Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

NEO Mamaia: În prima linie

Dacă amesteci literele care formează numele celui mai important dezvoltator de proiecte rezidențiale de lux, atunci poți forma numele unui alt dezvoltator, la fel de exclusivist.  
090 dosar 101 Neo 2

Cum intri dinspre Năvodari în Mamaia, pe partea stângă a bulevardului, ai ocazia să vezi mai bine de 20 de blocuri de toate culorile și dimensiunile, care pot găzdui împreună, probabil, mult peste o mie de persoane. Blocurile au fost construite treptat, de-a lungul ultimului deceniu și ceva, și sunt dispuse pe mai multe rânduri astfel că este ușor de imaginat cum acestea și-au disputat, de-a lungul timpului, cea mai bună vedere asupra Mării Negre. Dacă mergi, însă, spre plajă, vei remarca o construcție în plină dezvoltare, despre care poți spune cu siguranță că are cel mai bun amplasament. Aflat în prezent la al treilea nivel suprateran, NEO Mamaia este cel mai exclusivist proiect imobiliar din nordul stațiunii Mamaia și este situat la marginea plajei.

„NEO Mamaia este genul produs trofeu, asemănător unui club exclusivist”, descrie plastic Cătălin Scripcaru (foto), Managing Director NEO, proiectul de 47 de apartamente conceput de biroul X Architecture & Engineering, coordonat de Arh. Marius Călin, școlit în Statele Unite și cu o vastă experiență în America și Asia. De altfel, potrivit lui Scripcaru, mai mult de jumătate dintre apartamente au fost deja vândute, o bună parte dintre cumpărători fiind deja printre clienții grupului One United Properties, cel mai important dezvoltator rezidențial din segmentul de lux. Pentru a completa poziționarea One United, divizia NEO își propune să valorifice potențialul unui segment relativ neexploatat până acum și să dezvolte proiecte de real estate de dimensiuni mai mici, dar la fel de exclusiviste.

„Avem în afara proiectului de la Mamaia încă unul în construcție în zona Timpuri Noi și vom începe altul în zona lacului Floreasca. Zonele sunt diferite din punctul de vedere al tipologiei clienților, dar NEO înseamnă cea mai exclusivistă versiune a unui proiect rezidențial adecvat zonei și tipului de clienți căruia i se adresează”, explică Scripcaru, unul dintre cei mai experimentați lideri din segmentul imobiliar.

Înainte de intrarea sa ca acționar și managing director al NEO, Scripcaru a condus timp de mai mulți ani filiala locală a Strabag Dezvoltări Imobiliare, dar și a Raiffeisen Evolution. Din această poziție a fost implicat, de exemplu, în finalizarea hotelului Marriott, dar a fost și artizantul proiectului Promenada Mall și al clădirii de birouri Skytower, cea mai înaltă din țară.

„Țin minte și acum o vizită a acționarului Strabag. L-am dus pe terasa clădirii pe care tocmai o vândusem în zona Floreasca (primul turn de birouri din zonă, cunoscut la un moment dat dreptul turnul Oracle, având în vedere că fusese închiriat în totalitate de către grupul american și vândut în 2005 către compania de asigurări Uniqa pentru aproximativ 20 mil. euro – n. red.). I-am arătat terenul de peste drum și i-am spus că vreau să îl cumpărăm și să facem acolo un proiect deosebit. A fost greu, dar până la urmă am reușit să conving grupul și a ieșit Floreasca City (complexul format din Promenada Mall și Skytower – n. red.)”, rememorează Scripcaru, care a fost implicat, după „multinaționale” și în realizarea unor clădiri de locuințe în zone exclusiviste din București.

Alături de el, în cadrul NEO se mai află în calitate de managing director și acționar și avocatul Octavian Avramoiu, fost partener la Borza și Asociații și managing partner la Euroinsol Consulting, dar și consilier al Ministrului de Finanțe și vicepreședinte și director general adjunct al SIF Banat-Crișana. „Compania a fost înființată în luna august a anului trecut și aveam achiziționate primele trei locații: NEO Floreasca Lake, pe marginea lacului Floreasca, lângă One Herăstrău Park, unde vom dezvolta aproximativ 50 de apartamente, NEO Timpuri Noi, unde avem în plan aproximativ 100 de apartamente și NEO Mamaia”, afirmă Avramoiu, care deține, alături de Scripcaru, 30% din divizia NEO, restul fiind controlat de One United, compania fondată de oamenii de afaceri Victor Căpitanu și Andrei Diaconescu.

Dezvoltatorul se află în discuții pentru alte câteva terenuri, iar Cătălin Scripcaru estimează că pe termen lung va ajunge să aibă anual, în paralel, în diferite faze de dezvoltare, aproximativ zece proiecte, cu o valoare de cel puțin câteva zeci de milioane de euro.

„În București, 90% dintre cei care locuiesc în apartamente sunt proprietari. În același timp, spațiul de locuit pe cap de locuitor din București este încă foarte redus. De aceea, este și va fi nevoie mult timp de apartamente, mai ales de produse de calitate, adecvate însă la nivelul oricărei zone”, susține Scripcaru, care respinge ideea unei bule imobiliare asemănătoare perioadei dinainte de 2008.

„Sunt în piața imobiliară din perioada în care nimeni nu știa ce face un dezvoltator imobiliar și, spre deosebire de vremea când îmi era rușine să spun că sunt dezvoltator imobiliar, și când toată lumea din cafenele își dădea cu părerea despre planurile făcute de arhitecți, acum avem jucători locali recunoscuți pentru produsele de calitate. În plus, vedem o responsabilitate mult mai mare din partea autorităților în privința autorizării proiectelor. Am spus dintotdeauna că dacă un doctor face cu bună știință o greșeală se poate vorbi de crimă, dar în cazul unor greșeli ale unui arhitect-șef atunci e vorba de un adevărat genocid

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii