FacebookTwitterLinkedIn

Unul dintre citatele faimoase atribuite lui Thomas Edison, considerat cel mai mare inventator din istorie, este acela că fiecare eșec reprezintă o ocazie de a descoperi și elimina încă o modalitate care împiedică invenția sa să funcționeze.  Cu cele peste 1.000 de brevete ale sale, Edison, un inventator cel puțin la fel de abil ca om de afaceri, a jucat un rol esențial în modul cum arată viața noastră în prezent.

Același lucru se va putea spune peste ani și despre românul Mircea Tudor, fondatorul holdingului MBT ale cărui invenții au revoluționat securitatea mondială în domeniul transporturilor.

Nu știu dacă în șase ani, dar sper ca în zece ani să devină obligatorie pe aeroporturile din toată lumea scanarea avioanelor“, afirmă Mircea Tudor, în timp ce schimbă prin mișcări largi, cu mâna, imaginile care rulează pe ecranul mesei tactile din cafeneaua aflată la ultimul etaj al sediului MBT din Otopeni. „Când am cumpărat acest teren, era o baltă și nimic construit în jur. Acum avem singura clădire pasivă din zonă“, spune Mircea Tudor și începe să înșire, cu mândrie, lista de certificări ale clădirii pe care el însuși a proiectat-o.

În cifre, obiectivul strategic enunțat de fondatorul MBT înseamnă cel puțin 500 de scanere de avioane în principalele aeroporturi din lume, ceea ce s-ar putea traduce prin afaceri cumulate de peste un miliard de euro pentru cel care câștiga, în anul 2013, Marele Premiu al Salonului de Invenții de la Geneva pentru primul scaner mobil de avioane.

Vezi care sunt previziunile lui Mircea Tudor pentru următorii șase ani

Românul era deja un obișnuit al acestui eveniment, după ce devenise în 2009 primul est-european care câștigase Marele Premiu, pentru primul scanner mobil pentru camioane. Mircea Tudor este, de altfel, un om al premierelor. A fost printre primii fondatori de ziare economice, după Revoluție, a fost implicat cu succes în prima campanie electorală de după Revoluție, iar acum este primul român care a exportat tehnologie avansată din România în Elveția.

„Tendința actuală a tehnologiilor moderne este migrarea către Orientul Îndepărtat, în special China, pentru a căuta o mână de lucru ieftină. Noi am mers contra curentului și am migrat din est către vest, în căutarea unui spațiu tradițional recunoscut pentru calitate. În momentul în care ieși în piața internațională cu o tehnologie foarte avansată cu eticheta Swiss Made ai deja un plus de atractivitate pentru clienții potențiali“, explică Mircea Tudor decizia de a deveni primul investitor român în Elveția „în toată istoria relațiilor comerciale bilaterale româno-elvețiene“.

De ce nu va scrie, însă, pe scannerele MBT –  „Made in România“? „România ar fi avut şansa ca, prin ceea ce facem noi, să iasă în piaţa internaţională ca ţară, ca generator de soluţii de securitate pe plan internaţional. Dar nu am beneficiat de un suport serios, real, în afara celui pe care l-am avut din partea administraţiei fondurilor publice pentru cercetare, cu care am colaborat destul de bine, dar acesta este un aspect particular şi cumva limitat în activitatea noastră“.

Autoritățile din Elveția, în schimb, l-au susținut „cu creativitate și pragmatism“ pe investitorul român, prin scutiri de impozite, suport logistic şi operativ la instalare, consultanţă, acces la finanţări cu dobânzi de 1- 2% sau subvenţii la achiziţia de teren. „Cred că pot să umplu o pagină cu toate formele în care ne-au susținut. Asta crează, inevitabil, un climat care atrage investițiile“, afirmă inventatorul român care se află în fața unei noi premiere. Folosind experiența pe care a acumu­lat-o în tehnologiile de securitate, va intra pe segmentul tehnologiilor medicale, având în vedere că tehnologiile de imagistică radioactivă sunt aplicabile, în egală măsură, şi în tehnologia medicală.

„Avem rezultate spectaculoase. Lansăm în acest an primul aparat de radiologie medicală. A trecut de toate testele tehnologice, și este în prezent în perioadă de certificare şi obţinere a autorizaţiilor de comercializare“, completează fondatorul MBT, unul dintre puținele branduri românești care începe să capete o anvergură internațională.

Chiar și tonul lui Mircea Tudor începe să semene cu al unui conducător de multinațională.

„Holdingul are intenţia seriosă să dubleze cifrele faţă de anul trecut, şi aici aportul major va veni pe filiala noastră elveţiană, care deja a semnat contracte înainte de fi terminat uzina pe care o construim, are deja activităţi comerciale şi generează venit. Evident că structura de interdependenţă între companiile din grup face ca venitul în grup să depersonalizeze; nu mai contează că vine din Elveţia sau din altă parte, important e că vine în grup şi el se constituie în resurse“, adaugă Mircea Tudor, care revine, însă, repede, la tonul mai relaxat, specific antreprenorilor.

„La un moment dat, am fost întrebat cu suspiciune dacă nu greşesc încurajând intraprenoriatul şi procesele de spin-off, desprinse din activitatea de bază a firmei. Avem patru firme care s-au desprins ca activitate iniţială, dar care gravitează în continuare în jurul MBT. Avem şi efectul invers. Dacă în spin-off-uri vorbim de o desprindere prin forţă centrifugă, avem parteneri de afaceri care au venit la noi atraşi de forţe centripete“. Astfel, la nivelul industriei de securitate, s-a creat deja o structură asociativă cu 13 membri, o industrie orizontală de care „era nevoie ca de aer“, după cum afirmă Mircea Tudor. Dar această industrie orizontală acţionează şi în plan economic direct și acţionează la fel de bine şi în domeniul cercetării.

„Lansăm teme de cercetare, susţinem iniţiative ale membrilor, chiar dacă sunt independente de activitatea noastră. Dacă noi considerăm că au o idee bună, un proiect, îi susţinem, punem la dispoziţie resursele, în special platforma tehnologică pe care o avem în cadrul firmei şi în cadrul centrului pe care l-am înfiinţat. Şi nu în ultimul rând, susţinem iniţiative individuale, venite de oriunde din societate. Avem peste 10 proiecte independente propuse de persoane, inclusiv de elevi de liceu. Obiectivul meu este acela de a creşte numărul de antreprenori din domeniul tehnologic şi de viitori inventatori. Am constatat că până şi fiica mea cea mai mică a făcut, la 16 ani, prima invenţie din viaţa ei“, adaugă cu satisfacție inventatorul-antreprenor, care are o delimitare foarte clară între cele două roluri ale sale.

Există un echilibru foarte sănătos între componenta de inventator şi cea de antreprenor. Aş putea spune că de dimineaţă până după prânz sunt antreprenor, pentru că atunci rezolv problemele de orientare, de administraţie, de management, iar după amiază, până spre sfârşitul zilei sunt inventator, pentru că atunci renunţ la cravată, la costum şi intru în miezul problemelor tehnice“.

Previziuni pentru 2021: Cum văd cei mai influenți antreprenori și manageri de companii din România evoluția următorilor șase ani

Dincolo de creșterea afacerilor MBT și de invențiile care vor revoluționa domeniul securității, următorii șase ani ar putea aduce schimbări importante și pentru omul Mircea Tudor. „Nu am desenat nicun plan concret, dar încerc să sper că peste şase ani inventatorul, antreprenorul, Mircea Tudor va fi mai puţin din toate astea şi va fi mai mult el însuşi. Are nevoie să citească o carte, să petreacă timp cu familia, cu caii săi ori cu mașinile de epocă pe care încearcă să le conserve ca o dovadă a inventivității unor creatori de tehnologie de acum ceva vreme (cea mai veche mașină din colecție are 102 ani)“.