea: să fie revenirea pieței imobiliare atât de puternică încât să determine marile companii de consultanță din domeniu, precum Knight Frank, să dorească să-și afirme și mai mult identitatea în România? „Într-adevăr este un moment oportun pentru decizia de rebrand, care vine să confirme succesul biroului nostru pe piața locală și încrederea Knight Frank în România și în evoluția pieței“, spune Horațiu Florescu.
Și totuși, cum merg lucrurile pe segmentul office, principalul domeniu de activitate al lui Horațiu Florescu, având în vedere faptul că firma pe care o conduce a intermediat cele mai mari tranzacții din acest an? „Segmentul de IT este cel mai activ, crește foarte mult și va mai crește un an-doi, apoi trebuie să vedem cum va evolua costul cu forța de muncă”, spune șeful Knight Frank România.
O scurtă privire asupra tranzacțiilor realizate de companie în acest an ne convinge că într-adevăr IT-ul este sectorul care generează cea mai mare cerere de spații de birouri. Cea mai recentă astfel de tranzacție reușită de Horațiu Florescu este închirierea de către Oracle a 20.000 de metri pătrați în prima clădire a ansamblului office Oregon Park, cel mai nou proiect al dezvoltatorului Portland Trust, condus de Robert Neale.
Alte tranzacții semnificative realizate de Knight Frank România în acest an sunt Genpact în Hermes Business Campus (25.000 de metri pătrați în complexul office dezvoltat de belgienii de la Atenor pe bulevardul Dimitrie Pompeiu din nordul Capitalei) și din nou Oracle, de data aceasta în Sky Tower (10.400 de metri pătrați distribuiți pe nouă etaje din cel mai înalt turn office din România). „Din 2005 și până acum, Oracle a încheiat prin intermediul tranzacțiilor consiliate de mine aproximativ 85.000 mp”, spune Horațiu Florescu, referindu-se la creșterea spectaculoasă a prezenței Oracle în România, începută prin închirierea a 7.000 de metri pătrați în Unica Tower, continuată cu Floreasca Business Park (15.000 de metri pătrați), Floreasca Park (25.000 de metri pătrați), Nusco Tower (7.000 de metri pătrați), Sky Tower (10.400 de metri pătrați) și, în fine, Oregon Park (20.000 de metri pătrați).
Citiți și: Oracle și Carrefour, cele mai mari tranzacții office în T1
De altfel, din top 10 tranzacții de închiriere de spații office din ultimii cinci ani, în funcție de suprafață, cinci, însumând 96.000 de metri pătrați din totalul de 162.000, au fost realizate de The Advisers/Knight Frank. Interesant este că toate aceste cinci tranzacții reprezintă cerere tot din partea companiilor din IT.
„Am auzit multe companii(din IT – n.red.) care se uită și la alte țări, eu cred că în România și forța de muncă se supune legii cererii și ofertei. Dacă vin mai multe companii și unele plătesc mai bine angajații, ridică piața în mod artificial, or totul trebuie să fie sustenabil pe un număr mai mare de ani. Să sperăm că angajatorii nu vor crește salariile artificial”, spune HorațiuFlorescu. „O altă soluție este să se dezvolte aceste centre – back office, shared service center, research&development – și în orașele secundare. Crește Clujul, crește Timișoara, crește Iașiul, dar poate este timpul ca investitorii să se uite și spre alte orașe mai mici, terțiare. Sunt orașe care au universități, chiar dacă sunt mai mici. Ai un număr de mii de actuali și foști absolvenți din care poți recruta forța de muncă. Decât să plece business-ul din țară, mai bine să meargă spre alte orașe din România.”
Șeful Knight Frank România spune că strategia companiei pe care o conduce s-a schimbat semnificativ în ultimele câteva luni. „Noi oferim servicii foarte sofisticate și de aceea corporațiile ne folosesc pe noi. Acționăm pentru ei ca niște super-computere. Oricum , am descoperit o nevoie pe care noi am reușit s-o îndeplinim cu succes. În prezent, corporațiile se bazează pe noi inclusiv în lucruri pe care de obicei nu le lasă pe mâna unui «real estate agent» decât în piețele foarte dezvoltate. Am extins practic sfera serviciilor de consultanță pură, pe lângă realizarea de evaluări și studii de fezabilitate”, spune Horațiu Florescu. „Noi ne concentrăm pe anumite segmente de activitate, iar pe altele încercăm să le creștem. Aștept și eu revigorarea investment-ului, aștept să apară oameni foarte buni pe industrial, mă întreb dacă mai cumpără cineva ceva în retail. Sunt piețe interesante, dar eu cred că e foarte important să faci diferența față de perioada de dinainte de criză – în care făceai de toate, pentru că oricum lumea cumpăra consultanță, așa că luai orice absolvent, îl țineai șase luni de zile și apoi îi dădeai o carte de vizită pe care scriai super-consultant – și perioada actuală, în care trebuie să înțelegi exact care sunt sectoarele de activitate în care poți să ai un cuvânt de spus și să încerci să-ți dai cu părerea despre lucruri pe care le cunoști. Sunt și sectoare în care trebuie să înveți mai multe și apoi să ai ceva de spus și acolo.”
