Cautare
, Forbes Staff

SmallBusiness |
|

Medic sau antreprenor? Amândouă!

Andrei Ioan Bogdan s-a hotărât să îmbine medicina cu antreprenoriatul și a decis, în urmă, cu doi ani, să își deschidă propria clinică de recuperare medicală.
044 MP Centrokinetik

A vrut, inițial, să devină stomatolog, însă s-a răzgândit în ziua în care s-a înscris la admitere la facultate. A ales ortopedia deoarece consideră că este printre puținele ramuri chirurgicale care îi oferă studentului șansa de a face mai multă practică încă din timpul rezidențiatului și s-a specializat în ortopedie-traumatologie. Operează la Spitalul Clinic de Urgență Floreasca și la Spitalul Sanador, este șef de lucrări la Universitatea de Medicină și Farmacie „Carol Davila“, din București și este, de asemenea, supraspecializat în chirurgia artroscopică minim invazivă.

„Ortopedia este una dintre ramurile care presupune foarte multe tehnici chirurgicale, este una dintre cele mai vaste ramuri medicale chirurgicale. De exemplu, dacă faci chirurgie generală nu ai decât zece operații. La noi sunt foarte multe tehnici chirurgicale, se operează toate articulațiile, sunt foarte multe tipuri de fracturi. Fiecare patologie are mai multe tehnici chirurgicale. În ortopedie, evoluția medicinei este fantastică, în fiecare an sau o dată la doi ani, când te duci la un congres rămâi absolut șocat de lucrurile care apar. Totul este într-o continuă schimbare“, spune medicul.

Însă, pentru că în ortopedie este foarte importantă și recuperarea pacienților, acesta a identificat o oportunitate de business și a decis să își deschidă propria afacere în urmă cu doi ani, o clinică de recuperare medicală, care oferă servicii de kinetoterapie și fizioterapie.

„Inițial, am început o colaborare cu câțiva kinetoterapeuți din alte clinici și mi-am dat seama că lucrând și discutând cu ei, ajung să am rezultate mult mai bune, ca medic. Ulterior, am căpătat încredere, am format o echipă, am decis să plec pe cont propriu și să fac această clinică. Dețin 90% din companie, mai am un asociat care se ocupă de marketing și publicitate, fiind coacționar“, spune Andrei Ioan Bogdan.

Până acum, investiția în clinică s-a ridicat la 250.000 de euro, cea inițială fiind de 130.000 de euro, proveniți din surse proprii. Apoi, în al doilea an, au fost investiți alți 120.000 de euro. Cea mai mare parte a investiției a fost alocată echipamentelor medicale. Conform medicului, investițiile ulterioare sunt realizate din profitul clinicii, dar și prin intermediul unei linii de finanțare bancară.

Centrokinetic are 500 de metri pătrați și 23 de angajați, ramurile de activitate fiind împărțite în patru direcții: fizioterapie, kinetoterapie, o zonă destinată tratării afecțiunilor coloanei vertebrale și una destinată copiilor cu afecțiuni neurologice, care au nevoie de diferite terapii. De conducerea clinicii, din punct de vedere administrativ, se ocupă un manager.

Planurile medicului sunt să amenajeze și o zonă de hidroterapie – terapie prin apă, care include capsule, căzi speciale, destinate antrenamentelor fizice, și încă un cabinet de kinetoterapie, pentru pacienții cu afecțiuni neurologice. Extinderea va presupune alți 180 de metri pătrați și o investiție de 120.000 de euro.

În primul an de funcționare, Centrokinetic a avut o cifră de afaceri de 650.000 de euro și un profit de 130.000 de euro, iar estimările pentru anul acesta sunt de creștere. La finalul anului acestuia, medicul plănuiește să investească un milion de euro într-o zonă de imagistică, care va fi amplasată într-un alt sediu, 80% din bani provenind de la băncI, iar 20% din fonduri proprii.

„Vom reuși să integrăm toate serviciile, deoarece vom avea atât recuperare și consultații, cât și imagistică. Vine pacientul, îl investigăm, îl diagnosticăm și îl recuperăm, avem totul, o linie care va funcționa complet. Am reușit să aducem unii dintre cei mai buni medici pe care îi are Bucureștiul“, spune medicul. Angajații Centrokinetic își pot îmbunătăți constant performanțele, fiindu-le asigurate training-uri și cursuri pentru a progresa. Odată cu extinderea activității, Centrokinetic va ajunge la 30 de angajați, fără zona de imagistică, unde vor mai fi angajate în jur de 10 persoane.

Salariile unui specialist în recuperare medicală pornesc de la 1.800 de lei net și pot ajunge la 4.000 de lei, fără bonusuri.

Centrokinetic dezvoltă acum, în colaborare cu o firmă de IT deținută de Camil Moldoveanu, unul dintre tinerii care au apărut de-a lungul timpului în listele Forbes România „30 sub 30”, un program prin care pacienții pot face recuperare, supervizați de către un specialist. ReFlex este un soft care funcționează pe baza unor senzori aplicați pe pacient și, practic, oriunde s-ar afla în lume, pacientul este conectat cu un specialist care îi urmărește evoluția.

„Cu excepția Portugaliei, am fost în cel puțin un spital în toată Europa și am văzut cum se lucrează. Există în fiecare zonă părți bune și părți rele. Ar trebui să nu ne plângem foarte mult de ce se întâmplă în București sau în orașele mari, într-adevăr, în provincie avem probleme, dar în București nu stăm rău, comparativ cu ce se întâmplă și în afară. Diferența majoră este că noi suntem mult mai umani, empatizăm cu pacienții foarte mult, în afară este un business pur și nu există deloc empatie umană. Medicii și asistentele au o atitudine care este impusă de fișa postului. Niciodată medicul din afară n-o să-ți dea numărul de telefon sau adresa de e-mail ca să comunici în afara spitalului. Noi depășim acest prag de multe ori. Într-un fel e bine, într-un fel nu, pentru că pacienții nu știu care e limita“, susține medicul.

Acesta spune că n-a vrut să plece din România pentru a profesa în altă țară deoarece nu consideră că în străinătate situația este mult mai „roz“. „Atunci când pleci sunt multe sacrificii, îți lași familia și prietenii în urmă, este foarte grea adaptarea. Țările precum Austria sau Germania sunt mult mai reticente la străini, există o barieră pe care n-ai cum s-o străpungi cu nemții și ajungi să ai alte probleme de natură psihologică care să te nemulțumească. În Italia, Spania sau Anglia adaptarea este mai ușoară. Ori că rămâi aici, ori că pleci, e un compromis, fiecare are un drum și eu nu aș pleca sub nicio formă din țară.“

El subliniază problema legată de faptul că medicii nu sunt motivați să profeseze în provincie, acolo unde condițiile lasă de dorit. „În orașele mari nevoia de medici este oarecum acoperită în România, în provincie este dezastru, pentru că nu există nicio motivație să profesezi ca medic acolo. Salariul este indecent, viața socială este egală cu zero. (…) Medicii care pleacă în afară o fac pentru că nu au loc să profeseze în orașele mari și nu își doresc să profeseze în provincie“, spune acesta.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii