FacebookTwitterLinkedIn

Norbert Hölzle, senior vice president, chief commercial officer SES

1. SPRIJIN PENTRU INOVAȚIE

În primul rând, este vorba despre mentalitate. În industria tehnologiei și a comunicațiilor prin satelit, toată lumea trebuie să fie la zi cu informaţiile, să aibă un angajament personal de a învăţa constant şi de a evolua. Îmi place, nu aş putea lucra într-un mediu în care să nu existe schimbări. Pentru a sprijini acest proces, mă implic personal în ideile de afaceri şi în modelul de afaceri pe care, dacă m-au convins, îl sprijin atât în discuţiile interne, cât şi în cele externe. În companiile mari, ideile trebuie duse mai departe şi asta este posibil dacă există sprijin la toate nivelurile, inclusiv în Consiliul de Administraţie.

VEZI AICI RĂSPUNSURILE CELOR MAI IMPORTANȚI ANTREPRENORI ȘI DIRECTORI DE COMPANII DIN ROMÂNIA

2. NEVOIA DE INOVAȚIE

Să ne situăm într-un cadru temporal mai larg: când am absolvit facultatea (inginerie) învăţam pe “Fortran 77”, lămpile TV tocmai erai înlocuite cu tranzistori şi primele companii au început cu mail şi câteva telefoane mobile, nu exista Google, nu aveam Facebook sau Twitter. Aparatele foto făceau fotografii pe peliculă şi ascultam muzică de pe casete… şi am doar 48 de ani. Ceea ce spune multe. În industria noastră, cel mult la fiecare 3 – 5 ani trebuie să-ţi reevaluezi, să-ţi adaptezi şi să-ţi îmbunătăţeşti modul de acţiune. Ba chiar şi mai frecvent, în unele domenii. Prin urmare, inovaţia nu este o opţiune, ci o obligație, un must have.

Trebuie să fii inovator pentru a le putea oferi clienţilor, în mod constant, o experienţă de vârf, şi astfel să poţi genera acea plus-valoare care permite clienţilor să folosească tehnologia în mod armonios. Nu este vorba doar despre confortul propriei locuinţe, ci despre o experienţă constantă, indiferent de locul din care este accesată tehnologia, din mijlocul oceanului sau de sus, din aer. Însă această experienţă nu ar fi posibilă dacă inovaţiile nu ar fi dus la crearea unor mijloace accesibile, care să faciliteze utilizarea tehnologiei, de-a lungul întregului lanţ, de la centrul de date până la utilizatorul final.

3. EVOLUȚIA INDUSTRIEI

Cred cu tărie în inovaţii, iar evoluţia constantă este obligatorie în industria IT&Telecom. Sigur, nu este acelaşi lucru să lucrezi în domeniul telefoniei mobile sau să controlezi sateliţi pe orbită. Însă inovaţia nu poate fi opţională. Sectorul telecomunicaţiilor este extrem de dinamic, în fiecare zi apar alte noi tehnologii. La fel stau lucrurile şi în domeniul comunicaţiilor prin satelit. Dacă ne gândim la situaţia de acum 10-15 ani, sau chiar 25, este evident că tehnologia comunicaţiilor prin satelit a evoluat şi a devenit o tehnologie inclusivă, complexă şi complet scalabilă. Am ajuns până aici şi sunt sigur că investiţiile noastre în UHD şi IP sunt următorul pas logic.

4. ROLUL EȘECULUI

Nu ai cum să împiedici eşecurile. Totul depinde de câte eforturi şi resurse ești dispus să aloci înainte de a renunţa, când observi că lucrurile nu evoluează cum ţi-ai dori. Cum a spus un înţelept, cu mult timp în urmă: „Ai căzut, nicio problemă. Problema e când rămâi jos și nu te mai ridici”. Nu se pune problema să renunţăm, însă nici nu are rost să discuţi la nesfârşit despre cum să călăreşti un cal mort – nu vei reuşi niciodată.