Mercurial office: chiriile la birouri clasa B sau C
Una dintre noile direcții de business ale Knight Frank România este rezidențialul, un domeniu în care compania-mamă este renumită la nivel global. „Rezidențialul cred că e un sector de real estate care o să meargă foarte bine față de ultimii cinci ani, la fel și terenurile și investment-ul. Cred că în următoarele 9-12 luni o să vedem că birourile își mențin creșterea și rămân ce au fost și în ultimii șase ani, vedeta pieței. Celelalte sectoare care vor performa sunt, și din punctul nostru de vedere, cele de rezidențial, investment și terenuri. Totul va fi făcut însă cu mult mai mare grijă și cu mult mai multă atenție”, spune Horațiu Florescu.
În rezidențial, Knight Frank România vizează domeniul închirierilor corporate pentru angajații din managementul companiilor străine (și nu numai), o direcție oarecum firească dacă ne gândim la experiența corporate construităde șeful companiei de-a lungul celor 17 ani de când activează pe piața office.
Divizia de rezidențial a companiei, lansată la 1 iunie 2015, ofera consultanță personalizată managerilor din corporații, diplomaților, proprietarilor și investitorilor, atât pentru nevoile imobiliare personale, cât și pentru cele de business. Aceste nevoi pot varia între identificarea metodelor de a reduce costurile generate de proprietăți, consultanță în tranzacții imobiliare strategice, închirierea eficientă a proprietății și relocarea familiei în cazul managerilor expați sau diplomaților.
Citiți și: Zona Calea Floreasca- Bd. Barbu Văcărescu, copilul crizei
Interesant este că Knight Frank are astfel de servicii, în Europa, doar la Londra, Bucureștiul fiind prima capitală europeană în afară de cea a Regatului Unit în care ele sunt disponibile. Într-un fel, intrarea pe segmentul rezidențial de top al Knight Frank în România seamănă cu momentul 2009, atunci când compania a intrat, prin The Advisers, doar pe segmentele comerciale ale pieței locale. „Atunci ei nu voiau neapărat să se extindă, au încercat mai mulți să-i aducă în România. Credeau că dacă te duci la un nume mare îți vin clienți pe tavă, așa cum se întâmplă în alte cazuri de exemplu: dacă te afiliezi unei mari rețele, îți vin clienți și devii un «tycoon» local”, spune Horațiu Florescu, adăugând că apartenența la rețeaua Knight Frank l-a ajutat prin intrarea într-un club select de oameni care au anumite valori, dar în care trebuie să respecți și un set de reguli clare.
„Nu am mers pe ideea că intrarea într-o astfel de asociere îmi va aduce clienți din afara țării. Am chiar eu exemple de clienți care la nivel global lucrează cu alte rețele, dar pe care în România îi reprezentăm noi. Noi știm să pescuim”, revine Horațiu Florescu la parabola chinezească. „Trebuie să-ți câștigi fiecare client, noi ne câștigăm clienții local și îi mulțumim rețelei pentru clienții pe care ni-i trimite.”
KNIGHT FRANK ÎN CIFRE
➸ 330.000 DE METRI PĂTRAȚI este suprafața de spații de birouri închiriată de companii prin Knight Frank România în ultimii cinci ani.
➸ 43% este cota de piață a companiei pe segmentul pre-închirierilor de spații office în perioada 2010-2015.
➸ 26.000 DE METRI PĂTRAȚI este cea mai mare suprafață de spații office închiriată prin intermediul Knight Frank România într-o singură tranzacție (renegocierea de către HP a spațiului ocupat în Novo Park).
➸ 25.000 DE METRI PĂTRAȚI este cea mai mare suprafață pre-închiriată în segmentul office bucureștean (Oracle în Floreasca Park, tranzacție intermediată de Knight Frank România în 2013).
➸ 5 este numărul segmentelor, după domeniul de activitate al companiilor chiriașe, în care Knight Frank România a fost lider de piață în ultimii cinci ani: IT&C (cotă de piață 42%, circa 200.000 de metri pătrați închiriați prin companie), Asigurări (66%), Alte servicii și Administrație (22%), Construcții și Real Estate (22%) și Servicii de Consum și Timp Liber (40%).
➸ 370 DE BIROURI are compania Knight Frank în întreaga lume.
➸ 110 ANI DE EXPERIENȚĂ are Knight Frank, cea mai mare rețea globală de consultanță imobiliară deținută privat.
➸ 6.600 DE LIRE este prețul cu care a fost vândut monumentul Stonehenge, în 1915, tranzacție intermediată de Knight Frank.
➸ 308 METRI este înălțimea The Shard, cea mai înaltă clădire de birouri din Europa, al cărei agent co-exclusiv este Knight Frank.
➸ 12.000 este numărul de angajați în cadrul rețelei Knight Frank.