FacebookTwitterLinkedIn

Tot mai mulți români au început să se raporteze diferit la propriile locuințe și să le acorde o importanță deosebită. „Viteza cu care se întâmplă totul în jurul nostru a făcut ca potențialul client să fie mai atent atunci când își alege locuința sau viitoarea investiție”, spune Beatrice Dumitrașcu, vicepreședintele diviziei rezidențiale din cadrul One United Properties, cel mai activ dezvoltator din segmentul premium de pe piața imobiliară românească.

Deși în martie vânzările pe segmentul de rezidențial au stagnat pentru One United Properties, aprilie a adus o revenire la volumul inițial, iar din mai compania a început să raporteze tranzacții record. Practic, în lunile de vară cererea a crescut semnificativ pentru zona de rezidențial. „Noi am tranzacționat doar în lunile iunie și iulie trei penthouse-uri a căror valoare cumulată ajunge la 10 milioane de euro, exceptând celelalte tipuri de unități locative premium pe care noi le dezvoltăm”, afirmă vicepreședintele diviziei de rezidențial a One United Properties, estimând că prețurile proprietăților nu au scăzut și nici nu vor scădea atât pe termen scurt de 1-2 ani, cât și pe termen mediu și lung. „Estimăm în anul 2020 o creștere de 5-7% a prețurilor apartamentelor noi adresate segmentului cu venituri medii-ridicat și ridicat, adică apartamente premium și apartamente exclusiviste, apartamente noi, livrate în ultimii cinci ani.”

În plus, reprezentantul dezvoltatorului imobiliar consideră că actuala criză declanșată de pandemie va fi pe termen relativ scurt, iar revenirea economiei va fi în formă de V. „Având în vedere că dobânzile sunt zero sau chiar negative, iar statele și băncile centrale au început să pompeze masiv bani în economie, estimăm că în următorii 1-2 ani valoarea banilor va scădea, în vreme ce valoarea activelor imobiliare va crește, fiind singura soluție de protecție în fața scăderii valorii banilor”, explică Beatrice Dumitrașcu. Mai mult decât atât, ea atrage atenția asupra randamentului adus de activele imobiliare, de 5%-6% în cazul apartamentelor și 6,5%-7,5% în cazul clădirilor de birouri. „Investițiile în proprietăți au fost întotdeauna și vor fi și în continuare cea mai bună metodă de a păstra și crește valoarea banilor. Vom asista așadar la o schimbare a comportamentului de investiție, un flight-to-quality”, subliniază aceasta.

Pe de altă parte, adaptabilitatea și flexibilitatea au fost cuvintele de ordine în aceste ultime luni, iar cei care și-au schimbat strategiile de business în așa fel încât să răspundă prompt și optim crizei sanitare vor supraviețui contextului actual. Grupul de companii One se află printre cei care s-au adaptat rapid noii realități declanșată de pandemie, modificând workflow-ul în starea de urgență și introducând, printre altele, măsuri suplimentare pentru asigurarea continuității business-ului sau o atenție sporită față de costuri. De aceea, proiectele pe care le dezvoltă sunt în mare parte pre-contractate încă din faza de construcție. Spre exemplu, proiectul One Herăstrău Towers a fost pre-contractat în proporție de 85%, cu un an înainte de terminarea sa.

În prezent, One United Properties deține șapte șantiere active cu peste 1.800 de apartamente aflate în diferite stadii de dezvoltare. Dintre acestea, One Herăstrău Towers și One Mircea Eliade vor fi livrate la finele acestui an.

Începând cu anul viitor, compania urmează să finalizeze proiectele Neo Mamaia, Neo Timpuri Noi, One Verdi Park, dar și Neo Floreasca Lake, iar la finalul anului 2022 One Cotroceni Park (proiect cu peste 800 de unități locative, 77.000 GLA (suprafață brută închiriabilă) mp birouri și aproximativ 22.000 mp pentru spații comerciale) va fi în continuare în construcție. „Preconizăm ca în șase luni să începem construcția proiectului Neo Herăstrău Park, urmat de One Floreasca Towers, programat a începe peste un an.

În următorii 5 ani, One va ajunge la un portofoliu de peste 5.000 de apartamente”, afirmă Beatrice Dumitrașcu. Potrivit acesteia, tendințele care se remarcă pe piața rezidențială locală vizează în prezent un accent tot mai mare pe zona în care este amplasat imobilul și accesul la diversele facilități, împrejurimile, lobby-ul aflat la intrarea în clădire.

„Sunt doar parte din cerințele pe care oamenii le au acum, precum și un traseu pe care doresc să-l parcurgă, astfel încât să obțină o eficientizare a timpului și spațiului. Având în vedere toate aceste beneficii, proiectele multifuncționale au devenit prima opțiune pentru cei interesați de achiziționarea unui imobil, pentru că le oferă un pachet integrat de casă, birou și cumpărături”, afirmă oficialul One United Properties, care menționează ca exemple de proiecte multifuncționale One Floreasca City sau One Herăstrău Towers, aflat încă în faza de dezvoltare.

„Dezvoltările durabile și cu acces rapid la diverse facilități, dar care respectă și normele post-covid vor fi cele mai căutate. Cine se va adapta acestor cerințe și va pune accent pe dezvoltări durabile în piața rezidențială va avea de câștigat pe viitor”, conchide oficialul One United Properties, unul dintre cei mai activi dezvoltatori imobiliari de proiecte rezidențiale, de birouri și mixte de ultimă generație din București, cu o valoare pe piață de peste 1,1 miliarde de euro.