Cautare
, Contributor

Burse |
|

Momentul bursei

Care sunt perspectivele Bursei de Valori București în condițiile în care a mai trecut un an fără a primi statul de piață emergentă?
 aboneaza-te
Ludwig Leszek Sobolewski_3701

Bursa românească se ridică astăzi la nivelul standardelor europene, multe lucruri fiind îmbunătățite, schimbate, modernizate în decursul ultimilor ani, potrivit lui Ludwik Leszek Sobolewski, directorul general al BVB. Și totuși, aceasta nu a ajuns nici în acest an să primească statulul de piață emergentă, fiind îndeplinite toate criteriile necesare, cu excepția celui care privește lichiditatea. Situația s-ar putea rezolva, potrivit lui Sobolewski, după încă una-două listări ale unor monopoluri de stat.

BVB ia deja acțiune în acest sens, mai exact pentru atragerea de capital privat pe bursă, însă lucrurile sunt îngreunate de nevoia nesatisfăcută de un număr insuficient de companii mari pe baza cărora să se creeze lichiditate. Acest număr de companii mari va fi asigurat doar dacă privatizarea va fi continuată și dacă aceasta va fi aprofundată, este de părere Sobolewski. „Aceste șanse ar fi însă cu mult mai mari dacă guvernul României ar înțelege mai bine cât este de crucial, nu doar pentru piața de capital, dar și pentru prosperitate, inovare și pentru dezvoltarea generală a economiei, să ajungem acolo.”

Printre soluțiile oferite de oficialul BVB pentru dezvoltarea economiei se numără îmbunătățirea absorbției de fonduri europene, dar nu numai. „Sunt bani buni, dar sunt bani ușori. Acești bani ușori, care nu sunt luați de pe piață, iar beneficiarii acestor bani nu sunt responsabili pentru eficiența utilizării acestor bani pe piață, această sursă de finanțare nu restructurează într-un mod profund economia. Doar banii care au avut proprietari, iar acești proprietari sunt atenți la felul în care sunt cheltuiți acești bani, pot stimula productivitatea, care este unul dintre punctele slabe ale economiei românești. Iar aici intervine rolul, deloc de neglijat, pe care-l are piața de capital”, explică Sobolewski.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii