FacebookTwitterLinkedIn

Dacă în anii `90, agricultura românească se făcea în sistem convențional, treptat, segmentul ecologic a început să fie din ce în ce mai important. Agricultura ecologică este supusă unor reguli stricte (care merg de la calitatea solului până la calitatea produsului finit) pentru ca producătorii să obțină această certificare. Producătorii spun însă că este un domeniu în creștere, cu toate că recunosc faptul că o fabrică nu poate rezista pe piață numai cu produse exclusiv ecologice care încă nu sunt foarte căutate și pentru care prețurile sunt peste medie.

dinamica operatorilor

„Agricultura este o şansă, mai cu seamă că în acest moment specialiştii sunt îngrijoraţi de ceea ce ar putea să urmeze: o criză a hranei şi a apei. Ţările care au viziune şi gândesc pe următorii 50 de ani se întreabă deja cât de pregătite sunt pentru a-i face faţă. Atunci când ştii că ai o nişă formidabilă – cel mai bun sol din Europa – şi nu faci nimic, atunci înseamnă că ai o problemă serioasă. În această situaţie se află România”, explica, într-un interviu pentru România liberă, Călin Georgescu, coordonatorul Strategiei pentru Dezvoltare Durabilă, subliniind, în același timp, importanța agriculturii eco în România în condițiile în care majoritatea statelor și-au distrus calitatea solului din cauza îngrășămintelor chimice.

În anul 2012, suprafeţele cultivate în sistemul ecologic au ajuns să reprezinte aproximativ 3,38% din totalul suprafeţei agricole utilizate a României, potrivit datelor Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Pe de altă parte, în ceea ce privește culturile exotice, acestea pot fi făcute și pe suprafețe agricole mai mici. Mai mult, sunt, uneori, puțin pretențioase, cererea depășește deocamdată oferta, iar, în consecință, profitul poate ajunge la cel puțin câteva sute de euro la hectar.