FacebookTwitterLinkedIn

Mihai Bârsan, Vicepreședinte Marketing, Ursus Breweries

Forbes: Care sunt elementele ce diferențiază anul 2018 de anii precedenți în activitatea dvs. de om de marketing?

Mihai Bârsan: Au fost câțiva ani succesivi de creștere a veniturilor consumatorilor, ceea ce s-a reflectat nu doar într-o revigorare a consumului, ci și într-o evoluție a așteptărilor. Aceste așteptări crescute se traduc în cererea pentru mărci și produse premium, inovative, care să aducă beneficii suplimentare sau să facă un bine suplimentar societății. Un exemplu grăitor este ce s-a întâmplat cu punctele de colectare doze instalate de noi la Untold, în acest an. Am văzut cozi lungi de tineri care doreau să recicleze acele doze, am colectat mai mult decât dublu față de anul trecut.

Forbes: Vă rugăm să nominalizați trei tendințe în marketingul din România pe care le-ați constatat în prezent.

Mihai Bârsan: Tot mai multe mărci realizează că trebuie să ofere ceva în plus oamenilor decât un produs cu anumite avantaje, și atunci își formulează viziuni mai largi și scopuri mai generoase. Consecința este o revigorare a creativității și o re-apreciere a valorii pe care o marcă poate s-o dea, dincolo de „value for money”. Exemplul Ursus cu colectarea în vederea reciclării la Untold se află deja în al treilea an de la lansarea unei astfel de inițiative de pionierat, iar demersurile noastre similare s-au regăsit și vor continua și la festivaluri precum Grolsch-Awake și Oktoberfest. Nu poate decât să ne bucure că Ursus Breweries și-a pus amprenta pe o astfel de evoluție în direcția sustenabilității.

Forbes: Ce rol are Social Media în activitatea dvs. de om de marketing? A devenit Social Media prima putere de care se ține seama în deciziile de marketing?

Mihai Bârsan: Prima putere a fost și va rămâne consumatorul. Social media este o parte tot mai importantă din mixul de media, pentru că acolo se află consumatorii. Poate că cea mai importantă schimbare este în zona de adaptare a vitezei de reacție, care trebuie să fie extrem de rapidă, pe măsură vitezei de propagare a interacțiunilor generate de consumatori. În același timp, evoluția platformelor social media ne permite să ne sporim capacitatea de a înțelege tendințele prin instrumente inovative de cercetare de piață și „sa luăm pulsul” comunităților de consumatori care iubesc brandurile noastre.

Forbes: Cum credeți că va arăta omul de marketing în anul 2028? Vă rugăm să schițați un portret al acestuia peste 10 ani și dacă credeți că va mai exista vreo legătură a activității de marketing cu cea din prezent.

Mihai Bârsan: În deceniul 2020 mă aștept că inteligența artificială să capete un rol tot mai important datorită posibilității de a personaliza mesaje, produse, promoții, dar și de a face conexiuni noi și a analiza altfel impactul ideilor și al campaniilor. Având la dispoziție unelte mai sofisticate, cred că va există tentația de a măsura totul, și deci ar putea fi mai greu să identifici elementele care contează cu adevărat, mai ales că, uneori, acestea nu se pot măsură în modul cel mai obiectiv. Omul de marketing va trebui să înțeleagă și să discearnă atât posibilitățile, cât și limitările inteligenței artificiale, să aibă viziune și să rămână orientat pe consumator.

(26 august 2018)