Cautare
, Staff

Editor-in-Chief Forbes România

Auto |
|

Mircea Varga, Țiriac Holdings: „În 2016, încercăm să eficientizăm tot ce înseamnă activitate operațională, financiară, să obținem maximum de eficiență a costurilor”

Un text cu multe cifre și termeni financiari, dar la fel de multă filosofie și bun-simț social și economic. 
Mircea Varga ,CFO Tiriac Holdings

Mircea Varga nu pare finanțistul tradițional. A lucrat în cei peste 20 de ani de finanțe pentru firme din Big Four, pentru producători din industrie sau din zona bunurilor de larg consum, pentru firme de construcții, pentru companii din domeniul energetic și pentru holdinguri cu activități variate.

A văzut cum se reflectă în bilanțurile companiilor dramele economice de la finalul anilor ’90, precum și creșterea dinainte de marea criză de după 2008 și, implicit, căderea de după.

Ion Țiriac, singurul român din topul miliardarilor Forbes

Cu toate acestea, recunoaște cu sinceritate că experiențele de până acum nu-i sunt suficiente pentru a afirma cu certitudine către ce se îndreaptă lumea. „Citesc multe materiale despre ceea ce se întamplă acum, dar cu cât citesc mai mult, cu atât mi se pare că e mai confuz. E un context interesant și prin prisma faptului că unele lucruri nu seamănă cu altele care s-au întâmplat până acum, istoric vorbind. Diferența față de momentele de criză anterioare este că prețul pentru petrol este foarte scăzut. Lucrurile nu seamănă întotdeauna și mai apar, în plus, lucruri cu care nu ne-am obișnuit“, afirmă misterios Varga, care de peste un an și jumătate este director financiar al holdingului de firme deținut de cel mai bogat român, omul de afaceri Ion Țiriac.

Practic, venirea lui Varga în cadrul holdingului s-a suprapus peste două dintre cele mai importante tranzacții făcute de omul de afaceri român până acum. Ion Țiriac a vândut pachetele de acțiuni minoritare pe care le deținea la UniCredit Țiriac Bank (devenit între timp UniCredit Bank) și Metro Cash & Carry România (prima mare companie de comerț străină venită în România în urmă cu 20 de ani), valoarea cumulată a tranzacțiilor depășind, conform estimărilor din piața de fuziuni și achiziții, nivelul de 700 de milioane de euro.

„În 2016, încercăm să eficientizăm tot ce înseamnă activitate operațională, financiară, să obținem maximum de eficiență a costurilor. Dar nu putem să ne așteptăm la creșteri la fel de mari ca anul trecut“, afirmă Varga. 2015 a fost unul dintre cei mai buni ani din istoria recentă a Țiriac Holdings, cifra de afaceri pentru principalele activităţi ale grupului înregistrând creșteri între 18-20%, conform unei declarații făcute pentru Forbes România la finalul anului trecut de către Dragoș Dinu, CEO al Țiriac Holdings. Valorile au depășit cu mult estimările inițiale, care vizau creșteri de o singură cifră.

„Pentru noi, a fost o surpriză plăcută ce s-a întâmplat anul trecut. Am fost agresivi, în sensul pozitiv. Am reușit să facem lucrurile mai bine decât competiția, am avut creșteri mai mari decât piața și am profitat pe fondul creșterii puterii de cumpărare ca urmare a modificării TVA-ului. Dar efectul este limitat și pentru anul acesta am prevăzut o creștere mai mică, în funcție de sector, între 8 – 10%. Eu sper că o vom depăși“. În plus, anul 2016 va marca, pentru holdingul omului de afaceri Ion Țiriac și reactivarea unora dintre proiectele stopate în anii de după declanșarea crizei financiare internaționale.

Perspectivele locului întâi – Ion Țiriac

„În Piața Victoriei din București e un proiect pe care l-am stopat la un moment dat, dar l-am reluat. Am încercat să optimizăm parametrii urbanistici, astfel încât să fie o clădire emblematică, frumoasă și utilă. În București sunt trei proiecte, care în momentul acesta sunt în faza de pipeline. Am avut un proiect de mall la Timișoara, pe care îl reanalizăm acum, împreună cu un grup de consultanți. Tot la Timișoara mai avem un teren, unde putem face o dezvoltare pur rezidențială sau combinată cu retail“.

CITEȘTE AICI MAI MULTE RĂSPUNSURI ALE UNORA DINTRE CEI MAI IMPORTANȚI ACTORI AI MEDIULUI DE AFACERI LOCAL

Proiectele vizează investiții de ordinul zecilor de milioane de euro, dar în același timp, managerul Țiriac Holdings afirmă că este tot mai atent și la oportunitățile din piață.

„Vin înspre noi multe propuneri. Au venit și anul trecut, vin în continuare. Le analizăm, iar dacă au sens mergem mai departe“.

Mircea Varga, 44 de ani

A lucrat cu două fonduri de investiții și a deprins modul lor de operare, iar acum încearcă să aplice aceleași principii în cadrul Țiriac Holdings. „Fondurile de investiții vin, cumpăra, și la un moment dat fac un exit, ceea ce presupune să pui companiile din portofoliul lor la punct într-un termen foarte scurt, pentru a atinge performanța maximă, în așa fel încât atunci când se face exit-ul, să se marcheze profitul dorit”, spune Varga. În prezent, multiplii pe care îi așteaptă fondurile de investiții sunt departe de valorile euforice dinainte de criză. „Lucrurile s-au schimbat radical. Poți să pierzi foarte mult dacă nu ești atent. Beneficiul maximal pe care poți să-l obții pentru orice companie, dincolo de greutățile pe care le avem în piață, vine din performanța managementului. Oamenii sunt cei care pot să facă diferența în orice organizație”.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii