Cautare
, Contributor

Scriu despre publicitate și media de 20 de ani. În 2013, am publicat cartea de interviuri „Primul an de publicitate”.

|
|

Mediatorul

Uniunea Salvați România, în ciuda rezultatului excelent la alegerile parlamentare, are numeroase slăbiciuni. Președintele Nicușor Dan va trebui să le elimine pentru a nu-și vedea formațiunea cum se rupe.
 aboneaza-te
BUCURESTI - BEM - DEPUNERE CANDIDATURA - NICUSOR DAN

Nicușor Dan, președintele Uniunea Salvați România (USR), și-a anunțat candidatura, la începutul acestui an, pentru un nou mandat la conducerea partidului. Anunțul a fost făcut la Sibiu, cu prilejul primei Conferințe Naționale a USR: „Fără îndoială, voi candida pentru funcţia de preşedinte”, a declarat Nicușor Dan. Data la care va avea loc Congresul USR nu a fost încă stabilită (probabil, martie sau iunie). Până atunci, Nicușor Dan se va confrunta cu o mare primejdie: ruperea USR. În partidul înființat în iulie 2015, prin extinderea, în august 2016, la nivel național a platformei politice Uniunea Salvați Bucureștiul (USB), s-au format mai multe „aripi”. Acestea și-au manifestat interesele și frustrările chiar după alegerile parlamentare din 11 decembrie 2016, o perioadă euforică!, în care USR a obținut un scor foarte bun pentru o formațiune politică abia înființată: 8,92%. În urma acestui rezultat, partidul condus de Nicușor Dan are în actualul legislativ 30 de deputați și 13 senatori, fiind a doua forță politică a Opoziției, după PNL.

În ciuda succesului de la alegerile legislative, USR s-a confruntat foarte repede cu o criză internă. Sergiu Moroianu, soțul vicepreşedintelui USR, Clotilde Armand, a fost exclus din partid în urma acuzaţiilor sale conform cărora „echipa de comunicare și campanie” a partidului ar fi asociat imaginea formaţiunii cu activiştii LGBT (colectivitatea lesbiană și gay) şi cu Soros. După cum se vede, sindromul „Soros” a avut priză la electorat nu numai în campania electorală a PSD, ci și în interiorul unui partid care a pornit ca o formațiune civică, formată din oameni care au trecut prin multe școli în străinătate și cu un orizont de cunoaștere cu pretenții!

În fapt, USR suferă de o criză de identitate. Este un partid fără ideologie, ce reunește personalități care s-au remarcat prin pozițiile civice împotriva actualei clasei politice. Atât succesul de la alegerile locale din București, cât și cel de la legislative, se explică prin mobilizarea unui electorat care a dorit să voteze oameni noi, integri și profesioniști. USR a ocupat un loc gol în așteptările românilor cu un nivel de educație ridicat. Uniunea lui Nicușor Dan nu a făcut altceva decât să colecteze „din fotoliu” aceste voturi ale nemulțumiților. USR nu a dus campanii și caravane electorale în teritoriu din simplul motiv că nu a avut resurse financiare. Trebuie precizat faptul că la alegerile din 11 decembrie 2016, USR avea o rețea precară de filiale și o infrastructură firavă. Totuși, a reușit în mod miraculos să-și înscrie candidații în toate județele țării. Dar forța USR în teritoriu este la fel de slabă și în prezent. Nicușor Dan speră că, până la Congresul USR din acest an, să pună la punct statutul și organizarea partidului în teritoriu.

Grupul parlamentar al USR poate reprezenta o forță a Opoziției, impunându-se astfel în fața PNL, un partid aflat „la podea” după rezultatul alegerilor din decembrie 2016. Sunt câteva nume din USR ale căror evoluții merită urmărite în băncile Opoziției: Nicuşor Dan, Cristian Ghinea, Vlad Alexandrescu, Dan Lungu, Mihai Goțiu și Ionuţ Moşteanu. Dar aceste personalități nu vor putea ține piept ofensivei majorității PSD-ALDE din Parlament. De asemenea, este greu de imaginat acum o consolidare a Opoziției, formată din PNL, USR și PMP (Traian Băsescu). Fiecare dintre aceste partide are problemele sale interne, cel mai afectat fiind PNL, aflat în căutarea unui lider puternic. Partidul Mișcarea Populară, condus de Traian Băsescu, pare să imite comportamentul liderului său, acela de „lup singuratic”, poziție ce îl caracterizează pe fostul președinte al României. Așa încât, o apropiere USR de PMP este exclusă, mai cu seamă că Traian Băsescu nu este tipul care să se înțeleagă și să lucreze cu intelectualii…

Cel mai negru scenariu pentru Nicușor Dan, în acest an, ar fi accentuarea procesului de disoluție a partidului său. Dispariția Partidului Poporului, fondat de Dan Diaconescu, este un exemplu. De aceea, matematicianul Nicușor Dan va trebui să dea dovadă de mult tact și înțelepciune pentru a menține pe platforma USR personalitățile care au aderat până acum și pentru a atrage alte nume puternice. Dacian Cioloș este o propunere, dar acesta se poate concretiza în funcție de planurile fostului premier.

Consolidarea USR ar fi urgența pe agenda de lucru a președintelui Nicușor Dan. Dar nu-i va fi ușor deloc. Atacurile la adresa partidului vin din direcții neașteptate. Recent, într-un editorial publicat pe portalul romaniacurata.ro, Alina Mungiu-Pippidi, preşedintele Societăţii Academice Române (SAR), a scris că USR ar fi fost ajutat de SRI, prin intermediul „tehnocraţilor”. A fost o acuzație gravă, în care sunt implicate (iarăși!) serviciile secrete, dar nu a fost probată cu dovezi de președintele SAR. Firește, primul gând al unui român obișnuit este că un partid precum USR, sărac financiar și fără o logistică puternică, a reușit să intre în Parlament cu un scor foarte bun numai cu ajutorul cuiva… Scenarita în România este o boală care distruge adevărul. Replica președintelui Nicușor Dan nu s-a lăsat așteptată: „Dacă doamna Pippidi chiar a declarat asta, opinia mea personală este că o vom acţiona în judecată.”

Cu siguranță, parlamentarii USR vor urmări cu atenție mișcările PSD – ALDE și vor reacționa în consecință. Dar nu va fi de-ajuns. Rolul lui Nicușor Dan trebuie să fie cel de mediator. Să stingă conflicte interne, să taie „aripile” din USR, dacă va fi nevoie, să-și consolideze partidul și, în același timp, să intermedieze formarea unei Opoziții puternice în Parlament.

Postează un comentariu

sau înregistrează-te pentru a adaugă un comentariu.

*

Comentarii

Nu există comentarii