FacebookTwitterLinkedIn

Una dintre problemele majore semnalate de angajatori și angajați deopotrivă este reprezentată de educație. Bugete mereu în schimbare, viziuni de tot felul, tot timpul schimbătoare, au adus tinerii de azi, generația millennials, în derivă, o spune Ionuț Simion, președintele Camerei de Comerţ Americane în România (AmCham) și Country Manager la PricewaterhouseCoopers (PwC) România.

„Despre digitalizarea învățământului se vorbește foarte mult, despre programul flexibil. Au loc o serie de schimbări fundamentale, nu numai la nivelul economiei românești, ci și la nivelul societății, în ansamblul ei. Vorbim de generația nouă, de millennials, care are alte așteptări, alte abordări. Dacă România are o problemă majoră pe care trebuie să o rezolve, aceea este de a-și pune mintea la contribuție, de a încheia un pact pentru educație, de a agrea asupra unei reforme, și eu pot să spun de pe acum, fără frica de a greși, că ceea ce ne lipsește este constanța în abordare. Avem atâtea strategii, o reformă în eternă schimbare, astfel încât tinerele generații care termină acum școala nu știu ce trebuie să facă. În acest stadiu i-am adus cu aceste schimbări. Și vorbesc atât din calitatea de angajator, de profesor, cât și în calitate de membru în diferite consilii din diferite universități”, a declarat Ionuț Simion.

Consultantul crede că banii alocați acestui sector au fost întotdeauna puțini, cu precădere acum, când bugetul pentru educație este sub 3% din PIB, față de 2010, când s-a alocat 4,25% din PIB.” Sunt în sfârșit foarte mulțumit că un guvern de tehnocrați a înțeles că viitorul îl dă valoarea adăugată, și nu resursele pe care vrem să le exportăm. Plus valoarea vine din inovație, din cercetare și dezvoltare. Dacă orice guvern din România i-ar pune la masă pe oamenii din segmentul IT și le-ar spune «Arătați-ne cum trebuie să fie o Românie digitală», eu vă asigur că resursele și competențele din IT ar da posibilitatea țării să multiplice efortul și impactul pe care-l are în bugetul de stat această industrie. Trebuie doar ca cineva să le ceară. Este adevărat, întâi trebuie să ne pese, dar și cineva trebuie să ne dea șansa să arătăm ce știm. Este, dacă vreți, o provocare lansată noului guvern, oricare va fi el”, a adăugat președintele AmCham.

De asemenea, Simion demontează câteva dintre opiniile auzite tot mai des în ultima vreme: „În primul rând, mediul de afaceri nu are preferințe politice, are opinii și asta este normal, pe noi ne interesează buna dezvoltare a României, pentru că o dezvoltare sănătoasă și durabilă a economiei românești înseamnă un plus de valoare pentru businessurile pe care noi le gestionăm. Apoi, tot aud că nu ar mai trebui să vorbim despre antreprenori străini, ci să vorbim despre cei români. Este o prostie. Avem nevoie unii de ceilalți. Antreprenorii străini nu pot face nimic fără un antreprenoriat românesc. Iar un antreprenor român nu va avea niciodată succes dacă nu este conectat la cele mai noi metode de management, tehnici de vânzare, căi de promovare a produselor”.

Nu în ultimul rând, apreciază Simion, raportul dintre populația activă și cea asistată este tot mai defavorabil: „Statul ar trebui să înțeleagă că succesul României și mai ales supraviețuirea țării ca nație depinde de noi, ca popor. (…)România este cea de-a doua ca populație în CEE și a șaptea în UE și acesta este un avantaj competitiv, deși în ultimii 20 de ani, România a pierdut 7% din populație, adică 7-10% din PIB-ul țării. Era o bogăție națională mai mare dacă știam să o valorificăm ca atare. Așa, se bucură spaniolii, italienii, nemții. Nu e un lucru rău  pentru că sunt sigur că la vremea potrivită se vor întoarce înapoi, dacă nu ei, copiii lor. România este un teren al tuturor promisiunilor, care cred eu că vor fi împlinite”