FacebookTwitterLinkedIn

Ideea înființării businessului a pornit în contextul nevoii antrenorului de atletism Bill Bowerman din Oregon de a avea la dispoziție pantofi de alergare de o calitate superioară, care să reziste pe o perioadă mai îndelungată. În prima jumătate a anilor ’60, în timpul MBA-ului făcut la Stanford, Phil Knight a sesizat o oportunitate de afacere bazată pe planul lui Bowerman, pe care a fructificat-o în ianuarie 1964, cand a pus bazele companiei. Atât Knight, cât și Bowermann au investit câte 500 de dolari pentru a pune bazele companiei numite inițial Blue Ribbon Sport. Pantofii erau produși în Japonia, la prețuri reduse, idee bazată pe convingerea larg răspândită în acele vremuri că raportul cel mai avantajos între preţ şi calitate îl oferă produsele fabricate în Țara Soarelui Răsare şi livrate ulterior în Statele Unite ale Americii. Întâlnirea lui Knight cu producătorul de origine niponă de pantofi de sport Tiger a culminat cu începerea unei colaborări. Un an mai târziu, veniturile din vânzări au ajuns la 20.000 de dolari, aspect ce a condus la apariția primului angajat cu normă întreagă, Jeff Johnson.

Având la bază studii de contabilitate, Phil Knight comercializa inițial încălțămintea direct din portbagajul mașinii sale, urmând ca, în 1966, să deschidă primul magazin în Santa Monica, California. Anul 1971 marchează transformarea Blue Ribbon Sport în Nike.

Unul din cele mai importante aspecte a constat în reprezentarea vizuală a brandului, redată printr-un logo simplu, memorabil și unic. Întreaga investiție a costat doar 35 de dolari, logo-ul fiind realizat de către Carolyn Davidson, studentă la Universitatea de Stat din Portland, unde Knight era profesor.

Strategia principală a companiei a constat în colaborarea cu sportivi de notorietate internațională, printre care se numără Steve Prefontaine, Michael Jordan (care deține propria linie de încălțăminte Air Jordan). Businessul cunoaște o perioadă îndelungată de creșteri semnificative, susținute ulterior și de listarea la bursă din decembrie 1980. La momentul respectiv, valoarea companiei era de 178 de milioane de dolari.

Nike s-a bucurat de obținerea de premii la Cannes Lion (Festivalul Internațional al Creativității), precum și la Emmy. Brandul devine treptat simbolul culturii urbane și a industriei hip-hop-ului.

Citește și:My story: Cine este Amancio Ortega, supranumit pionierul fast fashion?

Spre sfârșitul anilor ‘90, evoluția intră într-o fază mai puțin fericită. În 2000, anul desfășurării Jocurilor Olimpice de Vară de la Sydney, vânzările s-au redresat ușor. Începând cu anul 2002, Nike achiziționează o companie specializată în îmbrăcăminte destinată în principal surferilor, „Hurley International”, iar în următorul an cumpără „Converse” pentru suma de 309 milioane de dolari. În anul fiscal 2009, brandul avea o cifră de afaceri de 19,3 miliarde de dolari.

Phil Knight s-a retras din funcția de președinte în iunie 2016, după 52 de ani activitate în companie. Potrivit Forbes, în 2018, averea miliardarului și a familiei sale a crescut cu 4,5 miliarde de dolari, atingând valoarea de 30,7 miliarde de dolari, clasându-l pe acesta pe poziția cu numărul 28. În prezent, compania are un număr de 74.000 de angajați, iar valoarea ei se ridică la 34 de miliarde de dolari. Grupul Nike pătrunde oficial pe piața din România în sezonul 2002-2003, produsele fiind distribuite prin intermediul companiei grecești Elmec Sport, devenit ulterior FF Group. Nike este din acest an sponsorul tehnic al celei mai în vogă sportive românce, Simona Halep.