FacebookTwitterLinkedIn

Mihai Ghyka a fost CEO al Bergenbier și Chief Comercial Officer la Vodafone, iar în prezent oferă consultanță prin intermediul firmei sale, Dalprincipe Consulting. Este descendent al familiei de domnitori moldoveni Ghyka și strănepotul lui Mihai Orleanu, președinte al Camerei Deputaților și om politic liberal în secolul al XIX-lea. De la acesta, Mihai Ghyka a moștenit un conac, situat în comuna Cotești din județul Vrancea.

VEZI CARE SUNT CELELALTE POVEȘTI ALE INVITAȚILOR PREZENȚI LA FORBES HEROES

13242229_1297358010293274_158881131_o

32 de rețete pentru a deveni propriul erou

A studiat în Canada, unde a terminat MBA-ul, apoi, în 1996, s-a angajat la Bergenbier, ca analist financiar. Cariera în marketing și-a început-o la vârsta de 25 de ani, când a aplicat pentru postul de director de marketing și de vânzări. Deși nu avea niciun soi de experiență în acest domeniu, a aplicat fără a-și dezvălui vârsta. Interviul decurgea cum trebuie, până în momentul când angajatorul l-a întrebat care este vârsta lui. „I-am spus că 25. A închis agenda și a continuat interviul. Din momentul ăla, m-am gandit că s-a terminat și e doar politicos, mă mai ține puțin de vorbă. Și m-am relaxat, și am avut mare încredere în ce am spus”, a declarat Mihai Ghyka la evenimentul Forbes Heroes.

VEZI CARE AU FOST EROII PREZENȚI LA FORBES HEROES 2014

Pentru el, încrederea este un constituent important în ceea ce privește reușita. Această atitudine relaxată i-a garantat, ulterior, un post în compania respectivă – nu cel la care visa, dar faptul că a reușit să obțină un loc de muncă i-a conferit și mai multă încredere în sine. Pentru ca succesul într-o organizație să fie garantat, Mihai Ghyka a identificat patru nevoi, inclusiv încrederea: „Un lucru absolut anodin, care îți dă încredere în tine, se transmite imediat și celorlalți. Și de la ceilalți se transmite în organizație. Sunt cele 3 niveluri de încredere fundamentale”, a justificat el importanța încrederii.

CITEȘTE MAI MULTE DESPRE MIHAI GHYKA

Următoarea nevoie pe care Mihai Ghyka a menționat-o în cadrul Forbes Heroes este eșecul: „Eu cred că eșecul e cea mai bună lecție pentru progres”, a afirmat consultantul de marketing. Cum eșecul și succesul se află într-o corelație strânsă, acesta a amintit și nevoia de succes. Consideră că orice organizație are perioade când lucrurile nu merg așa cum au fost planificate de la bun început. Însă a găsit soluția: „Am fost în organizații și am avut experiența în care, lună de lună, nu reușeam să ne facem target-urile. Dar simți, în organizație, ca director general, că e o atmosferă care te face să crezi că în veci nu vei mai obține rezultatele până la sfârșitul anului. Singura mecanică prin care poți să ieși este să îți setezi obiective mici, mult mai fragmentate, să le redai oamenilor încrederea în sine. Psihologia spune că, la un feedback negativ, oamenilor trebuie să le dai trei feedback-uri pozitive, pentru a rămâne motivați”.

VEZI FOTOGRAFII DE LA EVENIMENTUL FORBES HEROES

Cea de-a patra nevoie despre care Mihai Ghyka a vorbit în cadrul evenimentului este nevoia de frumos. Consideră că trebuie, de fiecare dată când ieși pe stradă, să îți întrerupi gândurile și să admiri ce vezi în jur: „Uităm să ridicăm capul pe stradă și să vedem oamenii frumoși, locurile frumoase, natura cu frumusețile ei. Cred că avem nevoie de o deschidere către cultură, de oameni care fac lucruri bune și pe care sa îi cunoaștem în afara sferei în care lucrăm”, a conchis Mihai Ghyka discursul de la evenimentul Forbes Heroes.