FacebookTwitterLinkedIn

Pe parcursul anului trecut, în hub-ul office Centru au fost demarate  lucrări pentru mai multe clădiri de birouri, printre care se numără Unirii View, dezvoltat de Yves Weerts cu 33 de milioane de euro și Day Tower, dezvoltat de Day Construct, o companie cu acționariat grecesc. În ediția de anul trecut a topului Forbes Best Office Buildings scriam că Radu Dimofte era unul dintre puținii dezvoltatori imobiliari care mizaseră pe segmentul office din centrul Capitalei. Omul de afaceri a investit, prin intermediul Wellkept Imobiliare, firmă pe care o deține în totalitate, într-un proiect de birouri de tip boutique situat în imediata apropiere a Pieței Universității (Bălcescu 17A). Tot în apropiere de kilometrul 0 a investit și Sorin Preda, care controlează compania Global Vision într-o clădire istorică pe care a renovat-o, a consolidat-o și a introdus-o în circuitul economic cu destinația spații de birouri. Este vorba despre Brătianu Business Center.

Citește și: Livrările din hub-ul office Piața Presei Libere – aproape inexistente în 2017

Lucrurile s-au schimbat însă față de acum un an, proiectele noi menționate mai sus fiind de dimensiuni considerabil mai mari. Lucrările de construire a proiectului Unirii View, clădire office de 18.000 de metri pătrați, au început pe 25 octombrie 2016 și au ca dată de livrare trimestrul al doilea al anului 2018. Cu o investiție totală estimată la aproximativ 33 de milioane de euro, Unirii View va fi o clădire de birouri de clasa A, în formă de poligon, cu 17 etaje superioare, un parter cu spații de retail dedicate serviciilor și facilităților pentru chiriași, precum și o parcare subterană cu 3 niveluri. Clădirea va avea o suprafață închiriabilă de 1.131 metri pătrați pe fiecare etaj. Unirii View este poziționată strategic în Piața Unirii, cea mai mare zonă comercială și principalul hub de transport al Capitalei, fiind deservită de stația de metrou Piața Unirii, 4 linii de tramvai, 9 linii de autobuz și o linie expres către aeroport, care, practic, asigură conexiunea facilă și confortabilă cu toate zonele din oraș. Imaginea este completată de cele peste 360 de locuri de parcare (161 în incinta clădirii și alte 200 de locuri în parcarea Unirea Shopping Center, cu opțiune de extindere în viitor). De asemenea, clădirea va fi certificată conform normelor internaționale BREEAM, având numeroase sisteme ce facilitează confortul ocupanților și asigură o funcționare sustenabilă. Antreprenorul general desemnat pentru Unirii View este Bog’Art. Investitorul din spatele Unirii View este Yves Weerts, un antreprenor de naționalitate belgiană cu un istoric solid pe piața de dezvoltare imobiliară din România. Printre cele mai sonore proiecte ale investitorului se numără dezvoltarea și vânzarea cu succes a parcului industrial Deva Logistics Park către fondul de investiții CTP. “Cred în România și în potențialul enorm al acestei țări. După câțiva ani în care am analizat piața, vrem să profităm de moment și să ne concentrăm pe dezvoltarea unui proiect-destinație în centrul orașului, un loc în care chiriașii să își dezvolte afacerile, să își contruiască brand-ul de companie și să ofere inspirație angajaților. A sosit timpul să redăm valoarea acestui oraș istoric și să ne mutăm atenția de la zonele secundare către centru, având în vedere că acesta este locul principal de întâlnire din oraș, definitoriu pentru stilul de viață al comunității”, spune Yves Weerts.

Citește și: Ascensiune pe piața office din Timișoara

Un alt proiect din zonă este Day Tower, o clădire de 12.000 de metri pătrați închiriabili, dezvoltat de către Day Construct, compania controlată de grecii Dimitrios Mourkakos, Ioannis Dragatakis și Andreas Mourkakos. Day Construct a dezvoltat până în prezent mai ales proiecte rezidențiale însă pentru acest proiect au recrutat un fost director general dintr-o companie specializată în dezvoltări office, potrivit lui Marius Șcuta, head of office department în cadrul companiei de consultanță imobiliară JLL România.

Până acum doi ani, hub-ul office Centru era reprezentat în special de Bucharest Financial Plazza, așa cum este denumită astăzi clădirea Bancorex de pe Calea Victoriei, turnul de birouri situat între Magazinul Victoria și sediul CEC și vizavi de Muzeul Național de Istorie al României. Edificată în a doua parte a anilor ´90, clădirea Bancorex apărea pe piață într-o vreme în care spațiile de birouri erau situate, în preponderență, în clădiri vechi recondiționate și cărora li se schimbase destinația. Una dintre primele clădiri în care au fost amenajate spații de birori în urma reconversiei este fostul Hotel Union, realizat în 1931 după planurile arhitectului Arghir Culina și renovat în anii ´90 de către Ashtrom Grup.

De altfel, în ultimii ani, în Centru au mai apărut două proiecte de spații office în clădiri recondiționate. În 2012, austriecii de la S+B Gruppe inaugurau, Magheru One, clădire cu o arhitectură tipică perioadei interbelice.

Proiecte au mai existat: în zona Unirii, lângă Biblioteca Națională și Tribunalul București, compania Trigranit avea în plan dezvoltarea unui nou centru de afaceri al Bucureștiului, în parteneriat public-privat. Proiectul, denumit Esplanada, presupunea o investiție de un miliard de euro. Ansamblul nu a mai fost realizat, iar TriGranit și-a redus spre zero prezența în România după acest episod.

Clădiri reprezentative

Magheru One

Dezvoltator:
S+B Gruppe

Proprietar actual:
S+B Gruppe

Suprafață:
2.750 de metri pătrați

An finalizare: 2012

Clădirea Bancorex

Dezvoltator:
Primăria București/Bouygues

Proprietar actual: BCR

Suprafață închiriabilă:
30.000 de metri pătrați

An finalizare: 1997