Cautare
, Contributor

Imobiliare |
|

Monumente office

În Centru, clădirile de birouri care au devenit repere au un lucru în comun: caracterul monumental.
opera_center_shutterstock_142641721

Bucharest Financial Plazza. Așa este denumităastăzi clădirea Bancorex de pe Calea Victoriei, turnul de birouri situat între Magazinul Victoria și sediul CEC și vizavi de Muzeul Național de Istorie al României. Un colos de oțel și sticlă, între clădiri istorice, clădirea a devenit ea însăși un reper al zonei. Edificatăîn a doua parte a anilor ´90, clădirea Bancorex apărea pe piațăîntr-o vreme în care spațiile de birouri erau situate, în preponderență, în clădiri vechi recondiționate și cărora li se schimbase destinația. Una dintre primele clădiri în care au fost amenajate spații de birori în urma reconversiei este fostul Hotel Union, realizat în 1931 dupăplanurile arhitectului Arghir Culina și renovat în anii ´90 de către Ashtrom Grup.

De altfel, în ultimii ani, în Centru au mai apărut douăproiecte de spații office în clădiri recondiționate. În 2012, austriecii de la S+B Gruppe inaugurau, Magheru One, clădire cu o arhitecturătipicăperioadei interbelice. „Am cumpărat clădirea în 2006, de la familia Angelescu. A urmat apoi clarificarea aspectelor tehnice şi am descoperit căstructura fusese afectatăde cutremurele care au lovit Bucureştiul în trecut, vorbim de o clădire construităîn 1936. A trebuit săo şi consolidăm, nu numai săo renovăm. Am lucrat cu firma Apolodor, în urma unui proces de selecţie la care au participat mai multe firme”, spunea, la acea vreme, Franz Paul Bauer, managing director şi unul dintre acţionarii S+B Gruppe. Cu o arhitecturătipicăblocurilor din perioada interbelică, Magheru 1 cuprinde spaţii de birouri cu o suprafaţăde 2.750 de metri pătraţi şi spaţii comerciale în arie de circa 1.200 de metri pătraţi, totalizând o suprafaţăînchiriabilăde aproximativ 3.950 mp.

O altăclădire office din Centru, dezvoltatăde omul de afaceri Sorin Preda prin compania Global Vision, este de asemenea o reconversie a unei clădiri istorice situate pe strada Doamnei, foarte aproape de Piața Universității.

Proiecte au mai existat: în zona Unirii, lângăBiblioteca Naționalăși Tribunalul București, compania Trigranit avea în plan dezvoltarea unui nou centru de afaceri, în parteneriat public-privat. Proiectul, denumit Esplanada, presupunea o investiție de un miliard de euro. Ansamblul nu a mai fost realizat, iar TriGranit și-a redus spre zero prezența în România dupăacest episod. Astăzi, pe locul Esplanada, autoritățile au în plan construirea „Cartierului Justiției”, un ansamblu urban modern ce ar urma săgăzduiascăPalatul de Justiție, Consiliul Superior al Magistraturii și Parchetele, o investiție estimatăla 200 de milioane de euro.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii