FacebookTwitterLinkedIn

Am scos teancul de oferte colorate ale supermarketurilor și le-am aruncat direct în coșul rezervat pentru aceste hârtii. (Administrația blocului a avut grijă să instaleze un astfel de coș.) Am mai aruncat o privire în fundul cutiei poștale. Nimic. Apoi, am băgat mâna în cutie, să mă coving că nu mai e nimic. Atunci am simțit între degete hârtia lucioasă și am tras-o afara.

Am citit flyer-ul negru, scris cu litere albe: „De 19 ani, tratăm momentele dureroase cu SERIOZITATE, RESPECT și DECENȚĂ – Servicii Funerare Complete”. În prima clipă m-am gândit la morții mei. Nu avusesem nevoie de o astfel de ofertă ca să-i îngrop. M-am descurcat la fața locului, când s-a întâmplat. M-am descurcat greu.

În fața cutiei poștale, am parcurs oferta de pe „fluturaș”: sicrie – 75 de modele, spălat, îmbrăcat, colive, capelă proprie… ofertă completă! Am văzut că programul este Non Stop. (Cum altfel! – moartea nu are program, așa încât serviciile trebuie orientate către clienți).

M-am uitat la prețul înscris în finalul ofertei și am zâmbit: „Pachete funerare începând de la…” N-am reținut tariful, pentru că mi-a explodat în minte sintagma „începând de la…”, întâlnită în mai toate mesajele publicitare pentru serviciile de telefonie, turistice, retail… Iată că și prestatorii de servicii funerare au adoptat „tehnicile” marketingului modern (începând de la…) și își comunică ofertele cu… decență!

Este o concurență mare pe această nișă a morții, la fel de acerbă ca și pe nișele vieții: comunicații, pharma, pizza sau supermarketuri – de vreme ce firmele de pompe funebre au început să-și promoveze serviciile. O concurență discretă, în cutiile poștale. (Asta ne-ar mai trebui, să vedem în mijlocului unui film și un spot TV pentru servicii funerare…!)

Mă gândesc cât de puternic este acest mesaj (funerar) în mintea mea bombardată zilnic de atâtea reclame, de o mulțime de branduri, care își caută furibund un loc „cât mai în față”, pentru ca eu să mă gândesc la ele și să le cumpăr. Iar eu mă feresc de reclame, încercând că nu-mi mai umplu mintea cu branduri și oferte (cât ar fi acestea de tentante!) și să le uit.

Dar publicitatea nu mă lasă, mă urmărește la televizor, pe internet, la radio, îmi urmărește target-ul din care fac parte și îmi îndeasă în minte tot felul de braduri, care mai de care, mintea mea este un câmp luptă, care pe care, cine este mai în față în prioritățile mele, în așa fel, ca eu, bietul consumator, să pun mâna pe acel produs când mă duc la cumpărături, să bag mâna în buzunar și să-l cumpăr!

Firma care a promovat oferta asta de „servicii funerare” n-a cheltuit mulți bani ca să ajungă în cutia mea poștală (și a altor locatari din bloc) și, mai cu seamă, în mintea mea. Moartea are un loc privilegiat în viață. O astfel de reclamă nu poate concura cu spoturile obișnuite ale vieții de zi cu zi. Pentru că e mult mai puternică. E reclama care zdrobește totul în viață.  

Oferta asta scrisă cu alb pe fond negru nu e nici atât de tentantă ca un kil de portocale la Lidl, nu este de păstrat în portofel precum serviciile unui zugrav (poate că la vară mă apuc să văruiesc!) sau a unui atelier de reparații mașini de spălat și frigidere și nici nu are voioșia unei oferte de la vreo bancă ce vrea să-ți bage pe gât un card de credit. Genul acesta de ofertă funerară trebuie păstrată undeva în minte, la îndemână, în alt loc, diferit de restul ofertelor pentru viață, pentru că nu se știe niciodată când va fi nevoie…

Am împăturit fluturașul și l-am ascuns într-un buzunar al gecii. Până la urmă, orice ofertă publicitară își are un rost pe lumea asta. Respect și decență!

Aflați ce alte articole mai cuprinde ediția specială “România hub-urilor”