Cautare
, Redactor Forbes România

Lideri |
|

Muhammad Yunus

Părintele micro-creditelor, fondator al Grameen Bank, câștigător al Premiului Nobel pentru Pace
 aboneaza-te
World Summit Of Nobel Peace Laureates Held In Chicago

Despre altruism 

Capitalismul a fost interpretat drept un concept care se bazează pe lăcomie. Deși individul este în natura lui o ființă egoistă, el este, totodată, și altruist. De ce, însă, ultima parte nu este atât de mult analizată? Vedem tot mai multe businessuri, din multe părți ale lumii care sunt înclinate către rezolvarea unor probleme, mai degrabă decât către obținerea de profit. În afacerile sociale, profiturile sunt reciclate în cadrul companiei pentru a putea continua treaba pentru soluționarea problemei respective. Investitorii își recuperează banii, dar nu primesc nimic în plus, în afară de bucuria de a ști ce au făcut. A face bani este o fericire, însă făcând alți oameni fericiți reprezintă o super-fericire.

Iată un exemplu: am pus bazele Grameen Shakti, sau „Grameen Energy”, pentru a furniza energie electrică în zonele rurale din Bangladesh. Le spunem oamenilor: „Indiferent de banii pe care îi cheltuiți lunar pe kerosen, ne puteți da nouă acei bani și vă vom oferi energie electrică”. Cu suma strânsă am reușit să le finanțăm propriul sistem cu panouri solare pe care, după trei ani, îl vor păstra fără alte plăți suplimentare.

„Am echipat două milioane de locuințe rurale cu energie solară, cel mai mare sistem off‑grid din lume, iar cei care beneficiază de acesta sunt încă uimiți de faptul că au unde să își încarce telefoanele mobile sau că au, în sfârșit, cablu TV. Este un model de succes, mulți competitori au urmat exemplul nostru, dar asta ne bucură, deoarece suntem o afacere socială, iar competitorii ajută, alături de noi, la rezolvarea unor probleme.”

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii