FacebookTwitterLinkedIn

Până recent, fiecare fotografie a economiei globale putea fi ușor analizată în termeni de câștigători și perdanți ușor de localizat geografic: țări, grupuri de țări, regiuni, continente. Pentru prima dată, geografia pare să devină neputincioasă – toată lumea este în aceeași situație: economiile se mișcă tot mai greu, iar banii sunt mai mult o povară decât un combustibil.

TOT MAI APROAPE DE FURTUNA PERFECTĂ?

Semnele că anul 2016 ar putea aduce o criză economică la fel de brutală ca precedenta se întețesc: Bursele internaționale raportează căderi severe, pentru care purtătorii de stindard sunt companiile de tehnologie și comerț online; indicii legați de transporturi sunt la minime istorice; companiile petroliere sunt îndatorate de ordinul miilor de miliarde de dolari iar actualul preț al barilului le va duce inevitabil la faliment; economia Chinei nu se mai poate susține pe sine, darmite să mai poată ajuta la ridicarea mediei globale.

Este un set de circumstanțe nemaiîntâlnit până acum, ceea ce face analogiile imposibile iar orice pronostic – hazardat. De fapt, nici nu este clar încă dacă putem vorbi despre o clasică reducere a turației economice sau, dimpotrivă, despre o eficientizare a întregului angrenaj.

GHID DE SUPRAVIEȚUIRE DUPĂ TĂIEREA TVA

Pentru că există și vești bune: Cea mai importantă este, desigur, prețul petrolului – pentru cei aflați la celălalt capăt al pompei: cumpărătorii. Tot foarte ieftine și abundente sunt acum materiile prime și alimentele, ceea ce face ca o eventuală restrângere financiară să aibă efecte economice limitate.

Există însă o uriașă contradicție în termeni, a cărei rezolvare amenință să se soldeze cu consecințe severe. Pe de o parte, banii cash sunt tot mai căutați iar puterea lor de cumpărare este în creștere. Pe de altă parte, ei sunt mai ieftini ca oricând iar plasamentul lor în depozite sau titluri de stat aduce randamente neglijabile.

Iar pe burse banii se pierd de-a dreptul, așa că – dintr-odată – ei nu își mai găsesc rostul. În astfel de condiții, o revărsare cu consecințe inflaționiste nu mai poate fi complet exclusă – oricât de greu ar părea de închipuit mecanismul prin care ea s-ar produce.

RĂSPUNSUL DE AUR AL LUI TED CRUZ

Însă un asemenea efect ține tot de cauzalitățile clasice ale economiei, constatate în vremuri substanțial diferite față de cele pe care le trăim acum. Mobilitatea personală și viteza de circulație a informației relevante sunt la niveluri de neînchipuit în urmă cu doar 10 ani, astfel că revărsarea amintită a excesului de bani ar putea lua orice alte forme. Amazon, e-bay și Alibaba au țesut un adevărat ecosistem, cu un comportament imposibil de încadrat în modelele clasice și în măsură să dea peste cap funcționarea rețelelor tradiționale de comerț. Dacă până recent investitorii își mutau fabricile în căutare de muncă ieftină sau muncitorii migrau pentru un salariu mai bun, acum a început să apară o categorie socio-profesională nouă: nomadul digital, care își mută rezidența în căutare de trai ieftin. Geografia devine irelevantă sau, mai exact, neimportantă atunci când e vorba de-a desena o hartă a economiei globale.

Însă locul geografic va continua, măcar o vreme, să fie definit de propriile oportunități și amenințări specifice. Pentru România, de exemplu, faptul că depinde mai puțin de finanțare (mai ales comparativ cu criza precedentă) poate reprezenta un avantaj într-o eventuală nouă criză dar o și poate transforma într-un punct de interes pentru capitalurile noi.

LA CÂT AR PUTEA AJUNGE CURSUL LEULUI DACĂ MONEDA UNICĂ EUROPEANĂ ȘI DOLARUL AMERICAN AJUNG LA PARITATE

Pe de altă parte, marea amenințare este competiția ucigătoare, care va însemna luptă pe viață și pe moarte pentru fiecare 1% la prețuri și pentru fiecare client mulțumit, care să țină reputația firmei cât mai aproape de maximum. Chiar și dacă scenariul inflaționist se materializează, diferența de această dată este că în cele mai multe cazuri va fi imposibil transferul majorării de preț către consumator. Nu mai există plasă de siguranță, iar pentru companii asta s-ar traduce într-un al treilea val de falimente. Primul val a fost cauzat de intrarea României în UE, al doilea de criza mondială pornită din SUA, iar următorul va fi provocat de moartea geografiei.