Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Servicii financiare |
|

Nadia Badea, Partener al Clifford Chance din București: „România nu are încă o masă critică de investitori, de aceea este esențial să ne promovăm mai mult”

Le-am solicitat oamenilor de afaceri să privească spre viitor, prin prisma lecțiilor pe care le-au învățat în 2016.
Nadia_Badea_Clifford_Chance

Evoluția companiei în 2016

Strategică”. 

Lucrăm astăzi într-un context economic și geopolitic dinamic și imprevizibil, ce nu mai corespunde tiparelor tradiționale așa cum le înțelegeam cu toții, în urmă cu câțiva ani.

În ceea ce ne privește, efectul imediat este că rolul nostru de avocați se extinde de la dimensiunea tehnică și consultativă, la una strategică. Vorbim tot mai mult cu clienții noștri – companii, instituții și investitori internaționali de top – despre necesitatea unei abordări sistematice a riscurilor, de la cele pur operaționale sau de reglementare, la efectul de cascadă generat de diverși factori externi.

Trăgând linie, 2016 a fost un an de creștere pentru cele trei arii de practică locale – Banking & Finance și Piețe de Capital, Corporate M&A și Litigii. Fiecare echipă a coordonat proiecte mari, cu rol strategic pentru clienții noștri și pentru industriile de profil – servicii financiar-bancare și piețe de capital, fonduri de private equity, servicii medicale, energie, agricultură, piața imobiliară, industrie.

 

Strategia companiei pentru 2017

În lipsa unor factori externi care să afecteze predictibilitatea și stabilitatea mediului de business, tendințele din 2016 se mențin. Astfel, anticipăm activitate intensă în sectoarele consacrate (real estate, servicii financiare și piață de capital, industria medicală, bunuri de consum, energie, tehnologie, media și telecomunicații, retail, agribusiness), atât în ceea ce privește activitatea de fuziuni și achiziții, cât și finanțări.

Economia românească traversează o perioadă de curățare și realiniere, prin urmare ne așteptăm la intensificarea activității din practica de litigii, inclusiv prin mandate ce vizează insolvențe sau procese de restructurare, dar și investigații privind eventuale fraude și infracțiuni economice.

În paralel, ne asumăm rolul de consultant strategic pentru clienții noștri în ceea ce privește conformarea față de legislație, precum și prevenția și administrarea diverselor riscuri la care se expun.

 

Evoluția domeniului în 2016

Brexit-ul a fost marea surpriză a anului 2016.

Cu siguranță că lumea – așa cum o știam noi – se transformă vizibil în această perioadă, resetând fundamente sociale, politice și economice. Cred că ne-am dori cu toții o mai bună vizibilitate și predictibilitate pe termen mediu spre lung, cu precădere la nivel global.

Între timp, ne concentrăm activitatea pe o piață locală efervescentă, care bifează în ultima perioadă tranzacții de referință și proiecte ambițioase de expansiune a mediului autohton de afaceri.

 

Lucruri bune în România, în 2016

1. Câteva momente de referință pentru piața M&A arată că România își consolidează poziția pe radarul investitori internaționali.

Așteptăm intrarea jucătorilor de mare calibru, care și-au făcut deja simțită prezența în etape incipente pe anumite tranzacții. Piața românească rămâne alertă. Pe de o parte, conflictele și incertitudinea din anumite regiuni reorientează fluxurile de capital spre piețe mai stabile și mai sigure precum România. Pe de altă parte, piața în sine a ajuns la un nivel de maturitate – mai ales pe anumite sectoare cheie – și există interes atât din partea unor investitori strategici, cât și a unor fonduri mari de investiții ce își consolidează prezența în regiune.

2. Mediul de afaceri rămâne proactiv în ceea ce privește nevoile și prioritățile pentru o creștere sănătoasă, iar această atitudine alimentează o comunicare targetată și coerentă cu autoritățile statului. Constatăm că există tot mai multă deschidere și transparență în acest sens.

3. Dezbaterea publică din ultimii ani, care se centrează pe valori reale, asumare și responsabilitate, își pune în mod pozitiv amprenta în societatea noastră, dar și asupra imaginii țării noastre peste hotare.

 

Măsuri bune ale Guvernului Cioloș

Fără a intra în detalii, inițiativele menite să îmbunătățească domenii strategice, precum sănătatea și educația, sunt, întotdeauna, binevenite, indiferent de mediul de activitate. În cele din urmă, aceste domenii ajung să ne atingă pe fiecare dintre noi, într-o formă sau alta, personal, dar și în business.

 

Așteptări de la noul guvern

În ceea ce privește perioada următoare,
1. România nu are încă o masă critică de investitori, de aceea este esențial să ne promovăm mai mult.
2. O provocare majoră pentru mediul local de business rămâne lipsa equity-ului. Din acest motiv, avem nevoie de stimularea investițiilor străine, dinamism sporit în procesul de atragere a fondurilor europene și o piață de capital bine dezvoltată, care să ofere companiilor o alternativă sănătoasă la finanțarea bancară.
3. În mod similar, mizăm pe continuarea și finalizarea marilor proiecte de infrastructură, care vor fi cu siguranță un motor esențial pentru creșterea economică viitoare.

Indiferent de etapele ciclului electoral, investitorii și mediul de afaceri caută aceiași indicatori esențiali pentru activitatea lor – stabilitate, predictibilitate și o comunicare transparentă.

 

Nadia Badea este Partener și coordonatorul practicii Corporate M&A Real Estate al biroului Clifford Chance din București.

 

Ce au spus alți oameni de afaceri.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii