
„Am fost primul care a îndrăznit să producă medicamente în sistem privat, în 1990. Acesta a fost începutul“, se caracterizează, scurt și concis, Mihai Miron. El a pus bazele Europharm, prima fabrică de medicamente autorizate private din țară, pe care a vândut-o ulterior către compania britanică GlaxoSmithKline. Miron a mai rămas pentru o perioadă în companie, îmbinând mediul antreprenorial cu cel corporatist. Ulterior, antreprenorul a creat businessuri de la zero în diferite domenii – agricultură, zootehnie, industria alimentară și din nou, cea farmaceutică, Ropharma fiind cea mai importantă afacere din portofoliul său.
Grupul Ropharma cuprinde companii cu activități în producția de medicamente, suplimente alimentare și lapte praf (Aesculap Prod, Eurofarmaco Chișinău și Bioef SRL), distribuție (Ropharma Logistic), retail farmaceutic (farmaciile Ropharma) și servicii medicale (Spitalul Sf. Constantin din Brașov). Deși producția de medicamente reprezintă ramura principală a businessului lui Mihai Miron, spitalul privat Sf. Constantin din Brașov se dezvoltă destul de rapid, înregistrând o creștere a activității de 20% față de 2016.
Unitatea medicală a fost deschisă în 2011 și are specializări precum neurochirurgie, oncologie, ortopedie, chirurgie robotică, chirurgia obezității etc., dar și ambulatoriu, iar echipa de medici este alcătuită din peste 60 de specialiști și este în creștere. Mihai Miron vrea să tripleze capacitatea spitalului începând cu primăvara lui 2018, printr-o investiție de 18 milioane de euro. În 2016, spitalul a avut venituri de 37 de milioane de lei, iar odată cu extinderea, acestea vor crește până la 100 de milioane de lei, afirmă Miron.
În ciuda faptului că România se confruntă cu o lipsă a cadrelor medicale, care aleg să își exercite profesia în afara granițelor, antreprenorul este încrezător și se laudă cu faptul că a convins câțiva medici să revină în țară.
„Adresabilitatea spitalelor private este din ce în ce mai mare. Dacă le sunt oferite condiții corecte, atunci medicii români plecați de ani de zile în străinătate își doresc să se reîntoarcă acasă, chiar dacă acolo și-au găsit într-un fel împlinirea. Toți, fără excepție, se simt mult mai bine când sunt apreciați la adevărata valoare de către compatrioți decât de străini. Ei vor condiții corecte de lucru și un venit decent, ceea ce este posibil în mediul privat. Lucrurile sunt pe calea cea bună. Sunt suficient de mulți medici români care vor să se întoarcă. Eu am de-a face săptămânal cu asemenea cazuri și mă bucur că vor să se întoarcă acasă.“
Pentru ca populația să beneficieze de servicii medicale de calitate, Mihai Miron consideră că o soluție ar fi asigurările medicale private, pe care să și le poată permite toții românii și încurajează măsura deductibilității de până la 400 de euro pe an. Totodată, deși piața locală a medicamentelor este în creștere, România are încă mult de recuperat în fața altor țări europene, susține Mihai Miron.
„Totuși, nu vom reuși să recuperăm decalajul destul de mare față de țările vest-europene, unde consumul de medicamente este de 500-600 de euro pe cap de locuitor anual. La noi, piața totală de medicamente depășește ușor 3 miliarde de euro, în timp ce piața Italiei este de 25-26 de miliarde de euro. (…) Creșterea pieței este mai serioasă la noi decât se întâmplă în țările din Vest, pentru că avem mult de recuperat. Românii care vor, într-adevăr, să se bucure de viață la maxim, încep să se preocupe mai mult de starea lor de sănătate. De aceea, în farmaciile noastre încercăm să oferim și o gamă de produse din categoria nutraceuticelor, care previn îmbolnăvirile sau mențin starea de sănătate. Conceptul este foarte utilizat în medicina asiatică.“
Lanțul de farmacii Ropharma cuprinde 140 de unități, majoritatea fiind poziționate în Transilvania și în Moldova, inclusiv în orașe mici și zone rurale. Antreprenorul spune că planurile sale nu vizează încă intrarea pe piața din București, care este supraaglomerată.
„În București s-au deschis farmacii fără niciun fel de limitare, fără minima respectare a principiului demografic. Este un canibalism îngrozitor aici. De ce să facem eforturi unde sunt prea multe farmacii și să nu facem o farmacie nouă la Onești, Bârlad sau la Dorohoi? Astfel știm că suntem de folos unor oameni care altfel n-ar avea acces la medicație. Nu trebuie să insistăm numai pe spiritul mercantil. Crezul meu este că farmacia nu este fiica comerțului, ci este sora medicinei.“
La nivel consolidat, Ropharma a avut, în 2016, venituri din exploatare de 512 milioane de lei, în creștere cu 8% față de anul precedent, potrivit unui raport de activitate al companiei. De asemenea, veniturile realizate prin vânzarea produselor din portofoliul de producție proprie au crescut, în 2016, cu 11%, până la aproape 10,7 milioane de lei.
Țara oportunităților
Pentru ca mediul de business local să fie competitiv, omul de afaceri consideră că guvernanții ar trebui să se concentreze pe investițiile în sănătate și educație, iar salariul mediu să crească până la 1.000 de euro. El subliniază lipsa investițiilor majore în România și, la fel ca mulți alți antreprenori, a infrastructurii. Cu toate acestea, Miron este optimist și crede că mediul local prezintă multe oportunități.
„România este o țară plină de oportunități, avem șansa să fim într-o perioadă când încă se pot face mult mai multe decât în Vest. Încă se mai pot dezvolta multe businessuri, sunt sectoare care au potențial și n-au fost folosite. Și trebuie doar să avem curajul să mergem mai departe, să avem idei îndrăznețe, este foarte important.“
Comparativ cu Europa de Vest, în România încă există potențial pentru dezvoltarea de noi afaceri, consideră Miron. „Cred că avem mai multe șanse la o creștere reală și susținută pe termen mediu și lung decât Vestul Europei pentru că avem de recuperat. În Vest este o societate matură, la ei lucrurile sunt așezate, nu mai poți să inventezi prea multe lucruri. La noi în fiecare sector avem potențial de creștere, poate să fie de două cifre pe următorii 15-20 de ani ca să ne apropiem de Vest.“
Principalul motor al dezvoltării României este reprezentat de investiții, atât private, cât și publice, iar bugetul de stat ar trebui să fie tratat la fel ca cel al unei companii, susține antreprenorul.
„Ar trebui să fie mai multă preocupare cu adevărat pentru bunăstarea românilor (…). Bugetul de stat nu este făcut din plastilină sau din gumă, sunt niște cifre. Corect ar fi să fie tratat și bugetul național la fel ca bugetul unei companii: atât pentru dezvoltare, atât pentru extindere, atât pentru achiziții. În final trebuie să avem niște socoteli foarte bine făcute. Nu există o proiecție bugetară serioasă, cârpim, luăm de aici, dăm dincolo. Anumite taxe care se încasează, de exemplu taxa clawback, nu merge la Ministerul Sănătății, ci la Finanțe, deși promisiunea a fost că va merge la Sănătate. Este păcat că nu există mai multă responsabilitate, altfel este un moment prielnic, avem o creștere economică susținută pentru o perioadă lungă de timp. Acum este momentul pentru a face investiții și a dezvolta planuri pe termen mediu și lung. Dacă nu acum, atunci când?“
Ce lecții de business l-a învățat pe Mihai Miron mediul de afaceri românesc? „Prima lecție, să nu ai încredere absolută în oricine și oricând. A doua, să fii perseverent și să te pregătești continuu, dacă vrei să fii competitiv și să insiști când vrei să obții un lucru cu adevărat. (…) Este valabil și la nivel de management și la profesionștii care au de-a face cu pacientul în fiecare zi“.
Ce aduce 2018?
Extinderea și dezvoltarea activității spitalului Sf. Constantin, precum și pătrunderea pe noi piețe de export cu produsele Ropharma reprezintă principalele direcții strategice în ceea ce privește afacerea lui Miron. De asemenea, acesta are în plan să producă lactate bio într-o fabrică preluată recent la Hațeg. Acum, el spune că are un „ajutor de nădejde“ în business – fiul său, de 24 de ani, proaspăt absolvent al facultății de Farmacie din Cluj, căruia omul de afaceri speră să-i predea conducerea Ropharma la un moment dat.
Referitor la afacerile de familie, Miron spune că acestea au avantajul de a asigura stabilitate și continuitate în domeniul respectiv. Astfel, antreprenorul spune că își dorește să lase moștenire afacerea Ropharma și nu are în plan să o vândă. „Pentru că am avut o dată un exit, poate că acum mai degrabă sunt tentat să văd și cealaltă variantă, care este pe termen lung. Merităm să avem câteva businessuri transferate următoarelor generații, să mai păstrăm câteva afaceri de anvergură cu capital românesc“, spune acesta.
De-a lungul timpului, omul de afaceri s-a specializat în sesizarea oportunitățile de afaceri, indiferent de domeniu. Acum, următorul său pariu este în sectorul imobiliar. El va investi 39,5 milioane de euro în centrul orașului Iași, pe locul în care se află unul dintre depozitele de medicamente ale Ropharma. Acesta va fi relocat în altă zona a orașului, iar în locul acestuia, pe o suprafață de un hectar, va fi construit un complex rezidențial și comercial de 45.000 de metri pătrați. Proiectul imobiliar va include și o policlinică, o grădiniță și o sală de fitness, iar construcția acestuia va fi demarată în primăvara lui 2018, spune Mihai Miron.
Pasiuni de antreprenor
Fiind un promotor al stilului de viață sănătos, nu este de mirare că pe lista pasiunilor lui Mihai Miron se înscriu diferite sporturi, de la tenis de masă și de câmp, schi (pe zăpadă și nautic), până la kitesurfing și șah. De asemenea, omului de afaceri îi place să meargă la degustări de vin.
„Prefer vinurile roșii în general, de Bordeaux, dar îmi plac și vinurile românești, de la Casa Davino. Favoritele mele sunt Flamboyant și Iacob. Îmi place și Busuioaca de Bohotin de la Cotnari. (…) Îmi plac foarte mult vinurile rosée, mai nou, în România am găsit multe, foarte bune, unul dintre cele mai plăcute este Charme de la Mer, făcut de Crama Atelier de la Murfatlar. Dintre cele internaționale îmi plac cele din Provence, din sudul Franței.“
Ca destinație de vacanță, Mihai Miron preferă Caraibe, Cipru, dar și meleagurile românești – litoralul Mării Negre, despre care spune că l-a surprins plăcut prin calitatea serviciile de cazare și mâncare oferite.