Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

ForbesLife |
|

Mihail Penescu (ALL): „Sistemul de finanțare a industriei cărții este blocat. Sunt bănci care nu mai finanțează această industrie, pe care o consideră de mare risc”

Mihail Penescu, directorul general al Grupului Editorial ALL, consideră că finanțarea bibliotecilor pentru achiziția de carte și emiterea de vouchere sunt măsuri pentru revitalizarea pieței editoriale.
Mihail Penescu (2)

Forbes: Cum arată piața editorială din România după două luni de pandemie (martie-aprilie 2020)?

Mihail Penescu: Informațiile sunt sporadice și incomplete. S-au redeschis majoritatea librăriilor la 1 iunie, mai puțin cele din mall-uri. Există ceva vânzare, dar cred că amorsarea va fi lentă. Simultan au apărut relaxările legate de deplasare și tentațiile verii. Acest sezon nu a fost niciodată favorabil vânzării de carte. Acum oamenii au foarte multe alte lucruri de recuperat – excursii, terase, reparații în casă, plus toate celelalte activități întrerupte brusc. Achiziția de carte nu va fi o prioritate în următoarele trei luni.

Editurile fac eforturi mari pentru a se strecura prin această criză. Sunt aruncate pe piață cele mai tentante titluri și cele mai generoase oferte. Asta nu face bine industriei, care e și așa foarte șubredă.

Dacă nu mai au loc evenimente majore, o revenire la echilibru ar putea fi țintită pentru primăvara viitoare. În continuare se simte absența unora dintre librării – a celor mai mari, de fapt, și a tot ce înseamnă târguri de carte sau conferințe specializate.

 

Forbes: Care a fost impactul acestei crize asupra editurii dvs.?

Mihail Penescu: Experiență unică. În două zile am aflat că toate librăriile au încetat plățile. La început am avut un sentiment de revoltă. Librăriile aveau de plătit cărțile vândute în decembrie, ianuarie și februarie. Cărți vândute și încasate. Mai mult, ni s-a transmis că unele bilete la ordin au rămas fără acoperire. De obicei, biletele la ordin sunt transmise către furnizorii noștri pe lanț – tipografii, chirii. În două zile am rămas fără resurse și cu multe datorii neacoperite.

Peste toate astea, a trebuit ca în aceleași două zile să ne organizăm și să mutăm toată activitatea la domiciliu. Eu am rămas impresionat de cât de bine au reacționat oamenii. Am reușit să facem o trecere la un nou stil de lucru în fix 48 de ore – din 9 în 11 martie. Totul a funcționat perfect.

Toată lumea a înțeles situația și vreau să mulțumesc fiecăruia din colectivul ALL pentru solidaritate și înțelegere. Simultan au venit deciziile urâte – mai multe disponibilizări, reducerea salariilor, birocrații fără sfârșit pentru câteva persoane trecute în șomaj tehnic. Desigur, amânări de plăți, care se vor răzbuna în viitor. Trebuie spus că sprijinul venit din partea statului a fost atât de birocratizat și de ineficient, încât practic nu a contat în economia perioadei. Ne-am ținut la suprafață cu vânzările on-line. Pe lângă cele câteva companii care vând carte on-line, ALL are un grup de site-uri puternice care au făcut diferența. Oamenii s-au îndreptat în perioada martie-mai spre cumpărarea de carte on-line.

Cu un efort extraordinar al departamentelor de marketing și de vânzări, am reușit să creștem vânzările pe site-urile proprii. S-au vândut bine cărțile pentru copii. În schimb, la cărțile-cadou de la Helen Exley au scăzut vânzările cu 85%.

 

Forbes: Enumerați câteva măsuri urgente pe care instituțiile statului (guvern, parlament, președinție) ar trebui să le adopte pentru a asigura supraviețuirea culturii scrise în România. Vedeți și potențiale măsuri specifice din partea guvernului pentru industria editorială?

Mihail Penescu: Cum spuneam, ce s-a făcut până acum a fost total insuficient și ineficient. Economia României are o mare problemă – taxarea exagerată a muncii. Este o frână majoră pentru economie, care nu cred că se va rezolva în viitorul previzibil. Pentru industria cărții, măsurile necesare sunt clare, simple și  perfect posibile. Uniunea Europeană le-a identificat și le aplică deja în țările vestice. Soluția este achiziția de carte.

Finanțarea masivă a bibliotecilor pentru achiziția de carte și finanțarea cumpărătorului  final pentru achiziția de carte. Emiterea de vouchere pentru carte acordate profesorilor, elevilor, medicilor. Voucherele se folosesc de ani de zile, cu cap sau fără cap, în industriile puternice, care pot face lobby.

Pentru carte este nevoie numai de voință politică. Sumele necesare sunt și vor fi perfect accesibile în următoarele 12 luni. Din păcate, însă, cartea nu beneficiază de un minister care să o sprijine și nu le oferă politicienilor suficientă motivație pentru a trimite bani în această direcție.

Sistemul de finanțare a industriei cărții este blocat. Sunt bănci care nu mai finanțează această industrie, pe care o consideră de mare risc, iar sistemul IMM Invest este o cacealma, la modul în care funcționează acum. Ca să obții o finanțare de acest tip, ca editură, trebuie să îndeplinești toate cele 12 munci ale lui Hercule și apoi intri în analiză.

 

Forbes: În absența unor măsuri reale adoptate de autorități, peste câți ani estimați revenirea industriei editoriale din România la nivelul anului 2019?

Mihail Penescu: Nivelul industriei este extrem de scăzut. Este o industrie minusculă, care se va autoconserva. Cred că se poate ajunge la starea letargică din 2019 cam într-un an. În mod paradoxal, dacă statul ar sesiza oportunitatea, acest moment de răscruce ar putea marca o adevărată relansare a industriei.

Vor fi pompați foarte mulți bani în piață, atât de către Guvern, cât și de către UE. Va fi un excedent de numerar în piață. Este suficient ca o foarte mică fracțiune din acești bani să fie dirijată spre industria editorială din România. Un impuls de 50-80 de milioane de euro ar dubla piața și ar amorsa o creștere ulterioară cu încă 100%. În plus, această perioadă de pandemie are și efecte despre care nu se prea vorbește. În această perioadă de trei luni o mare categorie de persoane a făcut, forțat sau nu, mari economii în toată Europa.

Chiar și în România, zona bugetară nu a avut practic scăderi de venituri, în schimb nu s-au mai cheltuit bani pe aproape nimic, în afară de hrană. Asta ar putea schimba chiar comportamentul de consum al oamenilor. Aceste economii reprezintă sume mari, care pot contribui la revenire – fie sub formă de consum, fie sub formă de investiții.

 

Forbes: Impactul acestei crize va modifica interesul și comportamentul cumpărătorilor de carte din România în următorul an?

Mihail Penescu: Câteva lucruri sunt certe. Mai mulți cititori au folosit canalele on-line pentru achiziția de carte. Mai mulți cumpărători s-au familiarizat cu plata on-line. Dacă aceste obiceiuri se vor păstra sau nu, dacă vor crește sau nu – mi-e greu să estimez acum. Interesul nostru este ca ele să se păstreze și să se dezvolte.

Trebuie să recunosc că legătura directă cu cititorii noștri prin intermediul on-line ne-a avantajat. De foarte multe ori, în continuare, librăriile sunt un filtru suplimentar între editură și cititor, și nu un catalizator, cum ar trebui să fie.

(10 iunie 2020)

Cele mai vândute cărți în anul 2019

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii