Cautare
, Staff

https://www.facebook.com/forbesromania https://twitter.com/ForbesRo

Afaceri |
|

Medicina, mână-n mână cu tehnologia

Cum reușește un start-up bazat pe Inteligență Artificială să contribuie la digitalizarea sistemului medical din România?  
050 MP Medicai - Mircea Popa

Spre deosebire de situațiile de criză din trecut, acum avem o armă în plus: tehnologia. Aceasta reușește să schimbe semnificativ sistemul medical, și, de acum înainte, este o certitudine că cele două domenii vor trebui să coexiste.

Medicai, start-up fondat în 2018 care folosește Inteligența Artificială pentru a stoca investigațiile imagistice ale pacienților, facilitând accesul medicilor la acestea, înregistrează, în prezent, o creștere semnificativă a numărului de utilizatori, pe fondul crizei cauzate de pandemia de COVID-19 și al nevoii acute de digitalizare în sistemul medical.

„Toată lumea medicală se uită acum spre soluții de telemedicină și noi suntem complementari produselor existente pe piață. Majoritatea oferă apeluri video și soluții de plată, dar acestea nu acoperă nevoile doctorilor radiologi, chirurgi, neurologi și lista continuă. Toate aceste specialități au nevoie de mai multe date decât pot primi printr-un apel”, spune Mircea Popa, cofondatorul și CEO-ul Medicai.

Mai exact, platforma permite colaborarea echipelor de doctori cu pacienții lor. „Cu alte cuvinte, în loc să se mai plimbe pacientul cu un CD în buzunar, Medicai le permite acestora să pună imaginile în cloud și fiecare să aibă un aport acolo unde pot vedea și ceilalți în timp real. Platforma este un «google drive» pentru imagistică. În felul acesta, suntem o alternativă de server de imagistică foarte accesibilă pentru clinicile care nu au așa ceva, iar pentru cele care au, putem să integrăm platforma și să adăugăm un «layer smart» peste sistemele lor. Practic, acest lucru înseamnă că le transformăm sistemele ca să poată lucra online, de oriunde și cu oricine vor într-un mod securizat fără să renunțe la ce au deja”, spune Mircea Popa.

El nu este la prima inițiativă antreprenorială din domeniul medical – în 2011 a început să lucreze, alături de un prieten, la SkinVision, o aplicație pentru detecția melanomului cu telefonul mobil. În 2018 a ieșit din managementul companiei și a hotărât să pornească Medicai. Pentru această afacere, Mircea Popa a păstrat o parte din echipa cu care a lucrat și la SkinVision: Andrei Blaj și Alexandru Artimon, responsabili cu partea tehnică și Andreea Udrea, responsabilă cu cercetarea. În prezent, echipa Medicai este alcătuită din 25 de persoane.

„Am stabilit că vrem să facem ceva în imagistică medicală și am început să vorbim cu oameni (doctori/manageri de clinică, pacienți etc.) ca să aflăm ce fac, care sunt problemele lor și de ce ar avea nevoie”, spune Mircea Popa, care adaugă că, până la obținerea primei runde de finanțare, investiția financiară în această platformă a ajuns la aproximativ 450.000 de euro.

Până în prezent, start-up-ul a reușit să atragă finanțări de aproximativ 600.000 de euro, iar planurile cofondatorului sunt să mai ridice o nouă rundă de finanțare în toamna acestui an.

În prezent, platforma are în jur de 600 de utilizatori, din care peste 300 sunt medici, în timp ce numărul clinicilor și spitalelor cu care Medicai colaborează este de aproximativ 20-30. Printre cei mai importanți operatori medicali privați care folosesc platforma se numără Neuroaxis, Ares și Emerald, însă în viitor, Medicai va fi integrată și în spitale de stat.

În ceea ce privește prețul utilizării platformei, conturile individuale în limita a 2 GB sunt gratuite pentru medici, iar ulterior, dacă aceștia vor să crească spațiul de stocare, au la dispoziție pachete de diferite dimensiuni. Totuși, în această perioadă, Medicai a hotărât să ofere medicilor accesul gratuit în platformă.

„Dacă vorbim de imagistică, vorbim de pacienți cronici, în general, iar aceștia sunt cei mai vulnerabili în perioada aceasta. După ce trece epidemia, vom stabili pachetele. Trecând la clinici, avem pachete diferite pentru clinici de diferite dimensiuni, dar aici depinde de numărul de doctori, spațiul de stocare, nivelul de integrare etc. Viziunea noastră este că Medicai este o soluție care optimizează și accelerează procesele, deci, implicit, crește capacitatea unei clinici, oferindu-i în același timp și acces la piață”, adaugă Mircea Popa.

Totodată, Medicai permite medicilor să comunice mai ușor, reducând semnificativ timpul pierdut de pacienți pentru interpretarea investigațiilor imagistice.

„Medicai permite, în același timp, pacientului să își administreze datele de imagistică și atunci nu mai există cazuri în care pacientul pierde CD-ul (sau se strică), uită să îl ia cu el sau trebuie să îl ducă fizic la doctor. Mai mult, acum doctorii au posibilitatea să colaboreze de la distanță sau de acasă fără să se mai expună riscurilor pe ei sau pacienții lor. În viitor, ne propunem să avem un sistem în care imediat ce imaginile au fost făcute în centrul de imagistică să ajungă direct în contul pacientului în platformă și, de acolo, să le poată trimite către medicul trimițător (sau echipei de medici) și practic să eliminăm toți timpii morți”, mai spune antreprenorul.

 

Cum vede cofondatorul Medicai viitorul medicinei, după această pandemie?

„Tot timpul medicina a fost un mix cu tehnologia. Termometrul și ochelarii tot tehnologie erau. Putem spune că inclusiv stetoscopul a fost prima componentă de telemedicină. Nu știu când se va întâmpla adopția diferitelor soluții, dar tehnologia va evolua și odată cu ea și serviciile oferite în medicină. Interesant mi se pare că tot timpul, în trecut, cea mai nouă tehnologie a fost în sala de operații și a evoluat constant de-a lungul timpului, dar până acum șase luni în recepție era tot telefonul. Acest lucru cred că se va schimba acum”, afirmă acesta.

Obiectivele sale sunt ca, până la finalul acestui an, Medicai să aibă 1.000 de medici și câteva mii de pacienți care să utilizeze platforma și să ajungă la venituri de 100.000 de euro.

 

„Toată lumea medicală se uită acum spre soluții de telemedicină și noi suntem complementari produselor existente pe piață. Majoritatea oferă apeluri video si soluții de plată, dar acestea nu acoperă nevoile doctorilor.”

Mircea Popa Cofondator Medicai

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii