Cautare




, Contributor

Blogul lui Lucian Davidescu (riscograma.ro)

Bani și Investiţii |
|

Noua criză a pensiilor

Un randament de 5% pe an asigură dublarea investiției inițiale în nici 15 ani. Chiar și cu o dobândă de doar 2%, banii se dublează în 35 de ani. 
 aboneaza-te
shutterstock_143990203 [Converted]

Pentru cineva care economisește suplimentar pentru pensie, sintagma „termen lung“ nu are relevanță în aceste cazuri. Însă ce se întâmplă la dobândă zero adică, în realitate, real negativă? Dublarea nu mai vine niciodată, iar schemele clasice de economisire nu mai valorează nimic.

Un raport recent al OECD avertizează că persoanele care se vor pensiona în viitorul apropiat trebuie să se aștepte la venituri lunare la jumătate față de cei care au făcut-o la începutul anului 2000.

Cont bancar vs. portofel electronic

Sistemul de acumulare individuală, fie în sistem reglementat, fie prin disciplină personală de economisire, a fost mereu prezentat ca o alternativă superioară de economisire pentru pensie – siguranță mai mare, randamente mai bune. Au existat tot timpul și destule dubii față de aceste promisiuni, însă ele par a se tot acutiza.

Până recent, principalul contra-argument era dinamica economică. Populația îmbătrânește, se spunea, astfel că toate contribuțiile strânse de la puținii tineri nu vor fi de ajuns pentru a plăti pensiile a mulți pensionari. Altfel ar sta lucrurile dacă pensionarii au propriii bani strânși.

Cum ieșim de pe „lista rușinii”

Oare? Cum rostul banilor este să cumpere bunuri și servicii, un astfel de dezechilibru social nu va duce și la un dezechilibru între cerere și ofertă? Mulți pensionari cu bani care încearcă să cumpere serviciile a puțini tineri apți de muncă – asta este o situație care conform manualului duce la unul din două deznodăminte – penuria (pe o piață controlată) sau inflația (pe o piață liberă). Așa că avantajul dat de acumulare s-ar spulbera destul de rapid. E drept că pensionarii care au economii proprii vor trece oricum mai bine peste acest moment decât ceilalți, dar în nici un caz atât de bine pe cât ar fi sperat.

5 vești potențial proaste pentru bănci

Iar acum a intervenit lunga perioadă de dobânzi zero, care nu dă semne că se va încheia prea curând.

Prima veste proastă este că problema descrisă mai devreme subzistă. Dezechilibrul social nu se rezolvă prin nici una dintre abordări, consecințele financiare vor apărea oricum. Ce se schimbă? Banii vor fi chiar mai puțini decât se spera.

Până acum 10 ani, 3% era prezentat drept un randament „conservator“, pentru cei care nu vor să riște prea mult. Pe baza lui se făceau scenariile cele mai modeste de randament – recomandate pentru cei care mai au puțin până la pensie și vor să își conserve câștigurile. Chiar și această cifră tot asigură dublarea unei investiții în mai puțin de 25 de ani.

Acum, 3% este deja un randament de risc maxim, care poate antrena pierderea economiilor personale cu totul.

Dacă există soluții? Cu siguranță niciuna dintre ele nu este de natură financiară!

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii